Děti moje – překvapivý adept na Oscara

Loňský rok byl na filmy poměrně bídný. Na rozdíl od předchozích let (2008 – „Temný rytíř“, 2009 – „Avatar“, 2010 – „Počátek“) se „nenarodil“ žádný megablockbuster, který by zjevně spojil umělecké ambice a divácký zájem a ulehčil tak americkým akademikům nominace na Oscara.

Několik zajímavých filmů se sice objevilo, např. „Drive“ nebo „Muži, kteří nenávidí ženy“ Davida Finchera, ale akademici vycítili šanci, jako již několikrát v minulosti a tentokrát nezvolili jednoho výrazného favorita, ale zvolili nominace napříč žánry. A že si je tentokrát z čeho vybírat!

V nominacích na různé kategorie se objevují filmy politicky angažované („Černobílý svět“, „Železná lady“, „Válečný kůň“), animované („Tintin“ Stevena Spielberga), 3D (fenomenální „Hugo a jeho velký objev“ Martina Scorseseho, ale o něm až v samostatném blogu), autentické („Den zrady“, „Moneyball“), biografické („Můj týden s Marilyn“) i autorské („Půlnoc v Paříži“, „Strom života“).

Nejvíce nominací na zlatou sošku pak získal ryze umělecký, z větší části černobílý film „Umělec“ („The Artist“) a v hlavních kategoriích kupodivu hořká komedie „Děti moje“ („The Descendands“).

Proč akademici zvolili právě tuto komedii do nominace na nejlepší film a zároveň nominovali režiséra Alexandera Payna („Bokovka“, „O Schmidtovi“) a George Clooneyho v kategorii nejlepší herec v hlavní roli může být záhadou, ale pouze dokud film neuvidíte.

Scénář tohoto filmu, který adaptovali Alexander Payne, Nat Faxon a Jim Rash, mimochodem rovněž navržení na Oscara, je totiž výborně napsán a myslím, že spoustu životních situací zde budete znát a proto se jim s chutí zasmějete.

Aby byla situace složitější, dozvídá se od své starší dcery Alexandry (Shailene Woodley), se kterou právě solidně cvičí puberta, že mu jeho manželka nasadila před nešťastnou událostí parohy jak vrata.

Totálně zničený Matt tak vezme dcery Alexandru, Scottie (Amara Miller) a velmi sdílného, upřímného a většinou zhuleného Alexandřina přítele Sida (Nick Krause) na netradiční „bezstarostnou jízdu“, jejímž cílem je poznat „toho“, jemuž se jeho umírající manželka věnovala „nad rámec svých manželských povinností“.

„Pohotovosti“

Zkusím si zahrát na vědmu. Předpokládám, že film nezíská ani sošku za nejlepší film, ani za režii. Akademici tíhnou k „těžkým žánrům“ a tak sázím, že v těchto dvou  nejdůležitějších kategoriích protlačí k sošce jednu z oslav filmového umění, tedy filmy „Umělec“ nebo „Hugo a jeho velký objev“, který mírně favorizuji. Velkou šanci na zisk Oscara má scénář a především George Clooney, který již za svou roli dostal Zlatý globus.

Ovšem ať již film „Děti moje“ oceněný bude, či ne, rozhodně jej doporučuji k návštěvě kina, protože se jedná bezpochyby o jeden z nejlepších filmů posledních měsíců a ze všech, navržených na Oscara, jednoznačně divácky nejvděčnější.

Autor: Roman Potoczný | sobota 4.2.2012 21:50 | karma článku: 14,01 | přečteno: 1694x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76