Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou v tom chodci vždy nevinně ?

V mediálních  masážích proti řidičům a žehrání diskutujícíh, jací jsou ti automobilisté  sprominutím  svoloč sprotá, agresivní a psychicky narušená, a jak by je měli tohleto a támhleto, se přehlíží jedna věc. Že ani sami chodci sami nejsou bez viny a mnohdy mají oni sami do slušnosti hodně daleko.

Zrovinka takhle českým rybníčkem  hýbala aféra hokejisty Dudy, který měl kohosi sfackovat na přechodu, když se mi udála následující příhoda.

Jedu poklidně po městě odbočuji vpravo, vidím  lidi na obou stranách přechodu v ulici do které odbočuji. Nejsem žádný hulvát, tak jsem zastavil a gestem dávám znamení že mají jít. Pán s dámou na levé straně jdou, ale dva maníci neurčitého věku, stojící  na pravé straně silnice, jednou nohou ve vozovce se k přecházení nemají. Máchnu tedy rukou aby přešli. Nic. Jen stojí, ani pořádně na silnici ani pořádně na chodníku a povídají si. Zatroubím a znovu ukazuji aby přešli. To jsem si ale dal. Pánové zřejmě neměli v úmyslu přecházet jen kafrat. To že ovšem stojí tak že každého slušného řidiče zastaví aby je nechal přejít to je zřejmě netrápí. Budiž.  Ne, neuhnuli ani krok, jen z jejich strany padlo pár výhružných gest. Nebýt kliďas....

O poznání hůře dopadla před pár lety  moje kamarádka, která jen taktak zastavila jakémusí důchodci,  vpadnuvšímu jí na přechodu "na světlech" a na jeho červenou  a její zelenou málem pod kola.  Agresivní dědek za vřískání jaká je to p..a jí praštil holí přes kapnu. Jenže to neměl dělat. Neb ona "stála na spojce", jak to třísklo lekla se a spojku pustila, auto skočilo  a dědek si zalítal. Naštěstí měla svědky, tak ji ani nesebrali řidičák, nicméně škodu na vozidle jí nikdo neuhradil, o času  a stresu  při lítání po úřadech a vyšettřování policií, která také moc slušnosti nepobrala,   nemluvě.

Je totiž mezi chodci,  a naprostá většina řidičů mi to zřejmě potvrdí,   denodenně k vidění řada různých kreatur, agresivních gest a naschválů k řidičům  a mnohdy  se vyskytují i  lidé, u  kterých je, zejména díky slabomyslnosti, se kterou skáčí do jízdní dráhy,  záhodno pochybovati patří-li na veřejné prostranství bez dozoru statného ošetřovatele.

Obvykle narazíme  například na matku, která strká do silnice nejprve kočárek  s dítětem jako jakési beranidlo kterým zastaví provoz. Ideálně tak činí ve dvojicích , kdy zabrané do rozhovoru o "ee" a "brk" a "lulání" atd, přehlédnou rozhraní mezi chodníkem a vozovkou. Na blba, který nekouká napravo nalevo  a jde jakoby se nachumelilo, protože zrovna mobiluje a je mu jedno že vstoupí někomu přímo pod kola. Mimochodem, měli by  použití mobilních telefonů zakázat i na přechodu a  besprostředně před tím, než kdokoliv přechází, ze stejného důvodu, jakým se zakazuje v autech. A znáte to, kdyby to alespoň jeden život zachránilo, bla bla bla, argumet který se používá leta letoucí novinářskou a represivní lobby na řidiče... jestlipak bude použit i na chodce ?

A v neposlední řadě lze naraziti  na ten nejhorší fenomén. Malý český človíček který si je schopen léčit mindrák i při přecházení ulice.  Ach ta moc kdy ON má přednost a všechna auta zastaví. Takový chodec či chodkyně zpravidla v ten moment ZPOMALI krok,  neopomene vyslat čekajícím řidičům grimasu pohrdání nebo dokonce sprostou nadávku. Dáma pak vypne zadek, vytrčí prsa a nese se jako královna na korze, rychlostí chromého šneka co ještě v globálním přiteplení přimrzl k podkladu. To čumíte všichni nádivové v plechovkách na které já nemám.  JÁÁÁÁ MÁM teď přednost a  dám vám to jaksepatří vyžrat. Vy jste proti mě teď takhle malilinkatí.

Co je však u takových chodců typické. NIKDY se od nich nedočkáte sebemenší omluvy, byť jen  omluvného gesta za cokoliv. Jak ostře s nimi kontrastuje babka, která sice stará ale zůstala slušným člověkem, snaží se o hůlce ještě zrychlit, ačkoliv vzhledem k věku by to po ní nikdo neměl právo chtít. A tatáž babka na hlášku "Nespěchejte,  já tu klidně zůstanu chvíli stát ta minuta mě nezabije" odpoví " Vy jste mi zdvořile zastavil, já  vás nebudz zdržovat.."

A nyní proč tohle vlastně píšu ? Poslední dobou se dostávají do módy různé excesy. Řdiči ve kterých takříkajíc bouchnou saze a vezmou právo do svých rukou. Ale nedivím se jim.  Ani já jako řidič a to i když nemám silný vůz, nezávodím, nejsem manager, nejezdím v černých brýlích ani nejsem hokejista, nemohu vyloučit, že mi nějaký chodec vpadne před kapotu v situaci při které to prostě nezastavím i kdybych z okýnka mával ušima - a já jej zajedu. Pomiňme že  škodu na mé blbé felicii nikdo nezaplatí, pozůstalí tím tuplem ne, ale budu to JÁ  komu se bude hodně dlouho vybavovat ta poslední desetina vteřiny a potom  to KŘUP.

Někteří chodci totiž opravdu přecházejí  sprominutím "napřesdržku" a nezlobte se na mě, ale tito  jsou vyškoleni právem.  Koneckonců vsadím se že nejeden řidič by mohl o bezohlednosti a hulvátství chodců, a také o jejich pohrdání smrtí  trumfující s přehledem i  japonské piloty Kamikaze nebo seznamy laureátů Darwinových cen -  vyprávět  celé romány (což doufám v komentářích, už jen pro prospěch  chodců samotných , učiní ) .

Ono pár  řízných přes  chodcovu hubu (viz Duda)  je kolikrát lepší a pro společnost i levnější, nežli bezmozka který se nerozhlédne protože "on má přece přednost žejo", který  si myslí že má zákony světskými danou přednost před  zákony fyzikálními, tahat zpod trambusu, spravovat, šít a jako postiženého roky živit. A také jako pomstu za něj  institucionárně zničit život slušného člověka (soudy, odškodné, zákazy činnosti atd, rovnající se ekonomické likvidaci např řidiče z povolání, propírání v různých plátcích atd atd ), který měl jen tu smůlu že za volantem potkal s pěším, který nemyslel a nekoukal.

Situaci bezpečnější přitom nečiní ani novináři se svým stylem informování o nehodě chodchů. Už v nadpisech je řidič vždy vinnen "Řidič srazil chodce na přechodu" napíší - a to prosím bez ohledu na objektivnost, i tehdy když např chodec neočekávaně vběhl, nerozhlédl se,  nebo šel na červenou - což se člověk dočte v lepším případě až ve třetím až pátém odstavci pakliže vůbec. Chodcům  tak chybí zpětná vazba a získávají pocit, že na čemkoliv jsou bez viny a podle toho se neopatrně a nezodpovědně chovají.

Takže chodci, používejte MOZEK, uvědomte si FYZIKALNI ZAKONY,  zejména zákon setrvačnosti, se kterým žádný řidič neudělá naprosto nic.  Uvědomte si že jde především  O VÁŠ KRK. A vy novináři, piště o nehoách chodců OBJEKTIVNĚ , ne  stylem " vrah je vždy zahradník".

 

 

 

Autor: Martin Prášek | sobota 5.2.2011 10:14 | karma článku: 42,49 | přečteno: 6374x
  • Další články autora

Martin Prášek

Požírá Rusko své „užitečné idioty“?

„Revoluce, jako Saturn, postupně požírá své děti.“ Prohlásil před revolučním soudem jeden z předních Francouzských revolucionářů, Pierre Vergniaud těsně před tím, než jej poslali pod gilotinu.

15.5.2024 v 17:30 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Politika

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma: 22,11 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma: 27,05 | Přečteno: 1375x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma: 11,71 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma: 36,20 | Přečteno: 1276x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří, Rusko se zdrželo hlasování

10. června 2024  22:50

Rada bezpečnosti OSN schválila svou první rezoluci podporující dohodu o příměří mezi Izraelem a...

Už žádné dveře otevřené dokořán. Portugalsko zpřísňuje migrační politiku

10. června 2024  22:14

Portugalská vláda oznámila akční plán, který zpřísní pravidla pro vstup migrantů. Naopak také...

Stížností na agresivní čínské stíhačky přibývá, obtěžovaly nizozemskou loď

10. června 2024  21:44

Nizozemskou válečnou loď a její vrtulník ve Východočínském moři obtěžovala čínská vojenská letadla,...

Znevýhodněné žáky by mohl podpořit stát, ministerstvo financí je proti

10. června 2024  21:22

Novela ministerstva školství chce podpořit školy v chudých oblastech, znevýhodnění žáci by měli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 331
  • Celková karma 19,35
  • Průměrná čtenost 2947x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...