Ty by byl život!

Přímo jsem se zatetelil blahem, když jsem si onen článek přečetl. Protože bych sice nevěřil, že v dnešní době může někdo s něčím tak hloupým a socialistickým zároveň přijít, jenže zároveň vím, že právě v dnešní době…

… se rodí takové zpotvořeniny, že vlastně ani něco takovéhoto nelze zcela vyloučit. Protože politici už zvedli ruku i pro daleko horší paskvily.

Prostě prý vzniká plán, jenž by mohl výrazně změnit podmínky zaměstnanců našich firem. A už na konci března tak končilo připomínkové řízení k novele zákoníku práce z dílny ministerstva práce a sociálních věcí.

Tento zákoník by prý měl mimo jiné právě potěšit zaměstnance. Protože podle paragrafu 102 by neměli zaměstnavatelé stresovat své zaměstnance, měli by předcházet stresu na pracovišti. A pokud by si pak dejme tomu zaměstnanec přinesl od lékaře posudek o psychické újmě, kterou v práci utrpěl, firma by si to odskákala.

A nejen to.

Lidé by sice podle nového zákoníku práce mohli jako doposud též pracovat z domova, ovšem rovněž s určitou změnou k lepšímu. Firma by totiž měla zabránit přílišné izolaci pracovníků pracujících z domova od těch, kdo jsou na pracovišti. A k tomu by měli mít zaměstnavatelé i celou řadu povinností ve vztahu k těm, kdo pro ně pracují z domova. Museli by jim třeba zajistit bezpečnost práce na domácím pracovišti, tedy třeba kontrolovat, zda člověk nemá doma kluzkou podlahu, museli by jim přispívat na náklady jejich domácího pracoviště, jako jsou světlo a teplo,...

A kdyby pak člověk nemohl ze zdravotních důvodů vykonávat svou profesi, měl by mu zaměstnavatel nabídnout jinou, vhodnější pozici, a nemá-li takovou, měl by si vydržovat takového zaměstnance doma; kvůli překážce v práci za průměrný výdělek v plné výši.

Toto vše a ještě mnohé další (http://www.denik.cz/z_domova/nestresujte-zamestnance-naridi-zakonik-firmam-20160331.html) by mělo platit od jara 2017. A už se na to těším. Protože jestli to vyjde…

Nejsem přece blázen, abych nevyužil příležitosti!

Pokud budu nucen zaměstnavatelem, abych se i nadále věnoval výuce zlotřilých dítek, obstarám si posudek, že mne práce s dětmi stresuje. A jestli budu i nadále nucen k tomu, abych učil, postarám se, aby si to všichni, kdo mne k tomu nutí, odnesli. Od nejnižších nadřízených až po paní ministryni.

Budu žádat, abych mohl svou práci vykonávat na dálku z domova, a chod domácnosti si nechám coby pracoviště zaplatit zaměstnavatelem; a abych nebyl odtržen od kolektivu (jistě sobě podobných), budeme se dejme tomu scházet v kavárně, dost možná též na náklady zaměstnavatele, protože přece nemohu být izolován od kolegů, pokud mi z výplaty nezbude na takovou útratu!

A protože na pracovišti méně stresující pracovní pozice nemáme, dospěl bych nakonec k tomu, že si budu válet doma šunky za plný plat, aniž bych cokoliv dělal. Protože to víte… překážky v práci…

Ještě rok a budu se mít jako v ráji. Pokud naši politici nedostanou rozum. A jak je znám, pochybuji, že by ho dostali.

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 5.5.2016 12:02 | karma článku: 27,75 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0