Teploučko a smrádeček, nebo pořádný průvan?

Když tak sleduji, co se děje v obou (kdysi) velkých stranách po volebním zemětřesní, speciálně situaci a sebereflexi ČSSD se musím hlasitě smát. Řekl bych, že se socani zaskočili poradit s Miloušem Jakešem, jakže on to tenkrát dělal tu skvělou přestavbu gorbačovského stylu naší společnosti v 80. letech.

Vše by se dalo charakterizovat mottem: „Hlavně v Lihovém domě moc nevětrat, ať nám to naše teplíčko nikam neuteče a nás smrádeček se neline příliš daleko.“. Všichni papaláši z Liháče sice se slzou v oku vyprovodili na smetiště dějin Jyrku Paroubka, kde měl spravedlivě spočinout hned vedle „velikánů“ Klementa Gottwalda, Antonína Zápotockého a Gustáva Husáka, to však bylo jen divadýlko pro „obyčejného člověka“.

Skutečnost je taková, že se na šachovnici moci v ČSSD pouze trochu přeskupí figurky a král Jyrrha se ukryje za mohutnou hradbu pěšců, kde může v klidu připravovat svůj triumfální návrat. A aby čas mezi „zalehnutím na matrace“, což je výraz, který používali k definici skrývání se mafiáni z Chicaga 30. let, a okamžikem znovuzrození Fénixe Paroubka z popela nebyl podezřele krátký, volební sjezd ČSSD se bude mazaně konat až někdy za rok. Doba dostatečně dlouhá na to, aby volič měl možnost zapomenout a Jyrka si mohl olízat rány, přeskupit šiky a podojit kočku či jiná zvířátka.

Když použiju počítačovou terminologii, připadá mi, jako by se  oranžoví právě rozhodli upgradovat v Lidovém domě na svých starých PC operační systém MS DOS 5.0 na MS DOS 5.1, přičemž modří intenzivně připravují ve svém sídle na Jánském Vršku radikální změnu z MS Windows 98 na nejnovější Mac OS X od Apple včetně kompletní obnovy hardware. Prostě v ODS jdou do generační změny správným směrem. Vedení této strany dělá rychlá rozhodnutí, po nichž následují i skutečné činy.

Zkrátka májový n(N)ečas v naší zemi nám přinesl svěží pravicový vítr a já doufám, že ty prudké deště v květnu nadobro spláchly politickou špínu v ODS, která se v ní za poslední roky nashromáždila. A co lze čekat z Lihového domu? Uvidíme, ale zatím odtam jen velmi silně zní ono Terminátorovo známe „I’ll be back!“.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert Pospichal | sobota 5.6.2010 10:50 | karma článku: 34,60 | přečteno: 1943x