Kruh křídou ve svědcené vodě namočenou.

Podivné pojetí poslanecvké imunity dle pánů Ištvána a spol, ale k mému překvapení, i mnohých bloggerů ... a právníků.

Nezbytnou rekvizitou pimprlového divadla, tedy alespoň ve spektáklech, kde se vyvolává ďábel jest, samozřejmě křída, namočená ve svědcené vodě.  Tou se na zemi nakreslí kruh. Ať již čerta vyvolává slovutný Johanus Doctorus Faustus, nebo  držkatej Kasperle , musí při tom stát uvnitř onoho kruhu. Ďábel  totiž hranici kruhu přestoupiti nemůže a tedy nezkřiví vyvolávajícímu ani vlásku.

Pekelník lže, zastrašuje, slibuje, soptí, vyhrožuje, manipuluje, zkrátka dělá cokoliv aby neštastníka z kruhu dostal. A když tento jen nohu z kruhu vystrčí jest popadnut a rozcupován lépe nežli dneštní nejlepší skartovačkou.

A právě onen kruh kreslený svědcenou křídou dělá z Poslanecké sněmovny logika pánů Ištvánovců. Poslanecká imunita za projevy politické prý platí jen a pouze na půdě sněmovny. Jak v kramářském divadýlku.   Tak nějak jsem si ovšem nevšiml , že by autoři Ústavy ČR byli jarmareční komedianti.

Řekněmě si nejprve, k čemu vlastně je taková imunita dobrá.  Právní stát stojí na vzájemné rovnováze tří složek. Zákonodárné (parlament) , výkonné (vláda) a Justiční (policie a soudy). Pamatuji si kdysi na nějakou hru kde vystupovali had kočka a lovec. Lovec může ulovit kočku. Kočka hada, had uštknout a zabít lvoce. Přesně o takovou rovnováhu jde. Jedině moc policejní/justiční  však má k dispozici represivní aparát.Má zuby kočky zbraň lovce i jed hada. Logicky tedy  kdo ovládá policii, tne ovládá stát. Už třeba tím že mohou stíhat pro cokoliv kohokoliv, fakta a důkazy nejsou podstatné.  AŤ už je u kormidla policie zákulisní jedinec, cizí tajná služba nebo poltická strana, občané jsou vždy na lopatě.

Že nemůže být policie ovládán a příslušníky jedné strany ? Ale jděte. To na vlastní kůži poznali lidé ještě PRED Únorem 1948, kdy represivní aparát , prakticky celý již tehdy v moci komunistů si dělal jakési "generálky" toho co se buzde dít až tu moc skutečně získají. Namátkou si uz okna zalétal Jan Masaryk, nebo byl už tehdy komoušskou policií rozmlácen studentský protestní průvod právě nechvalně známého "vítězného února" atd  .Apolitická policie ? To je nesmsl a nikdy nedosažitelný ideál. Kdo ovládá policii, má klíč k moci.   A to ještě nemluvím o situaci, kda si Policie a Justice jako instituce uvědomí svou moc díky jakési  "sebeorganizaci", tedy situaci, kdy zneužití moci není dáno vnějším  ovládáním, ale vnitřní podstatou zmíněných institucí.

Proto musí být člen poslanecké sněmovny před případnou zvůlí represivních orgánů chráněn. A to chráněn jednak před šikanou, kdy vydání poslance k trestnímu a jinému stíhání musí nejprve posoudit sněmovna - jestli Justice+Policie nepřesahuje svoje kompetence a pravomoce, jednachráněny jeho politické projevy.

Imunita na politickou činnost pak musí platit nejen "na půdě sněmovny" ale i ve sklepě .o). Chci říci, že půda sněmovny není jediným místemn, kde poslanci v rámci svých jednání mohou vyvíjet - a vyvíjejí politickou činnost.  Jednání probíhají i jinde. V kuloárech někdy i na pisoárech .o) atd . Dovedete si představit absurditu situace kdyby poslanec nemohl být stíhán za svůj pojev ve sněmovně, ale kdyby totéž  dohodl dejme tomu na hradě u prezidenta, mohl jít za to bručet ?  Imunita tedy musí pokrývat projevy politické činnosti celoplošně.

Tedy takové projevy, které jsou součástí běžného v demokratickém státě obvyklého soěžení politických stran, názorů, idejí a politiků. Samozřejmě, že poslanecká imunita nemůže a nesmí pokrývat například vraždu byť vraždu politicky motivovanou  na půdě sněmovny. Neboť vražda samozřejmě není legitimním aktem politické konkurence v právním státě.

Ani mě moc nepřekvapuje halasné volání po tom, dát policii tzv volnou ruku zrušit imunitu ať tedy rozsápe - na společkou objednávku - ty které si snad celý národ díky rudé propagandě iracionálně - ale o to upřímněji - nenávidí. Je to ale kopání si vlastního hrobu.  Vždyď selže li imunita v podmínkách lidského organizmu, je z toho rakovina, leukémie nebo třeb AIDS  . Selže li imunita v podmínkách státu ? Co se asi stane ?

Představte si hru "Kámen, Nůžky, Papír", kde ovšem Kámen získal takovou moc, že nejen bez problémů ztupí nůžky... ale že klidně protrhne i Papír. Stává se pak nejsilnější figurou ve hře, absolutním vítězem. Převedeno na státy, kdykoliv se takovým všemocným kamenem stane Policie, nedá se již mluvit o demokracii, ale jedině a pouze o státu POLICEJNÍM. Policie je dobrým sluhou. Ale proklatě zlým pánem.

A všichni, kteří si to neuvědomují a  ryčí pochvalné ódy na Ištvána a 400 policistů, dnem i nocí neúnavně  stíhající  jednoho sedřeného koně a tři trafikanty  -   pak jsou jen zasloužilí budovatelé policejního státu, kterým ovšem jednou , stejně jak těm ostatním - nezbude nic jiného nežli držet pysk a šoupat nohama.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Prášek | pondělí 22.7.2013 10:25 | karma článku: 20,34 | přečteno: 517x