Kyberšikana, nový pojem, a co telešikana?

    Tak jsem se včera díky vyhledavači o sobě dočetl, jaká je tu se mnou "zábava", že moje blogy jsou někdy jen o pár větách, jaký rozsah témat mám. Myšleno samozřejmě ironicky. Děkuji panu "cenzorovi" za upozornění, budu tu psát už jen o tom, co přinesl život. A věřte, že si nemám touhu vymýšlet a v nadpoloviční většině jsou to moje osobní proižitky. A k legraci to má opravdu někdy dost daleko.

Zpátky k tématu. Jakmile jsem dočetl agenturní zprávu o oběti kyberšikany, mladé dívce z Kanady, která poté, co jí na internetu zveřejnil kdosi z pomyst její fotografii i z příslušným "textem", neunesla tíhu situace a spáchala sebevraždu. Okamžirtě po dočtení zprávy jsem si vzpomněl na "zážitek", starý zhruba čtyři roky.

Mám známého kriminalistu, který zabývá kriminalitou, páchanou po mobilním telefonu, a to od podvodného podnikání přes odcizený mobilní telefon až po vydírání. Vždycky jsem ho napjatě poslouchal, protože je to o kruté realitě, žádné báchorky. Chtěl jsem si to také vyzkoušet a po dohodě se stálým správcem jednoho chatu, který byl rozumný a vstřícný dohodě, jsme čas od času pořádali "hon" na vyděrače po internetu, spojené se svým způsobem sexuální pomstou či vydíráním.

Abych byl konkrétní, jeden skutečný příběh. Na chatu se v oné hlídané místnosti objevila nabídka na sex po telefonu samozřejmě i s otevřeně, čili "na sklo" uveřejněným číslem na mobilní telefon. Takový člověk je správcem okamžitě pro porušení základních pravidel vyhozen. Moje úloha spočívala v tom, že jsem si číslo opsal a ne rovnou zavolal, ale poslal nejprve SMS zprávu. I tehdy jsem tak učinil a co se nestalo. Odpověděla mi naprosto vyplašená mladá studentka a rozpovcídala se.

Její přítel už nevím jakým způsobem, ale nebyl to úmysl, jen hrubá nepozornost, někde nechal ležet lístek právě s číslem mobilního telefonu této studentky z jedné velké české univerzity. To číslo si okamžitě opsala jeho bývalá přítelkyně, dost žárlivá, a dílo zkázy bylo dokonáno. Zaregistrovala se v chatu rovnou pod několika přezdívkami a začala psát i s obscénními popisy toto telefonní číslo, a to vždy kolem půlnoci. A dotyčná studentka se, věřte mi nebo ne, moc nevyspala.

Správce a administrátor chatu naštěstí mají násrtroje, jak s takovými vyděrači zatočit. Skončilo to naštěstí dobře. Moderní prostředky komunikace jsou výborná věc, jedinečná. Jen si nikdo nesmí myslet, že je bude zneužívat. Nikdo!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Přemysl Čech | sobota 10.8.2013 9:25 | karma článku: 11,33 | přečteno: 492x