Že prý máme šetřit

Není to nic nového. Už po léta se o tom mluví a píše, a to jak za současna, tak dokonce i za minula. Vždyť kdo z nás postarších by třeba neznal heslo ještě ze socialistické éry: „Nesvítíte někde zbytečně?“? A ani změna režimu na tomto nic nezměnila. A není divu. Protože elektřina neroste na stromech, zdroje energie nejsou nevyčerpatelné a tak je třeba omezovat spotřebu, abychom zbytečně neplundrovali matičku Zemi a nepřišli na buben.

Šetříme tudíž dobrovolně i nikoliv. Dobrovolně proto, že proud stojí peníze, jichž se člověk jen tak nerad vzdává, a to i tehdy, nemusí-li na nějakou tu korunu hledět, nedobrovolně pak třeba přičiněním „Evropy“, jež nám zatrhla dejme tomu energeticky náročnější žárovky a přimívá nás užívat svítidla úspornější.
Kupujeme spotřebiče, jež mají co nejmenší spotřebu, zhasínáme, jakmile nám není světla zapotřebí, drahou elektřinou si přitápíme jen tehdy, nelze-li činit jinak, odmrazujeme ledničky,... Ve sběrnách či na skládkách končí přístroje, jež by sice mohly ještě posloužit, jež ale coby již „stařešinové“ žerou proudu více, než je prý zdrávo.
„Áčka“ nejlépe hned s několika plus navrch prostě provázejí náš život. Co není úsporné, to není „in“. Protože elektřinou se šetřit zkrátka musí. Ví to všichni a většina z nás tak dozajista i činí. A hlavně se o tom mluví a mluví a mluví.
A přitom… Kolikrát jenom skutek utek! A utíká! A s největší pravděpodobností utíkat i bude! Protože sice leckdy šetříme i na nepravých místech, ale na jednom z míst „pravých“ se naopak víceméně nedobrovolně neomezujeme. Známe to všichni, jen si to už dnes jaksi nepřipouštíme.
Protože vezměte si za příklad třeba mne. Tedy ne mne přímo, nýbrž mé počínání letošního šestnáctého února.
Zapnul jsem televizi, abych se podíval na to, co mne zajímá. A takto to dopadlo:
Nova 12.30. Odložené případy. Začátek opožděn o šest minut, vložené reklamy trvaly celkem 7 minut.
Nova 13.30. Beze stopy. Začátek opožděn o dvě minuty, reklama celkem devět minut.
Nova 14.35. Námořní vyšetřovací služba. Začátek opožděn o dvě minuty, reklama celkem deset minut.
Prima 16.25. Komisař Rex. Začátek opožděn o dvě minuty, reklama celkem šestnáct minut.
Nova Cinema 18.10. Beze stopy. Začátek opožděn o šest minut, reklama celkem deset minut.
Barrandov 19.00. Právo a pořádek. Začátek opožděn o tři minuty, reklama celkem patnáct minut.
Nova 21.35. Kriminálka Las Vegas. Zpoždění tři minuty, reklamy celkem čtrnáct minut.
U mne osobně tak běžel jen tohoto jediného dne televizor zbytečně celých 105 minut. Hodinu a třičtvrtě jsem byl nucen vidět nežádané, jen abych si mohl dopřát žádaného. Po celou tuto dobu můj televizor požíral elektřinu, aniž bych o to sebeméně stál. Tu jsem využil reklamy k tomu, tu k onomu, jen ne ke sledování vnucovaných reklam, zpožďování pořadů jsem nějak „přetrpěl“. Protože vypínat přístroj na tyto proluky dost dobře nelze.
A kolik takových jako já v našich řadách je! Miliony. Kolik proudu kvůli dost možná nikoho nezajímajícím reklamám požírají naše televizory! Možná miliony hodin denně přicházejí zbytečně vniveč. Ovšem každému z odpovědných je to zjevně jedno.
A tak šetříme, kde se dá, každý kilowátek je dobrý. Prý. A zároveň můžeme tupě sledovat, jak nám naše nikoliv bezedné zdroje požírají dejme tomu „klapací zuby jako má naše babička“.

Autor: Viktor Pondělík | úterý 17.2.2015 9:00 | karma článku: 21,35 | přečteno: 856x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0