Víte, s kým jste jeli vlakem?

Využíváte služeb jakékoliv hromadné dopravy nebo se alespoň někdy vyskytujete v místech s větší koncentrací vám neznámých lidí? Pokud ano, gratulujte si. Protože zatím si ty kolem sebe nemusíte zapamatovávat.

Pokud tak tedy činíte u nás a nikoliv v „exponovaném“ zahraničí. Dejme tomu v Německu nebo jiných zemích kolem nás a vlastně nejen kolem nás.

Protože Němci a nejen ti třeba takové štěstí jako vy, totiž jako my, mít nemuseli. Ti už aby si raději pomalu začínali pamatovat v obdobných situacích tváře těch, s nimiž měli tu čest pobýt. Nebo ještě lépe by si pomalu měli začít pořizovat snímky těch, s kým sdíleli společný prostor, nebo by je snad měli přímo legitimovat. Aby věděli a mohli si oddechnout nebo zpanikařit ve chvílích, kdy se objeví nějaká ta zpráva podobná té, jež před pár dny doputovala i k nám (http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/141156-nemecko-v-pohotovosti-urady-zadrzely-tezce-nemocneho-uprchlika-mohl-nakazit-stovky-lidi/).

Německým úřadům se totiž podařilo (jaké to štěstí v neštěstí) zachytit těžce nemocného uprchlíka. Jel vlakem do Berlína, avšak nedojel. Protože kvůli němu mnichovská policie onen vlak zastavila. Tedy ani ne tak kvůli němu, jako kvůli tomu, co si přivážel s sebou.

Těžkou formu tuberkulózy.

Onen vlak mířil od rakouských hranic do Berlína a díky upozornění v něm přítomných lékařů byl onen uprchlík zadržen. Protože měl těžký kašel a komusi se kvůli tomu nezdál. A po převezení do nemocnice se ona tuberkulóza potvrdila. Potvrdila se nemoc, jež se v Německu doposud vyskytuje spíše ojediněle, jíž se ale ve světě ročně nakazí asi devět milionů lidí a skoro půldruhého milionu z nich na tuto zemře.

A německé úřady jsou tak v pohotovosti. Protože prý zmíněný imigrant mohl nakazit stovky lidí. A ti potom další a ti další a další… Proč by také ne, když se tato nemoc šíří i pouhým kašlem a kýcháním… Když s infikovaným stačí dýchat tentýž vzduch.

A kdo měl tu čest se možná od tohoto nakazit? To se zatím neví. Protože prozatím není jasné, odkud dotyčný pochází a přes které země se vůbec do Německa dostal. A tak německé úřady hledají ty, kdo s ním mohli přijít do kontaktu. Což je – jak už zaznělo – pořádný oříšek, když kašlal na území možná i pěkné řádky států a to na nejednom místě.

A tak někde mezi Mnichovem a zeměmi, z nichž takoví imigranti pocházejí, možná chodí pěkná řádka „časovaných bomb“. Těch, kteří třeba ani nemají tušení, že se s dotyčným setkali. Poznají to možná až ve chvíli, kdy jim začnou dosluhovat plíce a kdy nakazí své blízké i ty, koho potkají možná jen tak mimochodem.

A tak je asi na čase, aby si lidé začali pořizovat kartotéky těch, koho kdy potkali. Aby věděli, na čem jsou, až se to bude opakovat. A jen naivka by věřil, že už se to nestane. Zejména když paní Merkelová ve čtvrtečním novoročním projevu měla opět zmínit, že „statisíce uprchlíků představují pro Německo především příležitost do budoucna“.

Příležitost… i něco chytit. Třeba právě tuberkulózu. Kteroužto příležitost mají pochopitelně nejen Němci.

A co vy? Víte, s kým jste třeba nedávno jeli vlakem? A kdo možná nepokašlával kvůli nějaké docela obyčejné rýmě…

 

Autor: Viktor Pondělík | pátek 1.1.2016 12:58 | karma článku: 23,00 | přečteno: 629x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0