I malý kašpárek zahraje velké divadlo

To, že bydlíte na sídlišti, ještě neznamená, že občas nezaslechnete podivné zvuky. Ba právě naopak, pokud nespíte jako medvěd, co chvíli vás vyruší z odpočinku nějaký šramot.

Ve dne všechny tekoucí vody, spláchnuté toalety, cinkání nádobí, dětský křik a smích, hlasy z televize, zvonící telefony a další podobný lomoz splývá v celkem obyčejný sídlištní ruch. V noci je to ovšem jiné. Všední život ztichne a najednou můžeme zaslechnout několik typů narušitelů. Nejvíce je vnímáme zpravidla pokud chceme spát a ráno nás čeká brzké vstávání do práce. Pojďme si některé z nich představit:

 

Žvanil

Horké letní počasí přímo svádí k nočnímu posezení na čerstvém vzduchu. Často si k tomu takový požitkář přizve společníka a skleničku, popř. lahev alkoholického nápoje. Čas ubíhá a vypitý alkohol způsobuje, že žvanilové slyší čím dál hůře a musí na sebe tím pádem více hulákat.

Stejně obvyklou kategorií jsou cigaretoví žvanilové na balkóně, kteří tam sice netráví obvykle tolik času, zato jsou schopni vás z kýženého spánku vytrhnout opakovaně.

Zvláštní skupinu pak tvoří puberťáci, jejichž obvyklé hovory doplňuje navíc nekončící chichotání, případně hýkání, pískání, zpěv a další zvukové projevy pravidelně doplňované výrazy, z nichž „Vole!“ je asi nejjemnější.

 

Opilec

Venkovní (případně balkonový) Žvanil se může kolikrát volně přetransformovat do Opilce. Takový opilec kromě špatného sluchu mívá často ještě potřebu obohatit své sousedy o kulturní zážitek ve formě opojeného zpěvu, někdy nechává rádoby spící „naslechnout“ za oponu svého soukromého života, který v takovém případě nebývá příliš valný, jelikož v těchto situacích se obvykle stáváme svědky partnerských hádek. Pomyslnou třešničkou na dortu může být před samotnou debatou výstup, kdy opilec předvádí, jak silně je schopen bušit na dveře a řvát, že chce domů, ať již z důvodu, že ztratil klíče, nebo ho partner/ partnerka nechce dovnitř v takovém stavu vpustit.

 

Milovník

Zcela opačnou skupinu rozhádaných párů tvoří tzv. Milovníci, kteří své sousedy naopak potřebují zpravit o tom, že u nich je vše v naprostém pořádku, zejména jejich milostný život, a to především v noci.

 

Kulturní požitkář

Noční můra každého pracujícího člověka. Kulturní požitkář bývá obvykle kombinací Žvanila i Opilce a krmí své sousedy hlasitou hudbou nebo alespoň mluveným slovem z televize do pozdních nočních, či kolikrát i časných ranních hodin.

Výjimku potvrzující pravidlo tvoří notoričtí usínači u zapnuté televize a znudění přepínači programů trpící nespavostí.

 

Motorista

Takový Motorista, jak již název napovídá, obvykle vlastní hlučné motorové vozidlo a ani trochu se za to nestydí. Tento typ nočního narušitele nás obvykle budí hlasitým túrováním motoru svého vozu nebo motorky.

 

Chovatel

Respektive jeho domácí mazlíčci, včetně miminek. Pokud zrovna nenechá psa samotného v noci doma, nebo nezapomene kočku zavřenou na balkoně, není ale Chovatel vinen z vypočítavého předstírání hladu svého mazlíčka nebo přirozeného pláče malého miminka.

 

Kočičí námluvy

To vás uprostřed noci probudí takový divný nářek. Jakmile k tomu začne přizvukovat vaše vlastní kočka, je to jasné. A tak mňoukaj jako hrom, ať je koček milion...

 

Pokud bydlíte na sídlišti bez kočičích osadníků a navíc máte štěstí na klidné, mírumilovné sousedy, neradujte se předčasně. I takový malý komár umí zahrát velké divadlo!

 

Řešení? Pro klid od Žvanilů, Opilců a dalších požitkářů si pořiďte špunty do uší, komárům ale stejně neuniknete. Ani když se odstěhujete na samotu, kde sice budete mít pokoj od lidských narušitelů nočního odpočinku, ale jako bonus můžete slýchávat kromě koček třeba srnce v říji.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Pražáková | pátek 14.7.2017 15:45 | karma článku: 21,18 | přečteno: 1390x
  • Další články autora

Lucie Pražáková

Nebylo by to tak lepší?

16.9.2020 v 17:16 | Karma: 13,13

Lucie Pražáková

Spím s dudlíkem

28.9.2019 v 20:59 | Karma: 16,55

Lucie Pražáková

Kolik toho vlastně víš?

10.10.2018 v 21:05 | Karma: 11,76

Lucie Pražáková

Tanec s hrnky

15.3.2018 v 16:31 | Karma: 11,64