Vše pro rodinu

V Polsku se chystají na změnu. Podle novely zákona podepsané prezidentem se tam má kromě zákazu prodeje během dosavadních státních svátků omezit i možnost nakupovat v neděli. Což stát dosud nereguloval, ale nyní už bude.

Platit by to mělo od letošního března a změny by měly být postupné, to aby si lidé zvykli. A tak se od zmíněného data bude v kamenných obchodech prodávat jen první a poslední neděli v měsíci, příští rok by to měla být jen jedna neděle měsíčně a od roku 2020 definitivně konec. S výjimkou nedělí před Vánocemi či Velikonocemi.

Výjimkou se stanou pouze lékárny, čerpací stanice, pošty, pekařství, pohřební služby a podobná nezbytná zařízení.

A pokud se to někomu nelíbí, má mít možnost leda tak nakoupit na internetu, což ve své podstatě není nedělní prodej.

Autorům tohoto nápadu (https://www.denik.cz/ze_sveta/polsko-omezi-moznost-nakupovat-v-nedeli-lide-pry-radeji-maji-chodit-na-msi-20180130.html) se totiž nelíbí, že v neděli chodí nakupovat tu více a tu méně často řádově dvě třetiny Poláků. A vládní strana chce, aby si tito lidé „v zájmu rodiny“ počínali nějak jinak.

Jak?

Lidé prý mají o nedělích raději chodit do kostela na mši.

Kritikům se to sice nezamlouvá, varují před negativními dopady na polské hospodářství, obchodníci koumají nad tím, jak zmíněný zákon obejít, ale katolická církev si ho logicky chválí. Protože prý Poláci chodí do kostela stále méně, řádově o polovinu méně než na nákupy, a když se jim nakupování zakáže, mohli by si zase najít cestu do svatostánků.

Což mně osobně připadá poněkud (nebo spíše hodně) trapné. Protože leccos pamatuji a nezbývá mi než konstatovat, že ani komunisté za minulého režimu si něco podobného nedovolili. Tedy brát lidem o nedělích šmahem jejich „chléb a hry“ a honit je na nějaká ta „politická školení“.

„V zájmu jejich rodin“.

Autor: Viktor Pondělík | středa 31.1.2018 18:01 | karma článku: 9,76 | přečteno: 181x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0