Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Propaganda odcházejících doktorů

Lékaři to u veřejnosti jednoznačně vyhráli. Fakt jo ?  Propaganda, snažící se manipulovat s veřejným míněním vypadá stále stejně. Odjakživa začínala nabubřelým a nerealistickým nadpisem. Pod ním potom záživný podtitul a  samotný článek, ve kterém  je spíše obsaženo přání coby otec (s)myšlenky nežli jakýkoliv reálný popis situace.

A tak si připomenu komunistické propagandistické materiály z doby před plyšárnou, optimistické zprávy Rudého Práva o výsledcích čertvíkteré pětiletky nebo závěry komrdesátého sedmého sjezdu KSČ blahé předlistopadové paměti. Vzpomenu na Německou propagandu když Whermachtu podlálila Matička Rus  koudel u zadku, kterak dostávali po hubě kde v jednopm kuse hrdinná armáda Třetí říše  s árijskou vervou ustupovala a ustupovala "po krutém boji do předem připravených obranných pozic". Vzpomenu na bitvu u Midway v tichomoří,  kde japonská propaganda udělala z vojenského debaklu veliké Vítězství.

A vzpomínám na Švejka  a nadpisy v tehdejších Rakouských novinách,  popisující slavná vítězství C und K  zbraní, která ve skutečnosti byla droboulinkými šarvátkami. V této souvislosti pak zaujme zejména výkon poručíka Duba, který nad vlakem  zničené rakouské techniky  cestující do týla k opravám prohlásil: To je válečná kořist. Přičemž se na lafetě děl skvěly cedulky K. und K. Artilleriedivision.

A přesně takto propagandisticky sestavený materiál, tak pozitivně a vítězně laděný, jako vysílání Televizních Novin neblahé předlistopadové paměti,  na mě působí článek bloggera Stamislava Zemka. To, že u svého propagandistického díla zakázal diskuzi to už je jen logickou třšničkou na dortě, kterou člověk očekává. Žádný překvapení, ono by už první stránka diskuze ukázala, že to s tím "jednoznačným vítězstvím u lidí" není tak žhavé.

Kritizovaný článek začíná slovy "Lékaři to u veřejnosti vyhráli a není se ani čemu divit. Lidé konečně pochopili, že se skupina obyvatel konečně rozhodla postavit "mocipánům" a jejich kleptokracii." Ale jak to u propagandy vždycky bývá, i pro jeho text je příznačné že opoměl nebo "přehlédnul"  celou řadu skutečností a faktů, které by zbytečně kazily levicově oslavně heroisticko manipulační vyznění tohoto pamfletu.

    Především, akce Děkujeme, Odcházíme  se rozhodně neúčastní lékařů  takové procento, aby to ospravedlňovalo tvrdit že se jedná o globální záležitost a že na tuto akci mezi samotnými lékaři panuje shoda. Přesná čísla dle různých pramenů lítají, ale mluví se o 3000 - 4000 (oficiálně o  3576) z 11 až 12 tisíc lékařů.  Je to významný počet, který nemůže být bagatelizován, to je pravda, ale není jich zase tolik aby  jejich stanoviko mohlo být zobecňováno na stanoviska všech lékařů nebo většiny

    Rozhodně se také nedá tvrdit, že by to iniciátoři a signatáři akce D - O u  veřejnosti "jednoznačně vyhráli". Tady je - jak už to v každém propagandistickém textu bývá, přání otcem myšlenky a po oranžovu se doufá, že prosťáčci bez mozků si tento prefabrikovaný názor bez přemýšlení a koukání  okolo vezmou za sůj v cestě za oranžově světlými zítřky.  Kdo ale umí číst, a myslím si že i autor kritizovaného článku to svede, uvidí, že veřejnost je  akcí D - O spíše půl napůl rozdělena, nežli to že s ní jednoznačně souhlasí.  I na blozích zde i jinde  je řada článků akci D - O kritizující, i řada článků tuto akci podporující a obhajující.  Taktéž v diskuzích pod články těch,  kteří je pod svými názory nezatrhli. A poměr pozitivních názorů na D - O  je spíše menšinový, jak tak sleduji.  Oslavný  nadpis o jednoznačné výhře tedy není namístě, ale mimo mísu.  Ale co, porpaganda je propaganda.

    Dnes  dokonce proti O - D (odcházejícím doktorům) plebes reptá "kur.. mě v praci snižili vyplatu pry ta krize.. a tady ti chteju přidať, zloději " (odposlechnuto v Ostravě, sprostá slova na adresu doktorů vynechána).  Akce Děkujeme, Odcházíme tak u dost velké části populace podryla důvěru  prostých lidí v lékařský stav. Nazývat tohle vítězstvím a ještě velikým ? No nevím nevím. Ale třeba medicína udělala  nedávno nějaký výrazný přelom ve vývoji nových halucinogenů, který by to takovéto vnímání reality ospravedlňoval.

    Relativizováním Hippokratovy přísahy  a především tvrzení, že medicína není poslání ale v podstatě  byznys jako cokoliv jiného a kdo si myslí že lékař je poslání, je jen odkojenec komunizmu,  by si zasloužilo svůj vlastní článek. Tady  se jen zeptám. Pane doktore, budete mi mít vy sám, nebo někdo Vám blízký výrazný zdravotní problém, půjdete se sám léčit k někomu pro koho je medicína posláním, nebo k tomu pro koho je medicína byznysem  ?

    Nikdo tady z veřejosti nezpochybňuje fakt, že lékaři si zaslouží adekvátní ocenění za svou práci. Co však většina lidí odmítá příjmout je jednak doba této jejich žádosti, která přichází v postkrizovém období s rekordními deficity státních rozpočtů a zanedbatelným ekonomickým růstem. V čase kdy si velká většina ostatních občanů musela o pár dírek utáhnout opasky, přišla o příjmy v řádu tisícovek měsíčně, lékaři svou nátlakovou akcí požadují nárůst platu o 20 800 Kč měsíčně (Lékařské odbory tvrdí že požadované navýšení mezd lékařům bude stát rozpočet  3 miliardy korun ročně. Děleno dvanácti tisíci lékaři = 250 000Kč pro každého lékaře ročně navíc. Děleno dvanácti měsíci = 20833,3 Kč měsíčně každému lékaři navíc)

    Dále většinu lidí irituje   způsob a především zákulisí s jakým tako doktorská  (a předtím státnězaměstancovská) "stávka" vznikla a "odkut foukník větrá".Jmenovitě je veřejným tajemstvím, že stejně jako stávka státních zaměstnanců tak i  D - O je zákulisním naschválem zneuznaných politiků oranžovorudého spektra.  Volební debakl  levicovým stranám neumožnil setavit  levicovou většinovou vládu a přehnaně sebestředné politiky z oranžových vod odstavil od koryt, a z teplých míst disponující MOCÍ a významem je odsunul do lavic štěkající opozice. Požitek MOCI je slastný, slastnější nežli orgasmus a když jej nemají tak trucují a nebojím se říci, háží vládě klacky pod nohy. Když tam nesedíme my tak at si to ONI vypijou. A nastupuje Gottwaldowské "čím hůře tím lépe".

    Kde však byli oni odboráři z LOK, když jejich bývalý předseda Dr. Rath (proslulý mimojiné svými požadavky na až třicetiprocentní spoluúčast pacientů)  zdravotnictví ministroval ? Proč jste svoje požadavky  takto extrémně nevznášeli proti oranžovému kabinetu, notabene  v době rekordního hospodářského růstu kde by byly  opodstatnitelné a splnitelné ?

    Akce Děkujeme odcházíme má však ještě jeden tragikomický rozměr. Zatímco tato akce je namířena proti vládě, velkou část požadavků tvoří námitky proti hospodaření nemocnic.  Za to však není zodpovědná vláda ale jejich zřizovatel, ve velké většině případů KRAJ.   Vedení krajů je však již od roku 2008 oranžové. I pod oranžovým  vedením nemocnic a pod oranžovými zřizovateli se ve zdravotnictví špatně hospodaří, tuneluje, krade a dojí. A troufám si říci, že  tyto ztráty daleko  převyšují finanční požadavky lékařů i sester. Leží li odcházejícím doktorům v žaludku hospodaření jejich nemocnice, chtějí i se hrdině postavit "kleptokracii a mocipánům",  nechť vyvíjí akci proti zřizovatelům, kteří jsou za hospodaření té JEJICH nemocnice zodpovědni. Nadávat za to vládě je pláč na špatném hrobě !  Socany vyvolaná  akce je tak dokonale chucpe o tom, že neumí  a především sami ani nechtějí  zamést hnůj v místech, které řídí.  Augiáš se svým chlívem chlubí na billboardech. Což je nepochybně další velké vítězství. Mimochodem, říká vám něco hláška "Ještě jedno takové vítězství a jsme zničeni." ?

    Takže milí odcházející doktoři, jste dožraní tím, že Vaše požadavyk lidé nepodporují tak jednohlasně jak by se Vám líbilo ? Tak poslouchejte. Propagandistické články na tom nic nezmění. Poradím vám tři věci. Zaprvé: I Vaše příjmy - a jejich růst -  musí kopírovat finanční možnosti a ekonomickou situaci země. Za druhé: Nepředkládejte finanční požadavky společně s požadavky na reformu systému.  Za třetí: NEVAŽTE SE S POLITIKY !    PŘESTAŇTE JIM DĚLAT KŘOVÍ !  .  Vaše požadavky, které budou vycházet z Vaší potřeby a z Vaší akce, a kde budete, oproštěni od politické špíny,  mluvit a stát sami za sebe, ne jen jako podřadné figurky z nějakých zákulisních her odborářských bossů a zneuznaných politiků levicové části spektra,   budou mnohem snesitenější pro velkou část populace.

    S přáním úpěšného Nového Roku M.P

     

    Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

    Autor: Martin Prášek | neděle 2.1.2011 14:10 | karma článku: 32,73 | přečteno: 2165x
    • Další články autora

    Martin Prášek

    Požírá Rusko své „užitečné idioty“?

    „Revoluce, jako Saturn, postupně požírá své děti.“ Prohlásil před revolučním soudem jeden z předních Francouzských revolucionářů, Pierre Vergniaud těsně před tím, než jej poslali pod gilotinu.

    15.5.2024 v 17:30 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

    Martin Prášek

    Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

    Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

    1.3.2023 v 8:30 | Karma: 22,11 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

    Martin Prášek

    Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

    Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

    26.1.2023 v 21:51 | Karma: 27,05 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Společnost

    Martin Prášek

    Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

    Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

    24.1.2023 v 12:21 | Karma: 11,71 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

    Martin Prášek

    Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

    Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

    31.10.2022 v 14:56 | Karma: 36,20 | Přečteno: 1276x | Diskuse| Společnost
    • Nejčtenější

    Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

    22. května 2024

    Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

    „Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

    25. května 2024  12:55

    Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

    Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

    24. května 2024

    Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

    Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

    26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

    Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

    Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

    23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

    Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

    V Dillí naměřili rekordních 49,9 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

    29. května 2024  11:04

    Meteorologové v indickém hlavním městě Dillí v úterý naměřili rekordní teplotu 49,9 stupně....

    Před volbami v Mexiku zabili už 22 kandidátů. Favoritkou na prezidentku je žena

    29. května 2024  11:01

    Necelý týden před prezidentskými, parlamentními a komunálními volbami v Mexiku byl zastřelen další...

    Středočeští policisté pátrají po uprchlém vězni. Může být nebezpečný, varují

    29. května 2024  10:55

    Policisté pátrají po jednatřicetiletém vězni, který v úterý večer odešel z nestřeženého pracoviště...

    KOMENTÁŘ: Ústavní soud hájí hlavně svoje platy. Zdá se, že sobě pomůže vždycky

    29. května 2024  10:54

    Ústavní soud zrušil snížení platů představitelů státu od roku 2024. Zatímco však pro soudce toto...

    • Počet článků 331
    • Celková karma 19,35
    • Průměrná čtenost 2947x
    Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...