„Ano“ panu Kalouskovi

Tento kontroverzní politik z umírající strany v nové vládě? Já říkám: „Proč ne?".

Nemastné neslané lidovce moc nemusím, onen známý vtípek o této rozhodné a jasné „možná" straně zná asi každý. Osoba pana Kalouska může být pro leckoho také problémová, jak z dob jeho působnosti na ministerstvu obrany, tak kvůli jeho povolebnímu kotrmelci s hazardem s účastí ve vládě Paroubka tolerované komunisty.

Nicméně v reálné politice neexistuje žádný ideální či křišťálový vrcholový politik, jsou tam jen "menší či větší hajzlíci". Zkrátka člověk bez ostrých loktů a dobrých kontaktů, osoba (ne)mazaná a (ne)podšitá, nepřipravená a neschopná občas ušít i nějakou tu boudu na své soky, nemá šanci ve vysoké politice uspět. Vlčí tlupa si koneckonců za vůdce své smečky taky jistě nevybere toho nejmírumilovnějšího a nejhodnějšího ze svého středu.

Pan Kalousek je pro mne osobně tím "menším hajzlíkem" a velmi zdatným odborníkem co se ekonomických témat týče. Je rovněž člověkem, který umí velmi jasně vysvětlit laické veřejnosti i nepopulární kroky. Moje babička, zcela klasický příklad běžného občana a voliče, o takových lidech říká: „Ten ale umí mluvit.", zatímco politiky, jako je Julínek nebo Langer, komentuje slovy: „Tváří se jak se smetákem vraženým v řiti, ale nic neřekne". 

Noblesu a eleganci, stejně jako sílu argumentů a faktů, s jakou pan Kalousek provedl naši zemi světovou ekonomickou krizí, nám může závidět leckterý stát. Za zastavení obludného zadlužování České republiky z dob vlád ČSSD, bychom měli být panu Kalouskovi vděční. Kéž by jeho zásady ctili i další ministři financí v budoucnosti. To bychom se pak nemuseli obávat, že nás bude čekat osud Maďarska či pobaltských zemí.

Takže doufám, že Paroubek přestane bazírovat na nesmyslech a demagogiích, oprostí se od osobních averzí a aspoň jedenkrát se zachová k této zemi zodpovědně a řekne jako já: „Ano panu Kalouskovi".

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert Pospichal | středa 15.4.2009 12:46 | karma článku: 28,71 | přečteno: 1797x