Zmizelá – válka Roseových po italsku

Když muži zmizí po několikaletém manželství žena, jde do hospody a slaví. Pak je z obliga, jelikož to je přirozená reakce. Pokud ovšem projevuje účast a nadmíru ochotně spolupracuje na jejím nalezení s policií, má problém.

Kdykoliv se řekne „thriller“ vybaví se mi dvě slova „Sedm“ a „Fincher“. Režisér David Fincher se stal svým nesmírně syrovým, dokonale vymyšleným a parádně natočeným thrillerem „Sedm“ z roku 1995 filmovou legendou a díky ní je jeho každý, nový filmový počin podrobován nadměrnému očekávání.

Dlužno přiznat, že zatím skoro vždy dostál své pověsti zručného manipulátora dějových zvratů a tvůrce stylisticky bohatých, diváckých překvapení. Ačkoliv se zaměřuje téměř výhradně na kriminálně laděnou, detektivní problematiku („Klub rváčů“, „Zodiac“, „Muži, kteří nenávidí ženy“), oceňován bývá spíš za sociálně laděná, psychologická dramata („Hra“, „Podivuhodný příběh Benjamina Buttona“, „The Social Network“) a dalo by se vysledovat, že obě své záliby dovedně střídá.

Jelikož se posledně zaskvěl svou interpretací slavné detektivní předlohy „Muži, kteří nenávidí ženy“, očekával jsem, že jeho nejnovější film „Zmizelá“ („Gone Girl“) bude opět spíš sociálně zajímavou, psychologickou hříčkou a film můj předpoklad potvrdil. Pokud bychom se na něj dívali pouze detektivní optikou skvěle gradovaného thrilleru, jedná se o průměrnou sérii banálních a dlouho dopředu očekávaných zvratů. Pokud by se totiž film vyvíjel jakkoliv jinak, nebylo by co řešit.

Jenže film „Zmizelá“ je vynikající v jiné rovině. V rovině drobnohledu do vztahu dvou nevšedně zamilovaných mladých lidí, kteří se po původním okouzlení, sňatku a sérii peripetií odcizují tradičním způsobem, se všemi běžnými, průvodními jevy. Nick Dunne (Ben Affleck) je kreativní, nesmírně okouzlující mladý muž, který svým vystupováním zaujme rozmazlenou dceru bohatých rodičů Amy (Rosamund Pike). Aby to bylo zajímavější, vydělala rodina Amy na jejím vystupování v reality show „Báječná Amy“, čímž se Amy nesmazatelně zapsala jako „slečna správná“ do paměti řady lidí. Když se Amy jednoho dne ztratí za nejasných okolností z jejich společného domu, ocitá se Nick Dunne pod palbou dotazů policie, sousedů i rodičů.

„Zmizelá“ není rozhodně prvním filmem svého druhu. Na rozdíl od „Uprchlíka“ nebo „48 hodin v Paříži“ se Fincher zaměřil spíš na řadu úskalí manželství a popis nejrůznějších okolností, které při vyšetřování zmizelé ženy mohou přicházet do úvahy. Není tedy příliš s podivem, že se v životě Nicka vyskytuje jiná žena (nádherná Emily Ratajkowski), stejně jako v životě Amy jiný muž (Neil Patrick Harris, snažící se překročit stigma ztvárnění Barneyho Stinsona v kultovním HIMYM). Spíše, než detektivní drasťáky, tak připomíná spíš jemnou studii manželství ve smyslu „Války Roseových“.

Samozřejmě neprozradím, zda-li se Amy najde a jestli je vůbec žádoucí, aby se našla. Ovšem rád bych tento film doporučil k zhlédnutí, jelikož David Fincher odvedl, stejně jako oba hlavní protagonisté, skvělou práci a připravil strhující podívanou. Rosamund Pike je ve své roli nevyzpytatelné, křehké femme fatale vynikající a Oscar by ji neměl minout. Ben Affleck zraje herecky jako víno a výborně zahrál prototyp manžela. Brzkým adeptům manželství bych tak doporučil film jako zcela povinný.

Moje hodnocení: 90%

Autor: Roman Potoczný | sobota 11.10.2014 22:22 | karma článku: 18,89 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76