Máš-li vyšší vzdělání, nech si ho pro sebe

   Pamatujete si na ten dotazník uchazeče o zaměstnání, který jako vtip koloval mezi lidmi za bývalého režimu? Byl tam bod s názvem "Máš-li vyšší vzdělání, nech si ho pro sebe". Jsme více jak dvacet let po listopadu 1989 a vtipem už to dávno, dávno přestalo být.

Za bývalého režimu jste samozřejmě museli na určíté funkce mít vysokoškolské vzdělání. A dostat se někdy na vysokou školu i za cenu dálkového studia nebyo vůbec lehké. Tak si mnohoi podniků vymyslelo jakési čtyřsemestrální strudium v pokud možno podnikovém vzdělávacím institutu, které bylo zakončeno zkouškami a poté získáním věhlasného titulu dipl. tech., který měl ale jen a jen pro ten daný podnik nahrazovst vysokoškolské vzdělání. Mimo podnik neplatil.

A dnes? Se vzděláním se roztrhl jakýsi pomyslný pytel. Ani nejde pomalu spočítat, kolik vysokých škol je u nás v zemi akreditováno a koli má nostrifikované tituly, na těchto školách získané. Za určitý obulus si můžete svým způsobem koupit i vysokoškolský titul typu MBA či jiný. Bohužel, úroveň těchto škol je v mnoha případech nsaprosto sporná a tak se stává, že dokonce znalosti, na takovéto škole získané jsou veškeré nijaké. A vy nebo váš zaměstnavatel vysolil několik desítek tisíc za takto získaný diplom, na němž se skví vaše jméno ověnčené nějakým titulem. 

Jsou však obory, jako je třeba zdravotnictví, kde už i kvalifikované sestry jsou kvůli konkurenceschopnosti vzdělání na trhu práce povnny mít vysokoškolské vzdělání nejméně na stupni bakalář, tedy Bc. Jak mi bylo několika sestrami nezávisle na sobě potvrzeno, i když už mají v kapse a na vizitce v nemocnici uvedený takto získaný titul na některé lékařské fakultě univerzitního typu, která má ve svém portfoliu program právě pro vzdělávání právě zdravotních sester a bratrů, a často pokračují i dále a končí magisterskými diplomem, je jim to k ničemu. Určitě skutečnost, že vlastní regulérně získaný titul, spojený se státními zkouškami a někdy i diplomovou prací a její obhajobou, nemá spojení na vyšší plat. Takže nejedna sestra končil svoje vyprávění povzdechem, že kdyby jí bylo znovu oněch krásných patnáct let a ona se měla veskrze znovu rozhodovat o svém budoucím povolání, do zdravotnictví by určitě už nikdy nevkročila.

Mám jen strach, že díky této vládnoucí garnituře si opravdu mladí lidé budou muset vyšší vzdělání nechávat pro sebe.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Přemysl Čech | pátek 20.9.2013 19:27 | karma článku: 13,98 | přečteno: 755x