Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bude příští totalitou "doktorokracie" ?

Politika, který se mi nelíbí, mohu vykroužkovat. Nezvolit jej. V krajním případě se stejně smýšlejícími vyjít do ulic. Jak ale "vykroužkovat" lékaře? Doktory, kteří dle mého soudu a přesvědčení porušili etiku své profese ? Doktory, kteří drží naše zdraví a životy ve svých hrstech pro svůj vlastní prospěch  ?  Jako občané nemáme žádnou možnost.

Už Hippokrates si byl nesmírné moci a síly, kterou sebou lékařské umění nese, vědom. To  bylo před bezmála dvěma a půl tisíci lety. A stejně tak si byl vědom i toho, že tuto moc a sílu musí něčím vyvážit.  Etickým kodexem, morálním závazkem. Slibem ke všem tehdy myslitelným autoritám tehdejšího Pantheonu.  Bez nadsázky jeho přísaha, která  jako první oddělila lékaře od kouzelníků a šamanů a zapověděla jim brát život, stála u zrodu moderní medicíny jako vědy a jako poslání až do novověku.

Poté co po druhé světové válce vyplynula najevo hrůznost experimentů , které na živých lidech prováděly zrůdy jako doktor Mengele nebo jeho méně známý japonský protějšek dr Shirō Ishii, se stal důraz na lékařskou ETIKU a na morální závazky, které sebou lékařské umění nese, ještěš očividnější a naléhavější. Zatímco se  zprvu Medicína stala mocenským nástrojem,  nyní se osamostatnila. Pakliže je zvykem nazývat tisk Sedmou  velmocí, pak medicína , se svou sestrou farmacií má již dávno status velmoci osmé.   Tato její moc vzrůstá, čím více se z umění stává věda a čím více se z poslání stává obyčejný byznys.

Přitom jako občan nemám sebemenší možnost, jak se této moci efektivně postavit (narozdíl od moci politické kde sice hypoteticky, ale cesty jsou ).  Nemohu  kteréhokoliv bělopláště prostě "vykroužkovat" nebo "nezvolit". Nemám žádný vliv na zdravotní pojištovny aby s takovými lékaři neuzavírali smlouvy.  Svým účtem zdravotní pojištovny také nedisponuji a nemám na něm kontrolu. Také nemám žádný seznam lékařů ktečí se  akce D-O zůčastnili, abych jejich služeb ve své nemoci prostě nevyhledával.  Nemohu tedy ani "volit peněženkou". Neexistují u nás daňové assignace (možnost určit jakým stylem bude státem nakládáno s částí mých daní ), abych mohl zaručit že vydírajícím doktorům  nebo špatně hospodařícím nemocnicím se moje peníze prostě nedostanou.  Snad  mohu jen  zanevřít na oficiální medicínu, najít si léčitele, pojíždět se virgulí a odpuzovat meditací špatné ionty. A budoucí manželce  zajistit porodní bábu - ty tehdy totiž vedla víra a zodpovídaly se Bohu, nikolvi mamonu či odborovým bossům.

Informace a dovednosti, které lékařské vzdělání sebou nese,  jsou sice pracně nabyté, potem a úsilím ve studovnách pitevnách a na potítku rigorozních zkoušek tvrdě  zaplacené, nicméně dávají lékařům neoddiskutovatelnou a neodvolatelnou moc. Moc nad životem i smrtí.  Stala se z nich třída prakticky neodvolatelná a normálními občany nepostižitelná. A když se pokřiví etika (A to věděl už Hippokrates před nějakými dva a půl tisíci lety) ,  dává jim tato moc  i sílu brát si co se zlíbí, vydírat a v podstatě řídit celou společnost. Nové poznatky, se kterými přichází věda, například v oblasti  genové diagnostiky pak tuto moc ještě eskalují.

Vidím to na nutnost podstatného spřísnění etických kritérií pro uchazeče o  lékařskou profesi, aby se zabránilo excesům jako je současný, i excesům daleko horším, které nás od lékařů v budoucnu, například s rozvojem nových technologií, zcela jistě čekají. Jinak naši příští Stalinové a Hitlerové  budou oděni bílými plášti.

K tématu hromadného odchodu lékařů také doporučuji svůj článek Jak NEstávkovat za reformy čehokoliv aneb proč nevěřím organizátorům akce "Děkujeme, odcházíme"  a koneckonců ani jiným  organizátorům nátlakových akcí, že jim jde skutečně o reformy jejich oboru či odvětví.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Prášek | pondělí 7.2.2011 10:16 | karma článku: 26,46 | přečteno: 1364x
  • Další články autora

Martin Prášek

Požírá Rusko své „užitečné idioty“?

„Revoluce, jako Saturn, postupně požírá své děti.“ Prohlásil před revolučním soudem jeden z předních Francouzských revolucionářů, Pierre Vergniaud těsně před tím, než jej poslali pod gilotinu.

15.5.2024 v 17:30 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma: 22,11 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma: 27,05 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma: 11,71 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma: 36,20 | Přečteno: 1276x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Soudní dvůr EU potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za těžbu v dole Turów

29. května 2024  11:46

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za nelegální těžbu ve...

Koho volit do Evropského parlamentu? Poradí volební kalkulačka iDNES.cz

29. května 2024  11:44

Už za pár dní odstartují napříč celou Evropskou unií volby do Evropského parlamentu. V Česku máte...

Pacienti uvidí dostupnost omezených léků v lékárnách, slibuje novela

29. května 2024  10:37,  aktualizováno  11:37

Lékaři a pacienti si budou nově moci zkontrolovat, zda má jejich lékárna omezeně dostupné léky....

Opilý vandal demoloval auta, do jednoho z nich zapíchl dopravní značku

29. května 2024  11:27

Čtyři poničená auta zůstala uprostřed minulého týdne po řádění opilého mladíka v jedné z okrajových...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 331
  • Celková karma 19,35
  • Průměrná čtenost 2947x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...