Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dávám komunistům rok, maximálně dva .... .... a budou zase vládnout

Historie se ráda opakuje. Tam, kde se snoubí rozčarování a frustrace voličů s neschopností vládní garnitury a hašteřivostí vládních a opozičních stran, může nastat jakékoliv překvapení. Nevím, jak tomu bylo krátce po válce, kdy se komunisté poprvé dostali k moci, protože jsem tehdy nežil, ale řekl bych, že v současné době nic nestojí v cestě jejich návratu ke ztracené moci.

Přiznám se, že s obavami sleduji bagatelizaci volebního úspěchu komunistů, spojenou s vysmíváním, stejně jako absolutní absenci sebereflexe ostatních, parlamentních stran. Myslím si, že se takový přístup v politice nikdy nevyplatil.

Preference ODS dlouhodobě právem klesají. Nabubřelost a arogance, které do politiky vnesl Topolánek společně s kmotry, doplněná o neschopnost premiéra Nečase jasně určit směr politiky, krátkodobé i dlouhodobé cíle a nechuť kroky detailně vysvětlovat, nadělala na pravé straně politického spektra těžko odstranitelné škody. Stejně  je na tom i TOP 09, která měla být ODS alternativou i oporou. Bodrost předsedy Schwarzenberga a drzost Kalouska fungovaly v posledních parlamentních volbách, kdy se strana vezla na vlně odporu proti politickým "dinosaurům". V reálné politice tato strana a její ministři, zkazili, co mohli.

Co z toho, že jsou reformy, stejně jako oddlužení státu, potřebné, když vláda tyto kroky nedovede prosazovat tvrdě, razantně a spravedlivě, především s ohledy vůči pracujícím občanům, kteří přispívají do státní kasy daněmi? Co z toho, že se bojuje s korupcí, když se tento boj v podstatě obrátil jen proti vládě a proti "stínové" opozici?

Ta, mimochodem, představovaná převážně sociálními demokraty, dojíždí na nereálné sliby, doplněné o neustálou snahu zadlužit náš stát, jak se dá. Doplněno o případy korupce, které dokladují, že sociální demokraté kážou vodu, ale pijou víno a potají, v ústraní "žerou" kaviár, přestávájí být sociální demokraté vnímáni jako solidní levicová strana, která by důvěryhodně hájila zájmy sociálně slabších voličů.

Zatímco by se mohlo zdát, že v takovém případě si začnou kladné body připisovat různí staronoví věrozvěstové (Paroubek, Zeman, Babiš, ...), opak je pravdou. Na příkladu rychlokvašených Věcí veřejných se ukázalo, že nenažranost takových účelových stran je ještě větší, než nenažranost stran tradičních a většinou nereprezentují nic víc, než názory jejich předsedy.

Sečteno a podtrženo, jakkoliv se může zdát volba komunistů v krajských a senátních volbách šokující, je logická. Marné je odkazovat na fakt, že KSČM představuje v podstatě tradiční komunistickou stranu leninského typu, která neprošla žádnými reformami. Marné je hořekovat, že měla být dávno zakázaná. Je tady a pro řadu voličů, jakkoliv můžeme kroutit hlavou nad jejich ztrátou paměti nebo soudnosti, představuje jedinou stranu, nezataženou za posledních dvacet let do korupčních skandálů nebo politicky špatných kroků, směřujících ze strany parlamentních stran v neprospěch vlastních voličů.

Více, než dvacet procent hlasů v krajských volbách a více, než čtvrtina postoupivších kandidátů do druhého kola senátních voleb, je alarmující. Již teď je jasné, že se komunisté budou podílet na vladě v drtivé většině krajů a velmi pravděpodobné, že zvládnou víc, než obhájit jeden mandát senátora.

Troufám si tvrdit, že komunistům nelze zabránit v tom, aby se v příští vládě buď zcela účastnili vládnutí nebo vládli jako tichý společník sociálních demokratů. Bohuslav Sobotka jim k tomu již nyní dláždí cestu svými výroky. Doporučil bych dát si pozor na jeho rádobyslušný zevnějšek, protože takto otevřeně se ke spoluvládnutí s komunisty nestavěl ani Jiří Paroubek.

Nevěřím, že by se vládním stranám podařilo v dohledné době jakkoliv napravit svůj pošramocený obraz v očích voličů, proto mě napadají jen dva možné scénáře dalšího vývoje.

Buď v sobě premiér Nečas najde zbytek chlapa a okamžitě abdikuje jako předseda ODS a premiér. Možná jen čeká na debakl ve druhém kole senátních voleb, možná jej o obě funkce postupně připraví nadcházející sjezd ODS. Pak budou předčasné volby, v nichž se podaří zalarmovat voliče proti komunistům a převaha levice nebude tak drtivá, jako v krajských volbách, což povede k menšinové vládě sociálních demokratů, tiše podporovaných komunisty. Obě strany se tak budou moci co nejdříve historicky znemožnit a i komunisté se ukážou jako staronoví korupčníci. S lidmi, jako je Dolejš, k tomu nemají daleko.

Nebo se budou snažit vládní strany dále dělat reformy, nereformy, ztratí poslední zbytky podpory a v řádných parlamentních volbách vyhraje levice na celé čáře. Pokud by v období do voleb vypluly na povrch ještě další korupční skandály na vládní strany i na sociální demokraty, tak možná otázka není, zda-li budou socialisté přímo vládnout s komunisty, ale s kým budou vládnout komunisti. Že by jim prezident, kterým v té době již zřejmě bude jeden z bývalých straníků, Fischer nebo Zeman tu šanci nedal, lze pouze doufat.

Autor: Roman Potoczný | středa 17.10.2012 7:00 | karma článku: 39,32 | přečteno: 6912x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Miloš Forman, Amadeus světového filmu

Navždy odešel geniální filmař, jenž se pyšnil, jako jeden z mála, ziskem dvou zlatých Oscarů. Režisér, který natočil ty nejkrásnější filmy o svobodě, jaké kdy spatřily plátna kinosálů a jež z něj učinily nesmrtelného.

14.4.2018 v 23:43 | Karma: 20,24 | Přečteno: 357x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Ready Player One: Hra začíná ... a baví

Jsem rád, že mohu pokračovat s recenzemi filmů po delší pauze právě tímto zajímavým dílem. Steven Spielberg v sobě oživil srdce malého kluka a nabízí dokonalou podívanou pro všechny, kdo mají stejně hravé srdce, jako on.

7.4.2018 v 23:08 | Karma: 11,06 | Přečteno: 257x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Nevidím důvod měnit hymnu

Je toho spousta, na co můžeme být jako národ pyšní. Nádherná příroda, historické památky, hezké holky, výborné pivo, fakt, že jsme národ pracovitý a kreativní a v neposlední řadě naše aktuální hymna, která je krásná.

30.3.2018 v 7:00 | Karma: 27,88 | Přečteno: 460x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Sláva vítězi, čest poraženým

Pan prezident Miloš Zeman vyhrál, a jestli je zapotřebí něco ocenit, je to jeho politická zkušenost, protože to byla právě ona, která ve volbě rozhodla. Ve snaze o znovuzvolení neudělal chybu a naopak využil chyb Jiřího Drahoše.

27.1.2018 v 19:25 | Karma: 19,37 | Přečteno: 1116x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Nemělo by být televizních debat 10, pane prezidente?

Prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že by si přál jít s kandidátem na prezidenta Jiřím Drahošem do čtyř televizních debat, na čtyřech televizních stanicích. Óóó, jak je najednou vstřícný!

15.1.2018 v 21:51 | Karma: 39,15 | Přečteno: 3630x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:35

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!