RED 2 = 1 díl akce, 1 díl humoru, protřepat, nemíchat

V létě se do kina moc nechodí. Obzvláště ne v tak parných dnech, jaké nám léto servíruje poslední tři týdny. Ovšem v případě filmu „RED 2“ radím udělat výjimku, zajít po celodenní výhni na slunci na lehkou večeři a následně se nechat zchladit v klimatizovaném kinosále, protože tento film za to rozhodně stojí.

Z filmu „RED“ jsem nebyl nijak zvlášť nadšený. Nápad, dát dohromady několik vynikajících „vysloužilých“ herců, mi přišel jako dokonalá past na diváka. Nebyl příliš originální, jelikož kopíroval myšlenku, kterou Sylvester Stallone zhmotnil v podobě prvních „Postradatelných“ a ani mě příliš nepobavil, protože film se nemohl rozhodnout, zdali chce bavit humorem, akcí nebo šokovat výkony obstarožních hlavních hrdinů.

„RED 2“ přinášejí elegantní řešení. Akce nejsou tak přitažené za vlasy, takže se zdají být uvěřitelnější a všichni hlavní protagonisté se baví tak skvěle, že výsledkem je báječná a pro diváka zábavná podívaná.

Už Frankova (Bruce Willis) smuteční řeč na pohřbu Marvina (John Malkovich) nasadí laťku zábavy zatraceně vysoko a udá tón celému filmu. Jsem rád, že Bruce Willis osvobodil opět své charisma, uvězněné v poslední „Smrtonosné pasti“. John Malkovich řádí v roli, napsané na tělo, jak tajfun. Helen Mirren svým výkonem připomíná, že nebyla zrozená jen pro role královen, oblečených do hermelínu a dává vzpomenout na role v sedmdesátých letech, kdy patřila k nejhezčím anglickým herečkám.

Ani Frankova přítelkyně Sarah (Mary-Louise Parker) a ruská agentka Katja (Catherine Zeta Jones) nepůsobí jako pouhá, tradiční ženská dekorace. Je zvláštní, že nejvíce si divák připomene „zub času“ právě ve tváři Catherine Zeta Jonesové, která na rozdíl od ostatních herců viditelně zestárla.

Děj příběhu se točí tentokrát kolem uvězněného vědce Baileyho (Anthony Hopkins), tvůrce příruční, kufříkové atomové bomby, ponechané v Moskvě. Anthony Hopkins exceluje ve své další roli takovým způsobem, že jakkoliv představuje film „RED 2“ především lehký komediální žánr, nezdráhal bych se ho nominovat na Oscara.

„RED 2“ je jeden z mála filmu letošního léta, ve kterém vše funguje dle divákových předpokladů. Humor královsky pobaví, akce zaujmou a největší radost dělají divákovi sami herci, kteří se neberou příliš vážně. Po „Postradatelných 2“ je i „RED 2“ dalším z řady filmů, které se teprve ve druhém „dílu“ nadechly k tomu, aby splnily původní záměr tvůrců filmu, v tomto případě ve filmu debutujícího režiséra Deana Parisota.

Sluší se připomenout, že výbornou hudbu k filmu složil Alan Silvestri.

Přeji příjemnou letní zábavu.

Moje hodnocení: 80%  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Potoczný | pondělí 5.8.2013 23:23 | karma článku: 12,94 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76