Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O Cimrmanovi v Olomouci..

Když se ptali novináři jednoho nejmenovaného člena divadla Járy Cimrmana, proč nehrají nikdy v Olomouci, odpověděl jen lakonicky - "Nebudeme přece vozit dřevo do lesa".. A je to fakt, protože kam se v tomto městě hnete, tam zakopáváte o mistrovo dílo..

Když začala být v Letohradu, kvůli Hildě, pro Járu příliš horká půda pod nohama, rozhodl se změnit "lokál" a odstěhoval se do Olomouce, protože měl pocit, že právě tohle město by si jej zasloužilo..

Podnájem si našel v tomto domě.

Dům je do dnes zajímavý tím, že v místech, kde ve své cimře Jára zhmotňoval na papír své sny zůstala rostliná "fasáda", i když se ji současní majitelé snaží kvůli zateplení domu zlikvidovat. Porost nejde strhnout ani buldozerem, nepomohl silný herbicid a dokonce ani oddělení rostliny od kořenů... A okno místnosti, kde bydlel ten slavný Cimrman se stává díky zarůstání stále menším, přesto už několik místních obyvatel mělo pocit, že v okně zahlédli jeho přemýšlivý stín...

Ano, někde tam je mistr prý náznakem vidět..

Právě odtud Jára vyslal do Barcelony svého cvičeného holuba s novoročenkou Gaudímu, a ten jej od překvapení pozval, což se Járovi hodilo, protože, jak si napsal do svého deníčku....v tomto bytě se nedá přemýšlet, protože je tu kosa, jako z ruské oceli.. A po jeho návratu se objevila v Olomouci tato stavba.

Existují dvě verze, jak se sem věž dostala, první říká, že to byla první věž, kterou Gaudí v Barceloně postavil, ale zdála se málo snová, tak ji z vděčnosti věnoval Cimrmanovi a druhá, která se zdá reálnější, že Jára po návratu se chtěl v Olomouci zavděčit něčím světovým a pokusit se tu o první repliku té slavné stavby.., ale selhala mu paměť. Ať je to, jak chce, jisté je, že věž je zdobně vidět z mnoha míst a nikdo už neřeší, co bylo, či nebylo. Mohl ji vybudovat i tehdejší místní známý stavitel Bauhauz, kterému právě Jára poradil, aby na dokončenou hrubou stavbu nedával nějaký chcíplý smrček, ale pořádný strom, ať je vidět, že ta stavba jej unese.. A ta tradice zůstala tady zachovaná..

Tady vidíte například, jak na novém holobytovém sociálním domě vztyčili stavbaři pořádný strom, aby bylo vidět, jak je fortelný a že se tam nikdo nemusí bát bydlet..

Ale, jak už to bývá, něco se zde buduje a něco se nechá chátrat a to pouze jen z piety, protože v těch místech přišel Jára málem o život.. On totiž miloval fotbal..

A právě jednou, když jeho oblíbený klub vstřelil branku (jak později zjistil, tak bohužel vlastní), mistr zapoměl, jaký je vlastně český velikán a radostně prudce vstal, snad i trochu nadskočil a hlavou i oběma rukama proboural díru do zastřešení tribuny..

Naštěstí se mistrovsky vyhnul trámu, to by asi byla jeho smrt.. Zajímavé je, že právě na tom trámu začala růst bříza a proto se nikdo neodvažuje tuto památku ani zbourat, ani opravovat..

Stinou stránkou Járova zdejšího pobytu bylo, že se mu stále nedostávalo peněz a tak musel prodávat obrazy, které většinou získal od svých vděčných přátel.. Zastavoval se proto dost často v jedné zastavárně.. Potřeboval si třeba zakoupit vodové barvy, ze kterých vyráběl ty trvanlivé olejové tím, že do nich přimíchával olej ze sardinek, které skoro pořád jedl k večeři.. Na velké ryby prostě tenkrát ani neměl.. A právě v té době pronesl svou docela známou větu: "Jednou se bude třeba Rembrandt prodávat za pakatel a mé obrazy až vyčichnou od sardinek, získají na ceně... Přátelé a už je to tady..

Dům, kam Jára chodil nabízet své nadbytečné a pro něj bezcenné věci byl bohužel v 38.roce zbouraný, aby uvolnil místo pro vznik náměstí, které zhodou ironické náhody navrhl sám Cimrman, ale jinde.. Proto se stalo, že některé památky na něj se zdánlivě neodvratně začaly pohřešovat a tak místní spolek pro záchranu jeho osobních věcí tu začal s vykopávkami.. Taky, kde jinde, když tu skoro všechny zkončily..

Práce se vedou důkladně a prozíravě. Tak třeba petláhve označují místa (na podkladě měření psychotronika Virguly), kde mistr rád postával, seděl, či ležel...jako záchod, bar zastavárníka, postel jeho manželky, otoman, gauč a několik míst za závěsy.. Před dvěma měsíci tvrdá práce cimrhistoriky odměnila v podobě kukly na včely, kterou pro tenkrát hrozně nerad, musel taky zastavit.. Po pečlivé restauraci je vystanena pod neprůstřelným sklem v místním muzeu..společně s kuklou Hildy, kterou na několik dnů zapůjčilo muzeum v Letohradě.

Kuklu měl Jára z doby, kdy právě v tom Letohradě choval včely, v Olomouci ji však nosil ze zcela jiného důvodu.. Díky blízké továrně na syrečky se sem slétaly mouchy snad z celé Moravy, některé měly i poznávací značky z Uher a Rumunska.. a nejhorší byly masařky z vídeňského velkovýseku masa.. Cimrman prostě potřeboval chránit svou geniální hlavu od té verbeže touto praktickou pomůckou.. Je fakt, že si s ní i užil. Jednou, když přistoupil v bance k přepážce, aby se zeptal,  zda tam něco ještě má na účtě, pracovnice s bílou tváří mu do své vlastní tašky nasypala celý obsah trezoru.. Naštěstí po příjezdu rady Macátka s rychlou rotou se vše vysvětlilo, ale Cimrman však už od té doby raději v takovýchto objektech riskoval ty mouchy.. 

A tak není divu, že se zastupitelé tohoto, i díky Járovi, krásného města rozhodli tomuto géniovi vybudovat sochu v nadživotní velikosti a to uprostřed parku, kde tak rád chodíval mezi keři s manželkou pana zastavárníka, když už mu za závěsy doslova hořela půda pod nohama...

Tento památník se akademickému truhláři velmi povedl, protože lépe génia nemohl vystihnout.. Čest jeho památce.

 

 

Autor: Přemysl Čech | pondělí 17.10.2011 21:27 | karma článku: 19,00 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Přemysl Čech

O tom, že v Lidlu už nekupuji nic k jídlu.

Ale určitě ne proto, že by prodával nějaké špatné zboží, prostě jen proto, že jsem tam přestal nakupovat. A proč?

2.5.2024 v 15:36 | Karma: 27,73 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Čech

O víře.

Všichni lidé mají nějakou svou víru, prostě v něco věří.. Někdo věří v Boha a jiný věří, že neexistuje. Prostě vše, co nemůžeme racionálně dokázat se stává pouhou vírou.

1.2.2024 v 11:46 | Karma: 6,08 | Přečteno: 128x | Diskuse| Osobní

Přemysl Čech

O vypočítání osudu.

Znáte to, otevřete časopisy, noviny a často i ty seriózní a vykoukne na vás horoskop. Moc nechápu proč. Vždyť logicky vzato tyto horoskopy mají stejnou vypovídací hodnotu, jako kdyby si je vymyslel sám čtenář.

14.12.2023 v 11:58 | Karma: 7,31 | Přečteno: 136x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Čech

O kapacitě naší planety.

Na tomto světě jsou myslím jen tři "objekty" u kterých není možné změřit jejich kapacitu. Tím prvním je vesmír, tím druhým mozek a tím třetím naše zeměkoule..

24.11.2023 v 12:22 | Karma: 6,88 | Přečteno: 178x | Diskuse| Osobní

Přemysl Čech

O genetické manipulaci plodin.

Příroda po celou dobu své existence vytvářela tolerantní rostliny vůči prostředí ve kterém se nacházely.

12.10.2023 v 12:02 | Karma: 11,03 | Přečteno: 240x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 399
  • Celková karma 26,45
  • Průměrná čtenost 1411x
Snažím se žít podle svého motta:
"Je lepší jít za sluncem, než za svým stínem."