Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevřený pohled na erotično v mateřství

Před několika dny jsem  na severu doma.cz zveřejnila článek věnující se sexu, mateřství a kojení a všemu najednou dohromady. Při jeho psaní jsem se mnoha důvodů ponořila jen do určité hloubky, ačkoliv jsem někde uvnitř cítila, že téma je tak intimní, že jej nejde pojmout jen jako další technický manuál  k dráždění toho správného místa. Když se zpětně dívám na svůj článek, říkám si, že možná bude fajn a pro některé čtenáře třeba i přínosné nakouknout pod pokličku tohoto tématu o trochu více. A tak přidávám dovětek těm, kteří se nebojí být konfrontováni především s vlastním pojetím sexuality. (Původní článek najdete ZDE.)

Prvním důležitým faktem, který si často nemáme možnost uvědomit je, že mnoho z nás vnímá jaksi implicitně období mateřství a těhotenství jako sexu prostý čas. Na druhou stranu jsme médii takřka denně bombardováni sděleními, která v nás vyvolávají poct, že je katastrofa „nemít sex“. Když například známý moderátor či jiná hvězda odjíždí do světa bez partnerky, v bulvárech se ihned dočtete, že „Pepa bude dlouho bez sexu“.
Potom, co jeden můj kolega v rádiu na tento titulek reagoval smutným  přitakáváním, že ho to v nejbližší době čeká také, nedalo mi to, a zeptala jsem se: „A ty si to normálně neděláš?“ Chvíli na mě koukal a pak prohlásil, že jo, ale že to přece není sex.
Soudě nejen dle kolegovy reakce, ale i pojetí mnoha mých klientů a klientek, je sex něco, co děláte ve dvou lidech (tedy ne sami a tudíž masturbace zdaleka nedosahuje takové hodnoty) a zpravidla jeden “někomu něco někam strká“. Žena při tom správném sexu zase zcela vášnivě poskytuje vagínu. Ve valné většině vnímáme jako sex soulož. Ale doteky mezi něž patří i masturbace? Je sex to, když to partnerovi jeho přítelkyně dělá rukou? A co tedy z tohoto druhu doteku dělá ten opravdový sex? A orální sex je sex nebo „jenom předehra“?
A nebo je ta opravdová hra – sex – skutečně jen to, kdy může dojít na všechny ty strašáky sexu, jako je nechtěné těhotenství, riziko chycení nějaké pohlavně přenosné choroby či psychická újma z důvodů nechtěně využité části ženského či mužského těla? Kde je hranice mezi objetím, mazlením a sexem? V nahotě? V obnaženosti těch částí našeho těla, které patří mezi naše sekundární pohlavní znaky? V míchání tělesných tekutin? Pak by sexem mohl být i polibek...
.........
Vleče se to s námi už pěkné stovky let a ještě stále z toho nejsme úplně venku. Zejména v mateřství a v erotičnu při výchově potomstva vyplouvají na povrch strašáci, které do naší kultury zasela některá náboženství, jež ještě stále ovlivňují naše smýšlení. A valná většina z nás si vůbec neuvědomuje, jak moc.
Těmi strašáky jsou dvě dobře ukrytá dogmata:
1)    soulož je jediný správný způsob sexu
2)    správná žena (panna Marie) byla Matka-panna a tudíž v sobě neměla ani zbla erotična
Pro mě osobně jsou tato témata v rozhovorech s lidmi někdy skoro „hmatatelná“. Přitom vyplouvají vždycky tak nějak náhodou a většinou jsou zmiňována jen jako samozřejmost někde mimo ústřední téma.

Když se tedy zkusíme podívat na mateřství širším pohledem zahrnujícím intimitu a také možnosti stavu, ve kterém jednoduše můžeme být vzrušení, vyjde nám o něco reálnější obraz, který bude na hony daleko asexuálním představám.
........
Takže - pro mnohé z nás láska k sexu patří. Láska je také přirozenou součástí mateřství. A kdybychom potřebovali příčinu samotné lásky, jako že jsme na to všichni zvyklí, zřejmě by láska obecně měla úlohu evolučního tmelu pro úspěšné zajištění reprodukce našeho druhu.
Zamilováváme se a milujeme zcela přirozeně. Samotná příčina těchto pocitů ale jejich intenzitu ve finále nijak neovlivňuje. Tudíž, když se v těch hormonech koupete zrovna vy sami, jsou vám poučky celkem k ničemu.
Mateřství je také období plné nejrůznějších vzájemných doteků. Nedávno mě velmi oslovil článek, ve kterém se jedné mamince podařilo zachránit své dítě tím, že si jej přiložila tělo na tělo a to i za situace, kdy lékaři nad drobečkem zlomili nejen hůl, ale i veškeré dostupné resucitační vymoženosti. Mnohé studie dokazují (zase ta příčinnost), že přímý tělesný kontakt je pro vývoj miminka nezbytný.
Co je ale možná mnohem důležitější, je prostý fakt, že je tak příjemné se dotýkat voňavého malého tvorečka. Aniž by člověk musel cokoli jiného. Aniž by musel přemýšlet o sexu, který tedy ve většině filmů určených převážně mužským konzumentům tohoto žánru, přirozeně po dotecích následuje. Hodnota doteku jen tak, pro sebe sama, není v naší kultuře příliš doceňována.  

Důležitým aspektem mateřské lásky je také spojení s miminkem. A tím mám na mysli takové to úplné spojení, splynutí, které je sice fyzicky ukončeno porodem, ale v emoční a psychické oblasti přetrvává mnohá léta.
Když se zeptáte žen, co považují na sexu za nejlepší, většinou vám odpoví, že to je právě to splynutí, spojení dvou odlišných bytostí. Možná, že zatímco většina z nás prostřednictvím sexu hledá jakousi jednotu, v mateřství se naopak dovídáme, jaké to je vydělit ze své jednoty nový život a dát mu vlastní osud.
Navíc, žena při kojení může prožít orgasmus. Některé ženy mají tento dar i mimo kojení, čili mohou prožívat orgasmy stimulací bradavek i mimo těhotenství. Některé ženy tento dar získají třeba jen dočasně, právě při kontaktu s miminkem. V každém případě, k tomu, aby měla žena orgasmus, je  třeba vzrušení. Je to tedy sex, je-li žena vzrušená? A neměli bychom to probůh léčit, když je tím druhým zúčastněným ještě nezletilý kojenec? (:-)).
Dá se také očekávat, že ženy, které vášnivě masturbovaly před porodem a nemají výrazné zdravotní komplikace, hned tak masturbovat nepřestanou. Když se sebou žena umí pracovat, dobře ví, že očekávat vzrušení tam, kde mu sama nenapomůže, je poněkud zdlouhavá cesta s velmi nejistým cílem. Libido u žen totiž na rozdíl od mužů (kde má hlavní úlohu testosteron) není jenom náhodnou loterií čehosi, co se občas poštěstí mít, ale spíše otázkou pozitivního vztahu (lásky) k vlastním pocitům vzrušení ve svém těle.
Je tedy celkem nasnadě, že ženy, které budou dostatečně odvážné, objeví nejenom alternativní využití vibrátoru pod dětskou autosedačkou při uspávání řvoucího potomka, ale i další jeho možné využití při samotném kojení.
Jednoduše řečeno, umí-li žena plavat ve svých vodách vzrušení, bude v nich schopná plavat dobře i porodu. Bude-li na to mít pochopitelně aspoň trochu energie. A kdo to nevíte, kojícím ženám při vysokém vzrušení či dokonce při orgasmu většinou z prsou stříká mléko. Poměrně hodně. Což může být nejen výhoda pro kojence, ale i pastva pro oči.
Některým lidem se tohle všechno kolem kojení líbí. Mužům i ženám. Na tématických serverech s explicitní sexualitou to můžete najít třeba pod pojmem „lactation fetish“. Cítíte-li stud či se vám nezdá být úplně v pořádku, že by vás mohlo téma kojení nějak vzrušovat, nemusíte se tím trápit. Osobně bych ale byla rozhodně pro, aby se pozitivní komunikace kojení rozšířila o další témata a nepoukazovala neustále jen na to, jaké výživové hodnoty a blahodárné efekty na imunitu kojence má mléko přímo od maminky.
Nakonec, vyžaduje-li malé dítě skutečně pozornost po většinu bdělého času rodičů, není nikde naštěstí psáno ani zakázáno, že by nebylo možné prožívat vzácné chvíle partnerské intimity právě při kojení. Partner může být součástí. Může být dokonce součástí i společně se svým vlastním vzrušením a kdo ví, v lepším případě může i sexuálně splynout s právě kojící ženou. Muži, kteří se tomuto tématu otevřeli a byli ochotni v sobě překročit hranice vlastního studu, mi možná dají za pravdu. Pokud tedy i jejich partnerky byly ochotné exerimentovat se svým vlastním studem či jinými potřebami při samotném kojení.
.....

Vlastně asi neznáme otázku na to, jakým způsobem probíhala sexualita za dob našich prehistorických předků. Zda a co všechno viděly děti a jak to na ně tehdy působilo, dnes posoudíme jen stěží. A jakým způsobem zapadala podstata mateřství  do transcendentně-sexuálního pojetí ženství v některých dávno zapomenutých kulturách vyznávajících spíše ženské kulty a význam femininní energie pro zachování života, to také dnes budeme dohledávat velmi obtížně.
Každopádně si můžeme udělat celkem dobrý obrázek o tom, jak na výchovu dětí působí to, že je ve většině rodin po narození sexualita něco, co mnohdy rodiče prostě „nedělají“ nebo o tom aspoň nemluví a ve filmech si dva jednoduše zalezou pod peřinu a každý už přeci ví, co to znamená.
A tak bych řekla  závěrem, že těhotenství a schopnost být matkou bude vždycky tak trochu tajemství. Možná bude tajemstvím nejen z pohledu samotného stvoření života, ale i z pohledu erotična, které se ukrývá ihned za hranicemi našich předsudků o nevinnosti mateřské lásky. Otázkou hodnou dnešní doby je to, zda intimní vyjádření sebe sama veskrze intimitu sdílenou „ve třech a ne jen ve dvou“ není mnohem přirozenější.
A v případě, že vás přeci jen rodičovství zbaví úplně apetitu na sex=soulož, což je celkem běžné, budete mít s tímto novým pohledem na erotiku v zásobě mnohem více možností, jak si udržet vzájemnou blízkost i tam, kde jiní „Pepové budou muset být chvíli bez sexu“.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Julie Gaia Poupětová | pondělí 4.10.2010 13:11 | karma článku: 17,69 | přečteno: 2867x
  • Další články autora

Julie Gaia Poupětová

Pole dance diary: Bez nešikovnosti by to nešlo

Tuhle mě moje kadeřnice trochu zaskočila větou: „Ty máš ale odvahu dát na internet ty první videa z tyče!“ Ráda bych řekla, že ty TRAPNOVIDEA skutečně neznamenají absenci sebereflexe, nedostatek soudnosti či počínající demenci.

22.7.2015 v 10:10 | Karma: 8,53 | Přečteno: 1087x | Diskuse| Ona

Julie Gaia Poupětová

Pole Dance Diary - A přeci se točí...

Po čtyřech týdnech na tyči mám vyladěný pole-tuning a hotové nákupy. Při šplhu se žádný orgasmus nekoná a na spinovce mě chytá ranní nevolnost. Ale statečně visím hlavou dolů a pokuším se zdolat nejen gravitaci, ale i limity kůže.

9.7.2015 v 10:14 | Karma: 9,99 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ona

Julie Gaia Poupětová

Pole Dance Diary - 2 týdny na tyči

Jak to celé začalo? Čas od času je dobré udělat krok úplně do neznáma. Nikdy nevíte, co se může stát vaší životní vášní. Co si člověk užije s okolím a jak se motáte kolem tyče po dvou týdnech na vlogu Gaii Pole Dance Diary.

6.7.2015 v 17:15 | Karma: 8,90 | Přečteno: 788x | Diskuse| Sport

Julie Gaia Poupětová

Dnes ráno o G-bodu

Dnes ráno. Volá mi DV z České televize. DV je ona. Chce konzultovat během několika málo minut, jak je to s tím G-bodem, zda se opravdu musí zvětšovat pomocí injekce kolagenu nebo jsou nějaké citlivější metody, jak ho objevit. Zní velmi nedůvěřivě. Ptám se, zda svůj G-bod používá?

27.1.2014 v 14:50 | Karma: 10,62 | Přečteno: 1927x | Diskuse| Ostatní

Julie Gaia Poupětová

Energetická "blondýna"

Ráno jsem se vzbudila nečekaně v 6 hodin a s nečekanou dávkou energie. Vůbec netuším, kde se vlastně po třech v kuse odškolených dnech vzala, ale byla tam. Tak trochu tajně podezírám oxtocin. Po pacifikaci fretky jsem objevila v ledničce pistáciový puding od svého báječného muže a zjistila děsnou věc, nefunguje kávovar.

30.1.2012 v 9:05 | Karma: 7,71 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3284x
Autorka je sex kouč a sex educator. Ve svém volném čase se věnuje kupodivu i jiným věcem, než je sex. Zcela propadla tyčkovému sportu (pole dance) a kromě jiného se rozhodla s vámi sdílet své postřehy od prvního kroku praxe. 

Seznam rubrik