Když dostal vyznamenání Gott, proč ne rovnou Gottwald?

Karel Gott dostal vysoké státní vyznamenání, oficiálně z rukou prezidenta za státní zásluhy v oblasti kultury a je z toho tak "odvázaný", že rovnou ukázal všem ostatním, kteří by si vyznamenání zasloužili mnohem víc, než on, co si o nich myslí (viz. obrázek) ...

Nechci ani vteřinu zpochybňovat pěvecké kvality Karla Gotta ani to, co v životě na hudebním poli dokázal. Celý svůj život zasvětil zpěvu a zaslouženě se tak dočkal odměny ve formě úspěchů, které více, či méně přiměřeně, vystavuje na odiv ve formě drahých vil, obleků, či "drahé" manželky.

Někdy je jeho význam přeceňován a je přirovnáván k českému Sinatrovi. Na druhou stranu je fakt, že v Německu jsem jeho CDéčka viděl mezi "domácími", rozumějte německými umělci, což znamená, že se zřejmě brzy dočká i německého státního vyznamenání a v Petrohradě bylo snazší najít v obchodě jeho CD, než "dobrý, ruský" heavy metal.

"Sympatické" na něm je, že si z nové doby "nesedl na zadek", po revoluci se rychle "otřepal" a dnes je úspěšný podnikatel. Své místo na pěveckém výsluní si udržel a je stále "nejlepší u nás". Neštítí se estrád, filmových "štěků" a ačkoliv již řadu let nevydal dobrou, novou píseň, stále hodně koncertuje. Zatímco o taneční kreace ála Superstar Chodůr se už dávno nepokouší, povedla se mu v poslední době řada "skromných" děkovných proslovů, dle kterých již další ocenění "ani nečekal".

Já jsem zase nečekal, že bude navržen na významné státní vyznamenání ...

Jestli byl Karel Gott ikonou nějakého státu, tak to byla především Československá socialistická republika, která ho nechala umělecky vyrůst a komunistický režim zazářit, v situaci, kdy v podstatě neměl konkurenci. A to nikoliv jen, protože byl tak dobrý.

Progresívní umělci působili v té době v undergroungu, neměli a často nechtěli mít do popu přistup a tak o nich většina obyvatel neměla tušení. Nadějní čeští umělci jako Václav Neckář (nebo chcete-li Marta Kubišová) byli pro své názory nebo nesouhlas s diktaturou komunistů, drženi v ústraní. Známé písně zahraničních umělců se sem dostávaly ve formě "předělávek", které pak zpíval např. Karel Gott.

Byl tehdejším socialistickým režimem propagován, jelikož byl cenným zdrojem deviz pro režim i pro sebe  a režimu se za to odvděčil svou podporou. Protože jinak nelze vidět fakt, že Karel Gott podepsal antichartu a veřejně se proti komunistům nikdy nevyjádřil (dokonce ani tak ne, jako Helena Vondráčková, která nazpívala "Přejdi Jordán").

Je úplně jedno, co si o řežimu myslel a nakolik se zajímal "pouze o svou kantilénu", protože v jeho postavení by i skromně vyřčené "NE režimu" mělo obrovský význam. Dokonce takový, že pokud by se takto vyslovil, nepochybně by si dnes státní vyznamenání zasloužil.

Jenže to on neudělal a je to natolik intelitentní člověk, že dobře ví, proč. Kvůli strachu, slávě a prachům, tedy z čisté vypočítavosti. A za tu by se měl, dle mého názoru, stydět a ne dostat vyznamenání, to okázale opěvovat a ostatním ukazovat prostředníček.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Potoczný | čtvrtek 29.10.2009 22:25 | karma článku: 31,47 | přečteno: 2973x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76