Už se prý netřeba bát

Vlády už to prý konečně přestaly brát na lehkou váhu a začaly vnímat ohrožení lidstva, potažmo celé naší planety jako takové, vážně. Konečně už se prý seriózně zaobírají otázkou, jak se bránit, pokud…

… pokud by na Zemi dopadl asteroid.

NASA tak už chystá plány, jak naši planetu před takovou kolizí spasit (http://www.novinky.cz/veda-skoly/403817-nasa-sprada-plany-jak-zachranit-zemi-pred-asteroidem.html). Protože kdyby nám spadl na hlavu velký asteroid, mělo by to prý pro život na Zemi katastrofální následky. Už zřídila Úřad koordinace planetární obrany, jenž má být naším spasitelem a jenž má spravovat observatoř hlídající asteroidy a spolupracovat s ostatními kosmickými agenturami. Tedy má pozorovat oblohu a detekovat vše, co by mohlo být v příštích několika letech či desetiletích hrozbou; aby se o tom vědělo v předstihu a mohlo se včas zareagovat.

Pokud zmíněný úřad odhalí nebezpečné vesmírné těleso, měl by pomocí družice poslat těžký předmět či sondu, která by asteroid srážkou rozbila, aby se tento vychýlil ze své trasy a Zemi minul. Ovšem nápadů, jak nás chránit, mají už prý experti více a počítají dokonce i s použitím jaderných zbraní nebo laseru.

Sice se přiznává, že je nebezpečí vyplývající ze srážky s asteroidem velmi malé, že ten poslední, který mohl představovat hromadné ztráty na životech, byl ten tunguský z roku 1908, a že podobné nebezpečné případy nastávají většinou jenom jednou za několik století. A to ještě většina takových asteroidů dopadne do oceánů, které pokrývají většinu naší planety, či do odlehlých oblastí. Jenže když k takovým srážkám dochází a když se proti nim dá něco podniknout, je prý třeba tak i činit. Tedy chránit se.

A tak se NASA spolu se svými partnery a neupřesněno kterými vládami stará, aby nás, pozemšťany, zachránila. Aby se na nás nesesypali nevítaní vetřelci z hlubin vesmíru. Zaručeně to bude stát hodně peněz, ale pro naši ochranu prý použijí klidně i atomové bomby. Kdyby něco…

Což je sice hezké, jenže… Jak máme věřit tomu, že nás někdo ochrání před tělesy přilétajícími k nám z hlubin vesmíru, když nás nikdo není ochoten a vlastně ani schopen ochránit před daleko reálnější a už skutečnou hrozbou podobnou? Jež v případě Evropy pochází z Asie a severu Afriky, a jejíž dopady už pocítil snad každý na starém kontinentě.

Proč nikoho srovnatelně nezajímá, kterak se na nás sesypala kalamita pozemská, jež je možná ještě destruktivnější a každopádně reálnější než nějaký ten šutr z vesmíru? A jež se nazývá migranti?

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 27.6.2016 11:00 | karma článku: 0 | přečteno: 53x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0