Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už začínají…

Tak už nám to začíná. Už došlo na škarohlídy, kteří tušili leckdy už od samotného počátku, že to nakonec přijde, i kdyby čert na koze jezdil. Už je to tady. Už se začíná s přijímáním migrantů i u nás.

A jak to jenom nevinně zní, když to člověk v internetovém zpravodajství čte (http://zpravy.aktualne.cz/domaci/do-konce-roku-2017-by-do-ceska-melo-prijit-2691-uprchliku-uz/r~cf115352d3d711e59e52002590604f2e/)!

Česko se zkrátka rozhodlo nabídnout přijetí prvních dvaceti osob z Řecka a deseti z Itálie a naše ministerstvo vnitra je už v kontaktu s řeckou a italskou stranou. A to je teprve úplný začátek. Protože tyto tři desítky jsou jenom kapkou v našem moři, jež je současně kapkou v moři evropském. Protože u těchto třiceti lidí nezůstane.

Protože „Česko se loni v červenci dobrovolně zapojilo do evropského relokačního programu se závazkem přijmout 1,100 uprchlíků ze zmíněných zemí“ a „o dva měsíce později bylo schváleno rozšíření o dalších 1.591 uprchlíků“, jakkoliv se nám to druhé rozhodnutí už jednoznačně příčilo.

A tak by naše země měla do konce roku 2017 přijmout 2.691 migrantů ze zemí nejvíce zasažených migrační krizí. Přesně podle přerozdělovacích kvót, jež byly loni uvnitř EU schváleny. Schváleny, ač…

Ač je u nás už i tehdy schvaloval jen málokdo. Ač jsme tehdy coby (ne jediný) stát byli proti rozšíření původních kvót a ač to dodnes považujeme za nesmysl, minimálně do doby, než v Itálii a Řecku začnou fungovat registrační centra pro uprchlíky. Ač nám byly prostě schváleny proti naší vůli. Tedy vůli lidí, protože u politiků… kdo ví…

Protože ještě před čtvrt rokem byla proti přijímání uprchlíků asi polovina našich lidí a v minulém měsíci už dokonce dvě třetiny Čechů, jak zjistilo a v pondělí zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Stále více je v řadách našinců těch, kdo imigranty na našem území nechtějí, minimálně do doby, než bude naděje, že je jednou budeme moci vrátit do země jejich původu.

Máme zkrátka dlouhodobě (a to oprávněně, jak je zřejmé všem, kdo nejsou slepí a hluší) imigranty za výraznou bezpečnostní hrozbu, jíž nechceme padnout za oběť (http://www.novinky.cz/domaci/394799-cesko-zacalo-jednat-o-presidleni-prvnich-migrantu-z-recka-a-italie.html). Zejména co se týká těch příchozích z Blízkého východu a severní Afriky (http://www.denik.cz/z_domova/pruzkum-proti-prijimani-uprchliku-jsou-dve-tretiny-cechu-20160215.html).

Ovšem obávám se, že jde o statistiku zhola zbytečnou. Protože se země visegrádské čtyřky ještě ani nestačily pořádně vymáčknout v tom smyslu, že by chtěly pomáhat v boji proti nelegální migraci zemím na balkánské trase, a už je tu nelibost Německa. A nejen Německa. Protože německé politické reprezentaci se jaksi nelíbí úvahy o tom, že by nebylo na škodu uvažovat o záložní hranici schengenského prostoru, jež by od tohoto odřízla Řecko, neschopné hranice chránit. Což se liší od názoru paní Merkelové, že je třeba se dohadovat především o spolupráci s Tureckem. Německý velvyslanec se nechal slyšet, že je atmosféra v Evropě čím dál otrávenější a že se od sebe východ a západ Evropy vzdaluje více a více.

A náš ministr zahraničí Zaorálek? Hned v Bruselu prohlásil, že Němcům českou pozici snadno vysvětlí a že ČR nemá zájem dělat politiku, která by někoho vylučovala (http://www.denik.cz/ze_sveta/ucast-makedonie-a-bulharska-na-v4-ma-podle-sobotky-vyjadrit-solidaritu-20160215.html). Že my Češi vedeme s Německem dialog a můžeme se ohledně migrace dohodnout. Že „s Německem vedeme víceúrovňový dialog a jsme schopni se dohodnout na směřování v oblasti migrace, která bude součástí společného evropského postupu“ (http://www.denik.cz/ze_sveta/zaoralek-s-nemeckem-vedeme-dialog-a-muzeme-se-dohoudnout-ohledne-migrace-20160215.html).

Takže to nakonec náš ministr zahraničí Němcům vysvětlí a nějak se s nimi dohodneme. Na čem asi? Na čem se asi dá s paní Merkelovou a spol. dohodnout? Odpovězte si sami.

Odpověď bude zřejmě velice snadná a jednoznačná. Stejně jako odpověď na otázku, již „naivně“ položili na http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/14985-tak-neuveritelne-slabeho-premiera-snad-jeste-cr-nemela-pane-premiere-prosim-o-zasadni-odpoved-na-otazku-kolik-bude-tech-migrantu-ktere-jste-se-rozhodli-proti-vuli-nas-vsech-prijmout-.aspx. A sice zda by mohl náš premiér odpovědět na otázku, kolik vlastně bude těch migrantů, které se naši politici rozhodli proti vůli nás všech přijmout. Kolik letos, kolik příští rok a kolik v dalších letech.

Protože kolik by jich asi bylo? No hodně přece. Přesně tolik, kolik bude EU po našich „udatných“ politicích chtít…

Autor: Viktor Pondělík | středa 17.2.2016 18:02 | karma článku: 35,18 | přečteno: 1171x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Nesouhlasil s Putinem a psal na frontu. Patnáctiletého Rusa odsoudili na pět let

27. června 2024  7:30

Ruský vojenský soud v Moskvě odsoudil patnáctiletého Arsenije Turbina k pěti letům vězení za účast...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik