Razítko

Neznám ve střední a západní Evropě zemi, kde by razítko mělo větší váhu a důležitost než u nás.

Už to asi bereme jako samozřejmost, možná to máme v krvi ještě z dob zkostnatělého byrokratického Rakousko-Uherska, jako firma či podnikatel zkrátka potřebujete razítko. Ano, mám na mysli tu primitivní plastovou věc, která zabírá místo v nejedné aktovce či kufru i velkých českých byznysmenů. To razítko, které si každý v pohodě a bezproblému vyrobí, aniž má jakýkoliv vztah k subjektu jemuž by mělo razítko patřit. To razítko, které se stává v ruce majitele mocnou zbraní.

Běžte třeba jako jednatel na poštu pro doporučený dopis, můžete s sebou mít deset výpisů z obchodního rejstříku, plné moci apod., paní úřednice po vás bude chtít pro vydání zásilky razítko. Podívejte se na jakýkoliv úřední formulář, na každém najdete okýnko "otisk razítka".

Ve všech civilizovaných zemích je razítko bráno jen jako zcela vedlejší věc, která slouží maximálně ke zjednodušení práce člověka, který díky němu nemusí vypisovat svoje jméno či název firmy a adresu. Jen u nás je razítko stále nezbytná pomůcka, bez které se ve styku s jakýmkoliv úřadem prakticky neobejdete.

Milé úřednice a úředníci, vážený státe. Věřte mi, podpis člověka vám o něm napoví daleko víc než nějaký natištěný obrázek.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert Pospichal | čtvrtek 22.11.2007 11:00 | karma článku: 16,54 | přečteno: 1256x