Konečně máme vládu, jakou si zasloužíme

Dovede si ještě vůbec někdo představit, že bychom nyní měli levicovou vládu? Že bychom nyní poslouchali tirády, kterak je Jiří Paroubek nejlepší politik v Evropě, světě a v celém přilehlém vesmíru a státní výdaje by začalo pozvolna zaplevelovat vyšší porodné, tužkovné, lelkovné a jiné paroubkovné? Opoziční strany by se vůči tomu vymezovaly a politiku by nadále řídily sváry a špína vrhaná z obou stran?

Před volbami se zdálo, že vítězství ukradnou lacinými sliby sociální demokraté, kteří v naší, bezmála stoleté demokracii, ve které v danou chvíli zápolili o přízeň levicoví čintamani a modří ptáci, nasytí lidem mozky demagogií, pozlátky a velkolepě zvítězí.

Naštěstí má život smysl pro různé metamorfózy, překvapení a žerty všeho druhu a tak jsme se dočkali Pyrrhova vítězství sociálních demokratů (není na čase tento typ vítězství/nevítězství přejmenovat na Paroubkovo?) a vládu máme pravicovou, příjemně okořeněnou o strany, jimž byl přikládám menší, či žádný význam.

Mnohé se změnilo. Sociální demokraté se ještě neprobrali z šoku a Bohuslav Sobotka vypadá jako všechno jiné, jen ne charismatický lídr. Jiří Paroubek odešel do věčných, politických lovišť a dění komentuje již jen jako bloger, společně se svou afektovanou manželkou. Mirek Topolánek má opět možnost "uspět" v oblasti podníkání a víc nám hrozí skutečný přílet Marťanů, než fakt, že by se "červení Marťani" dostali do parlamentu.

Všechny nešvary, které sužovaly naši republiku a dělily politiky i zemi na dva nesnášenlivé tábory jsou, zdá se, alespoň na chvíli, zapomenuty. Sváry nahradila usilovná práce vlády na cestě z krize a média zaplavila libozvučná slova jako šetření, odstranění korupce, školné, apod.

Jen Věci Veřejné občas vystrčí růžky, ale věřme, že to jsou jen rozmary nově narozeného dítěte, které se chce zviditelnit v pozadí svých silnější koalů (míněno koaličních partnerů). Změny budou bolet, hodně a pravděpodobně všechny občany, ale je to, troufám si napsat, stokrát lepší, než populistické rozdávání, jaké plánovali sociální demokraté.

Je mi z toho všeho hezky. Možná je to proto, že jsou prázdniny, horko a klid. Možná proto, že mám pocit, že vláda skutečně po velmi dlouhé době pracuje ve prospěch občanů své země, vědoma si svého mandátu na straně jedné a zodpovědnosti vůči nim na straně druhé. Jistě je předčasné, aby zněly fanfáry ...

... ale mohu jednoznačně konstatovat, že dosavadní práce nově sestavené vlády se mi líbí a tento způsob politického léta, zdá se mi velice šťastným ...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Potoczný | pondělí 2.8.2010 9:01 | karma článku: 29,07 | přečteno: 2480x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76