Předsedá Ústavnímu soudu Pilát Pontský ?

S kouzlem nechtěného v duchu předvelikonoční symboliky učinili  Ústavní soudci v kauze takzvané "velezrady" bývalého prezidenta  Váckava Klause, vpravdě symbolické gesto. Stejně jako Pilát před cca dvěma tisíci lety - si umyli ruce. 

Dlužno podoknouti, že to bylo způsobem naprosto sofistikovaným a docela dobře a konzistentně odůvodněným způsobem, koneckonců viz celý text nálezu

Osobně se však  domnívám, že Ústavní Soud onu žalobu projednat měl. A ROZHODNOUT. Buďto dát žalobcům za pravdu, nebo bývalého prezidenta, dnes OBČANA Václava Klause očistit.  Ústavní soud neudělal však ani jedno s toho. Břemene rozhodování se chytře zbavil.

A já si vzpomínám  citát  Dante Alighieriho , autora  Božské komedie:

Nejtemnější místa v pekle jsou vyhrazena těm, kteří zachovávají nestrannost v časech morální krize

Přesně toto plénum ÚS udělalo. Zřeklo se odpovědnosti zaujmout jasné a morální stanovisko. Klaus zůstane napříště věčně  ušpiněn nařčením.  Žádný z žalujících senátorů pak tváří  v tvář neúspěchu své  žaloby nebude nucen  zvažovat svůj odchod s veřejného života - protože jim vlastně taky neprokázal nikdo že se mýlili. A vsadím se že nikdo z oněch navrhovatelů a nikdo z oněch 38 schvalovatelů  svoji funkci na základě pouhého neprojednání žaloby US , svoji funkci k dispozici dorovolně nedá.    Co na tom, že Klausovi nezávislý soud velezradu "neprokázal" a tedy by se na něj mělo pohlížet jako na nevinného. Na to lidi tady  nehrají. Plivnutá špína letěla, trefila a ulpěla. 

Před cca 2000 lety si kdesi na blízkém východě, shodou okolností také o velikonocích, jistý soudce jménem Pilát, postrádající odvahu či chuť zaujmout stanovisko, umyl ruce. Historie nás učí, že s toho byl tehdy pěkný průser. 

Co toto malé české umytí rukou nad fraškou zvanou "velezrada" přinese pro Českou zem a pro její občany, to já si ale ani v nejmenším  netrofám odhadnout...

Autor: Martin Prášek | pátek 29.3.2013 8:25 | karma článku: 23,87 | přečteno: 786x