Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítězství rozumu nad reformou

Dostal jsem zajímavý e-mail. Zajímavý už tím, že přišel z míst, odkud tyto běžně nedostávám. Z míst, jež jsou pro mne buď příliš vzdálená nebo příliš blízká. To srovnám-li je s mými známostmi z Čech či Jižní Afriky.

Prostě jsem dostal e-mail ze samotného Bruselu. Heč!

A bylo to psaní, nad nímž by se nejspíše dalo zaplesat a zároveň uronit hořkou slzu. Protože, jak mi oznámil pan Dalibor Mladenka (European Commission, DG Education and Culture, Unit A4, Evaluations and IA – coordinator), bylo dosaženo pokroku, jenž se stal pokrokem ve srovnání s dřívějším pokrokem. Došlo prý k vylepšení vylepšení, jež nebylo vylepšením. A konečně se zase jednou vylepšilo to, co se dříve podařilo vylepšit k horšímu.

A mimo to mohu kvitovat s povděkem i to, že tentokrát došlo k pokroku v resortu školství, jež u nás bylo již natolik zreformováno, že jsme předehnali Ameriku balancující nad propastí. A žuchnuli do ní.

Jak jsem dříve zmínil v článku http://pondelik.blog.idnes.cz/c/441129/Chvala-bruselskym-Cechum.html, v české škole v Bruselu šli naši novátoři příkladem. Inovovali tak, jak si „vševědoucí“ z českých luhů a hájů přáli, byli papežštější než papež. A uřízli jsme si tím my Češi parádní ostudu, jež by stačila na nejeden z ostudy kabát. Namísto aby dvakrát měřili a jednou řezali, rozřízli to. Najali „pokrokové učitele“, „pokrokovou inspektorku“, nakoupili patřičné vybavení,… Netřeba opakovat znovu to, co si v onom mém dřívějším článku můžete přečíst i dnes. Prostě počin hodný našich politiků či v tomto případě spíše úředníků.

A dnes? Dnes jsem dostal zmíněný e-mail od pana Mladenky z Bruselu. E-mail oznamující mi, že bylo dosaženo pokroku. A „ani to moc dlouho netrvalo“.

Prostě se na našich nejvyšších postech dospělo k prozření. A na konci června 2015 rozhodlo samo naše ministerstvo školství, že se tam vše vrátí do zajetých kolejí. Že se „reforma“ (www.pismobrusel.eu) neosvědčila a úvahy o nějakých dodatečných „kočkopsech“ nepřinesly kýženou spásu nebo alespoň zachování si iluze důstojnosti. Že se tedy v Evropské škole v Bruselu znovu zavede výuka vázaného písma namísto „geniálního“ objevu jménem Comenia Script. Kteréžto písmo si tamní rodiče tehdy nezvolili, ale „bylo jim zvoleno“. Nedobrovolně, protože v Bruselu se to jaksi zrovna českými školami nehemží, dojíždět odtud ke „konkurenci“ do Čech není tak jaksi technicky realizovatelné,… Takže co mohli…

A nyní kdosi kdesi mávnul kouzelným proutkem. A kdosi kdesi asi vyslyšel protesty tamních nespokojenců, že je plošné zavedení tohoto jediného „nejpokrokovějšího“ písma… diplomatickými slovy uvedenými v onom e-mailu nesystémové, nepřipravené a nepromyšlené. Nediplomatickými slovy by se řeklo, že šlo dejme tomu o hovadinu či něco v tomto duchu, ovšem nepublikovatelného. Zatím se prý neví, kdo upřel tamním rodičům právo na volbu, jež má každý rodič v našich luzích a hájích (navzdory blábolům Amnesty International o naší údajné diskriminované a bezprávné do zvláštních škol strkané menšině), zatím se neví, kdo a zda vůbec za ono rozhodnutí ponese zodpovědnost. Protože by asi nějaká ta hlava padnout měla; Brusel není zastrčený někde v našich „výsostných vodách“, v nichž se vše rozpustí či utone v hlubinách zapomnění.

A tak mají v Bruselu velkou slávu. Od právě započatého školního roku prý opět učí děti tam žijících našinců psát tak, jak se píše u nás a snad v celé vyspělé a nemalé části méně vyspělé Evropy, ba i nejednom koutě celičkého světa.

Už zase se tam naše děti učí psát… psacím písmem! To zíráte, co?

Neříkejte, že je to banalita! Zapněte fantazii a zkuste si představit, že neznáte psací písmo! Představte si, co vše si v takové situaci nikdy nepřečtete, čemu nebudete rozumět, jaké talenty se později třeba i díky tomu mohou volky nevolky nevyužity rozplynout jako pára nad hrncem,…

Do kteréžto pozice se vcelku nedávno dostaly i naše bruselské děti.

Jež od nynějška budou zase stejné jako děti naše. Budou umět psát i číst; a to i ony z pohledu autorů a propagátorů Comenia Script „nesmyslné klikyháky, které už nejsou skoro nikde k vidění“, tedy psací písmo. Stejně jako skoro všechny děti u nás i mnohé v cizině.

„Bruselský experiment“ zkrátka vybouchnul. Stejně jako vybouchla či dříve či později vybouchne nejedna další časovaná bomba ukrytá v reformách našeho vzdělávacího systému. A odnesly si to jako obvykle v první řadě děti.

Dnes už se tam opět mají. Dokud zase nějaký inovátor něco nevymyslí… a nebude to plošně vnucovat všem kolem sebe jako něco geniálního…

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 10.9.2015 17:22 | karma článku: 15,95 | přečteno: 698x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Bouřky dorazily na západ Čech. Místy budou velmi silné s přívaly a kroupami

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  16:17

Od podvečera hrozí velmi silné bouře s kroupami o velikosti kolem tří centimetrů, přívaly deště s...

VIDEO: Propalestinský flash mob v Miláně vyvolal chaos. Považovali ho za útok

6. července 2024  16:01

O rozruch se v pátek odpoledne v centru Milána zasloužilo asi třicet propalestinských demonstrantů,...

Britský obrat v migrační politice. Nový premiér zruší deportace do Rwandy

6. července 2024  15:32

Novopečený labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj...

To se v japonském vlaku nesmí stát. Strojvůdce si zpíval, dopravce se omlouvá

6. července 2024  14:57

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve...

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik