Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vídní na vozíku

Koncem června jsem měl možnost si na vlastní kolečka vyzkoušet pohyb rakouskou metropolí. Zúčastnil jsem se totiž jednání pracovní skupiny Barier-free City for All a při té příležitosti jsem zjistil, že Vídeň je ukázkovým příkladem tohoto hesla.

Jelikož je Vídeň od Prahy poměrně blízko, zvolili jsme cestu autem. Po příjezdu jsme se ubytovali v Boutique hotelu Stadhalle, jenž je poměrně blízko od centra. Hotel si mě navíc získal svým ekologickým zaměřením. Na střechách a po zdech hotelu jsou umístěny solární panely a pro splachování wc slouží dešťová voda. Pokud do hotelu přijede vlakem nebo na kole dostanete dokonce 10% slevu na ubytování. V hotelu je rovněž možné si za poplatek půjčit elektrokolo či elektroskútr. Bezbariérových pokoj byl umístěn v přízemí ve třetím bloku, kam jste se dostali přes pěknou zelenou zahradu uvnitř dvoru. Pokoj byl poměrně malý, ale pro elektrický vozík dostačující. Vybavení pokoje bylo dobové a působilo romanticky, což mi tedy s asistentem Hynkem bylo na nic. Postel byla proutěná s prostorem pro použití zvedáku, ovšem poměrně nízká (40 cm) a asistenta z velkého ohýbání brzy bolela záda. Na uvítanou zde naleznete na nočním stolku jablko. Co mě trochu zklamalo byla koupelna, která z pohledu bezbariérovosti nebyla řešena nejlépe. Jednalo se o poměrně úzký prostor, kde hned za dveřmi bylo umyvadlo, k němuž jste s elektrickým vozíkem neměli šanci zajet. Za umyvadlem byl záchod, ke kterému byl sice hezky přístup z obou stran, ale zvedák měl problém se vytočit. Sprcha byla na konci oddělena závěsem a s malým sedátkem na stěně.

Zhruba 7 minut chůze od hotelu byla nejbližší stanice metra. Metro má poměrně hustou síť a snadno se v něm orientuje. Každá stanice metra má minimálně jeden výtah (většinou však více, takže si můžete vybrat, kam chcete vystoupit)! Velmi mě potěšila tlačítka pro přivolání výtahu a ovládání v kabině výtahu. U novějších výtahů byla tlačítka předsazena na kovovém panelu, ke kterému jste mohli přijet z různých stran. Tlačítka byla velká a lehce stlačitelná. Co mě nepotěšilo byl nájezd do starých souprav metra. Mezera mezi nástupištěm a vozem byla opravdu hodně velká a bez asistenta nešla překonat ani s překračovačem obrubníků. Dveře byly navíc opatřeny klikami a neotevírali se automaticky ani první ani poslední. Nové vozy však již byly vybaveny automatickým výsuvným prahem a nájezd byl tedy bezproblémový. Automaty na lístky jsou nízko a dobře dosažitelné s dotykovou obrazovkou, tudíž ani já se svou velice omezenou hybností rukou jsem neměl problém si koupit lístek. Cena jízdenky na 1 cestu stojí 1,8 €. Pokud hodláte hodně cestovat je určitě lepší si pořídit 24hodinovou jízdenku za 5,7 €.

Pro přepravu s vozíkem lze rovněž bez potíží využít povrchovou dopravu. Autobusy jsou nízkopodlažní snad všechny s nájezdovou rampou, jež vám vyklopí řidič. Tramvaje jsou nízkopodlažní asi z poloviny a co mě překvapilo, tak nájezd do soupravy je u prvních dveří nikoli u druhých jako v Praze.

Pohyb po ulicích v centru byl rovněž báječný. Nikde jsem se snad nesetkal s tím, že by u přechodu chyběla sklopená obruba chodníku, která bývala cca 4 cm. Semafory na přechodech pro chodce jsou dokonce vybaveny malou krabičkou, která zespodu dává hmatový signál (drobné ťukání do ruky) lidem s postižením zraku i sluchu signalizující možnost přecházení. V centru byl hodně patrný trend preference pěší a cyklistické dopravy před automobilovou. Je to patrně tím, že koalici na radnici tvoří Sociální demokraté a Strana zelených. Parkovací místa zde ubývají a ustupují chodníkům a cyklostezkám. Nebezpečné křižovatky se zklidňují tak, že se dá autům menší prostor. Lidé se tak naučili auta parkovat na okrajích města a do středu jezdit velmi dobře propracovanou sítí MHD. V parcích je obrovské množství laviček. Najít bezbariérovou toaletu není velký problém.

Vídeň je krásné historické město, které stojí za to navštívit. S vozíkem se rozhodně není čeho bát. Můžete se zde pohybovat naprosto svodně a bezpečně. Doporučit mohu například rozhlednu Bahnorama, která se tyčí nad nově vznikajícím nádražím a uvidíte z ní město jako na dlani. Zážitek je i jízda proskleným výtahem nahoru.

 

Autor: Michal Prager | úterý 26.7.2011 15:07 | karma článku: 12,33 | přečteno: 951x
  • Další články autora

Michal Prager

Proč máme strach z neznámého?

V posledních dnech opět nevěřím svým očím a uším. Nejprve čtu výroky pana Hájka o tom, jak gayové jsou vlastně devianti. U něj se tomu však nelze divit. Poté se k němu přidá s obhajobou hlava státu. Tam je to ještě více smutné, leč rovněž ne překvapující. A nakonec se dočtu, že dokonce ve dvou městech v ČR se sepisují petice, aby v nich nebyly domovy pro lidi s mentálním postižení. To už mě opravdu mrazí a nutí mě přemýšlet nad situací české společnosti.

9.8.2011 v 15:53 | Karma: 18,52 | Přečteno: 2110x | Diskuse| Společnost

Michal Prager

ČR plná primátů

Už se stalo jakousi módou, že v České republice se snažíme mít na vše unikátní názor. Neradi se řídíme příklady ze zahraničí a děláme si věci po svém. Největším přeborníkem je v tomto ohledu asi hlava státu, jež se snad ke všemu snaží zaujmout opačný postoj než zbytek světa. Poslední kapkou je situace kolem kácení stromů napadených kůrovcem na Šumavě.

30.7.2011 v 16:50 | Karma: 12,77 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Společnost

Michal Prager

Praha odstraňuje bariéry

Hlavní město Praha učinilo další krok k cíli být městem přístupným všem. V červenci Rada hl. m. Prahy vyhlásila grantový investiční program v oblasti podpory odstraňování menších bariér ve veřejném prostoru. Vyčleněno bylo 5 miliónů korun.

28.7.2011 v 11:06 | Karma: 10,50 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Michal Prager

Zkouška nájezdu do soupravy metra

Dne 1.7. 2011 proběhla z iniciativy pracovní skupiny MHMP Pro Prahu bezbariérovou a otevřenou ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy zkouška nájezdu možností překonání spáry mezi nástupištěm a vozem metra. Do stanice metra Depo Hostivař byla přistavena souprava metra 81-71M a následně byla na nástupiště k předním dveřím soupravy přiložena plastová nájezdová rampa firmy PINNOT, čímž byl snížen výškový rozdíl mezi hranou nástupiště a plošinou vozu. Horizontální mezera mezi hranou nástupiště a vozem zůstala zachována.

27.7.2011 v 11:45 | Karma: 13,30 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Věda

Michal Prager

Internetová svoboda

Svoboda je základním lidským právem každého člověka. Miliony lidí z celého světa za ni celý život marně bojují. Češi tento boj úspěšně absolvovali v roce 1989. Jsou však v naší demokracii všichni skutečně svobodní? Svoboda je stav, kdy má člověk možnost rozhodovat sám o sobě. Mám vrozené postižení, které mě celý život odkazuje na pomoc druhé osoby. Velmi často přemítám, zda i já jsem v této společnosti skutečně svobodný člověk. Mohu využívat všech benefitů, které dnešní moderní a demokratická společnost nabízí?

19.3.2011 v 17:30 | Karma: 14,64 | Přečteno: 950x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Pirátský radní MČ Praha 14 pro sociální věci a zdravotnictví.