Vezme si z nich někdo příklad?

Tak se konala v jihočeské Zadní Zvonkové velká sláva. Sláva, provázená tam, přesněji v tamním zaplněném kostele, projevy dojetí, vděčnosti, radosti a úcty.

Sobotní mše tam připomněla účastníkům čtvrtstoletí tvrdé práce, jež provázela obnovu tamního kostela a k němu přiléhajícího hřbitova, které se za minulého režimu přičiněním neúprosného zubu času a „vyvolených“ našinců, tedy vojáků střežících naši západní hranici před imperialisty,  změnily v území nikoho v pohraničním pásmu v ruiny.

Pro tato místa naštěstí se našli lidé, hlavně bývalí obyvatelé Zvonkové, kteří přiložili ruku k dílu a kostel a hřbitov tak opět povstaly jako Fénix z popela. Jmenovitě zejména Horst Wondraschek, jemuž se za jeho angažovanost nyní dostalo po slavnostní mši tamtéž čestného občanství Horní Plané. Protože pomáhal dlouho a nezištně, aby byla zvelebena místa, kde žili jeho předkové. Místa, kde se z původních 272 domů nakonec dožily dnešních dnů jen tři budovy.

Naši odsunutí exspoluobčané se tu tak zasadili o to, aby památka na zašlé časy nezapadala prachem zapomnění. Zaslouží si za to úctu a obdiv. Nesporně.

Jenže si po své letošní dovolené, stejně jako po pobytu před lety v týchž místech, opět kladu otázku. Je pan Wondraschek jediný? Nenašel by se třeba v německých krajích ještě někdo jemu podobný?

Protože zatímco tady připomínky své historie pečlivě zrekonstruovali, jinde překvapivě nikoliv. Dbají na upomínku na docela obyčejné lidi, kteří vedli docela obyčejný život a (bez urážky) by se dalo říci, že nic velkého nevykonali, zatímco na ty, co vykonali vlastně vcelku velké dílo, tak jaksi kašlou.

Protože pohleďte, jak vypadají podobná místa, jež dnes v King William´s Townu připomínají relativně (ne)dávné německé přistěhovalce a jejich potomky! Ty, kdo na jihu Afriky kdysi vlastně z ničeho vybudovali mimo zmíněného města i dosud existující Berlin, Hamburg, Stutterheim, Frankfort, Braunschweig, Hanover, Potsdam,…

Což se mezi Germány nenajde nikdo, kdo by s touhle ostudou taky něco udělal? Vždyť i to je jejich historie…

KWT

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | středa 29.7.2015 17:51 | karma článku: 8,84 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0