V Chomutově na to přišli, sociální dávky jen potřebným

Musel jsem se dnes pozastavit a zamyslet nad zprávou, že chomutovští úředníci zabavují automobily lidem, kteří pobírají sociální dávky. A já v souvislostech nemohu jinak, než souhlasit.

Opravdu nevidím důvod, proč by měli sociální dávky, které jsou určeny především nejchudším lidem, kteří mají momentální problémy sehnat práci a zaopatřit se, být dávány lidem, kteří si pak za ně tankují benzín a nebo třeba je prohrají v herně.

Navíc je opravdu hodně překvapivé, jak rychle tito lidé dokázali sehnat peníze na vyplacení svých vozů. To ukazuje na skutečnost, že dávky tolik nepotřebují.

Obávám se, že je to ale mnohem složitější. Každý den vidíme tyto lidi v hernách, barech či hospodách. Když se s těmito lidmi dáte do řeči, zjistíte, že nechodí do práce, ale pobírají dávky na kde co. Podporu v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, různé příspěvky na děti a další. Jen si občas přividělají nějakým "melouchem". Neříkám, že se takto chovají všichni, ale bohužel hodně z nich.

Jak už jsem v některém ze svých článků psal: "Stát není zaopatřovací ústav" Nevidím jediný důvod, proč dávat peníze, omlouvám se - darmožroutům, kteří se válí doma a žijí na úkor jiných. Protože nakonec tyto dávky jsou vypláceny z našich daní a jsou to peníze, které mohou být použity mnohem efektivněji. Každý zdravý, a to zdůrazňuji - zdravý člověk, který je schopný pracovat by se měl o sebe postarat sám. Samozřejmě, i takový člověk může přijít o práci a najít si novou zabere nějaký čas. V tom případě je třeba takovému člověku samozřejmě přiznat podporu v nezaměstnanosti, protože z něčeho žít musí.

Bohužel dalším problémem je, že v České republice nejsou lidé zvyklí stěhovat se za prací, tak jako v jiných zemích. Bohužel mám pocit, že v čechách se lidé spíše stěhují za lepšími sociálními dávkami.

Myslím ale, že je třeba ke každému žadateli o dávky přistupovat opravdu individuálně. Jsou opravdu i ti, kteří dávky skutečně potřebují a je to to poslední co je drží před propastí zvanou bezdomovectví. Každopádně ale chomutovským úředníkům držím palce a doufám, že toto nebo něco podobného zavedou i další města. Jen doufejme, že dobrý úmysl se ve zlý neotočí a neodnese to někdo u koho by to znamenalo cestu na ulici.

Autor: Václav Posířil | úterý 4.10.2011 21:36 | karma článku: 29,02 | přečteno: 1920x