Prohlášení Václava Klause k volbě prezidenta České republiky

Moc bych si přál, abych si mohl ve čtvrtek 14.2.2008 přečíst něco takového...

Milí spoluobčané.

Každý, kdo má v sobě kousek hrdosti a cti, každý slušný občan této země, každý volič, v sobě na dlouhou dobu, možná i napořád, ponese hořkou vzpomínku na nedůstojnou, až tragickou první volbu prezidenta České republiky z minulého týdne. Za intriky a machinace hraničící se samotnými základy demokracie, kterých jsme při této volbě byli svědky takřka v přímém přenosu, by se nemuseli stydět ani v antickém Římě v době jeho úpadku či na dvorech panovníků v temném středověku. Osobně to považuji za hrubé zneuctění úřadu prezidenta této republiky. Při současné patové situaci v české politice a úrovni politické kultury současných představitelů politických stran, nevidím ani naději na jiný, civilizovaný a důstojný průběh dalších voleb prezidenta.

Jako kandidát na tuto funkci na další období jsem dospěl k názoru, že i kdybych byl za těchto okolností zvolen, nemohl bych tuto důležitou ústavní funkci vykonávat s čitým svědomím a se ctí. Proto jsem se rozhodl svoji kandidaturu do druhé volby stáhnout a jako jedinou možnost zvolení řádného prezidenta vidím v urychleném konání přímé volby prezidenta všemi oprávněnými voliči České republiky. Cítil bych se poctěn, kdybych se v takové volbě mohl ucházet o vaše hlasy.

Vážení spoluobčané.

Toto svoje rozhodnutí činím i s vědomím, že se moje nározy v této věci nemusí ztotožňovat s názory většiny poslanců a senátorů parlamentu České republiky. Budete-li mne chtít v mém snažení o vrácení české politiky zpět mezi vyspělé demokracie podpořit, učiňte tak prosím vaší účastí na shromáždění, které tímto svolávám na nádvoří pražského hradu na pátek 15.2.2008 v 9:00 hodin.

S úctou Váš

Václav Klaus v.r.

Autor: Robert Pospichal | pondělí 11.2.2008 21:20 | karma článku: 20,06 | přečteno: 1379x