Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ušetříme na migrantech…

Nejeden z nás byl v nedávné době nakrknut, kdykoliv mu média představila, jak leckdo z uprchlíků očividně opovrhuje jeho pomocí. Odmítání erární stravy, odmítání „obyčejného“ oblečení,… Zaplaceného z našich daní.

A upřímně řečeno, kdo by se takovým naštvaným našincům divil, že? Nechali stát, aby část z jejich peněz přerozdělil ve prospěch cizích, a pak museli sledovat, jak to, co je dobré pro nás, není dobré pro ty (údajně) nebohé přistěhovalce.

Ale s tím teď zřejmě bude aspoň zčásti konec. Protože sice se i nadále budou obětovávat naše společné peníze, už ale nikoliv jenom ty. Protože „naštěstí“ máme Hospodářskou komoru…

A právě prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý podepsal v úterý se Sdružením pro integraci a migraci memorandum o zřízení fondu na vzdělávání azylantů (http://www.novinky.cz/veda-skoly/388635-zrizuje-se-fond-na-vzdelavani-azylantu.html).

Jedná se o fond, do nějž mají přispívat české firmy a takto získané peníze mají posloužit ke vzdělávání dětí uprchlíků, výuce češtiny a rekvalifikaci dospělých imigrantů.

Jak prý Hospodářská komora za poslední čtvrtrok mezi svými členy zjistila, firmám se ona myšlenka zamlouvá. Ze 738 firem by prý více než dvě pětiny zaměstnaly nějaké azylanty a každá čtvrtá by byla ochotná přispět finančně. A zmíněné pomoci by se mělo dostat nejen azylantům, ale i lidem s dočasnou ochranou a těm třeba z východu Ukrajiny, kteří tu často nežádají o azyl, ale jen o tzv. strpění. Ke každému by mělo být přistupováno individuálně, pro každého by mělo být nalezeno takové řešení, aby byl v integraci úspěšný.

Asi bychom my, daňoví poplatníci, měli zaplesat. Co zaplatí tyto firmy, to pochopitelně nebudeme muset platit z vlastní kapsy my sami. A to potěší.

Jenže… To víte – ty hrozné pochybnosti… Nějak se mi nechce věřit, že je mezi našimi firmami tolik dobrodinců ochotných nezištně přispěchat na pomoc naprosto neznámo komu. Že by jim takové počínání přineslo v naší zemi užitečnou reklamu, o tom také vážně pochybuji, a jiný přínos to pro ně stěží bude mít. A tak si kladu otázku, co bylo oněm neuvedeným firmám asi přislíbeno, respektive čím byly přitlačeny ke zdi. Aby platily za „převýchovu“ imigrantů…

Ale stalo se. Prý. A nebudu to nikomu z oněch údajných sponzorů rozmlouvat, nebudu Hospodářskou komoru vláčet špínou, pokud se tedy nějaká neprovalí. Ať si ony firmy platí, co chtějí, a Hospodářská komora ať se bratříčkuje, s kým chce. Budiž přáno jí, rekvalifikovaným imigrantům i jejich vzdělávaným dětem.

Těm, kterým je u nás přáno. Co jim nezaplatí stát, zaplatí zprostředkovaně jacísi podnikatelé.

Na rozdíl od lidí rovněž „potřebných“.

Jenže na to, aby se pro naše postižené děti koupily aspoň nějaké invalidní vozíky, zdravotní kočárky, chodítka, polohovací zařízení, přístroje pro domácí terapii nebo aby se jim zaplatil tu a tam nějaký ten ozdravný pobyt, což pomáhá jim i jejich rodinám nebo stacionářům a organizacím, které se o ně starají, už Hospodářská komora jaksi nereflektuje, a po případných ochotných firmách se nikdo ze státních struktur nepídí.

Pro ty se zkrátka musí uspořádat sbírka. Srdíčkové dny na pomoc postiženým dětem, jež tu nyní máme. Tady se musí angažovat dobrovolníci prodávající plastová srdíčka, přívěsky na klíče nebo žetony do nákupních vozíků, tady musí přispět praví a nefalšovaní dobří lidé. Ti, kdo prý za patnáct let trvání této akce získali, respektive dali pro potřebné skoro 163 milionů korun.

Nebo jste snad někdy slyšeli, že by se Hospodářská komora starala o to, aby se pomohlo nějak handicapovaným dětem a jejich blízkým jsoucím v nouzi, ovšem tentokrát z řad našinců? Já ne.

Autor: Viktor Pondělík | úterý 8.12.2015 17:54 | karma článku: 35,20 | přečteno: 1082x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik