To už Němci přehánějí!

Jak je již delší dobu známo, uprchlíkům se do naší země nechce. I aniž bychom je k tomu svou nechutí sami vybízeli, táhnou raději dále na západ, mají-li tu možnost. A víme také proč. Protože tam se mají líp.

Ovšem… Ačkoliv se tam prý líp mají, ne vždy je tomu vskutku tak. Protože zatímco u nás jsou „odsouzeni k zahálce v kriminále“, tedy k oné (západem a jinými bloudy) kritizované detenci, v Německu už vymýšlejí pro chudáky migranty práci (http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/403642-nemecko-migrantum-vymysli-praci-dostavaji-euro-na-hodinu.html).

A jestli si myslíte, že je to pro takového migranta nějaké terno, pracovat na Němce, tak si to rychle myslet přestaňte. Protože… řekněme, že tohle asi mnoho migrantů nečekalo. Že budou muset činit v onom západním ráji právě takto.

Totiž tak prý činit nemusí, ale měli by. Aby si v zemi zvykli, vymysleli si na ně Němci nový způsob integrace. Jejich úřady zřídily pro migranty tisíce pracovních míst, na něž není třeba zvláštního vzdělání nebo kvalifikace, a takoví pracující migranti pak za své snažení dostanou… jedno euro na hodinu. Plus možnost učit se při výkonu práce místní jazyk a přijít do styku s Němci.

Někteří tamní ekonomové sice pochybují, že by takové zaměstnávání mělo nějaký smysl, protože se člověk v takových profesích sotva něco naučí a v hledání lepší práce to moc nepomůže, ale přesto se k tomuto kroku Němci odhodlali.

Aby migranti mohli během čekání na azyl, trvajícího týdny až měsíce, pracovat, což jinak podle německých zákonů nesmějí.

Nyní tedy mohou někteří z nich nalézt uplatnění alespoň tímto způsobem. Mohou si popracovat až po dobu dvaceti hodin týdně a trochu si tím finančně přilepšit.

Ovšem vážně jenom trochu. Protože v zemi, kde je (jen tak mimochodem) minimální hodinová mzda 8,50 euro, pracovat za euro jediné… No nevím.

V samotném Berlíně prý takto pracuje už 3.925 migrantů, v Bavorsku 9.000. A mělo by jich být víc a víc, podle tamní ministryně práce a sociálních věcí až sto tisíc. Až sto tisíc z onoho více než milionu, který do Německa přišel loni, a z těch, kdo tam ještě přijdou, má mít možnost se zapojit do pracovního procesu. Extra pro migranty určeného pracovního procesu.

A byť toto německé rozhodnutí chápu, schvaluji a vlastně přímo chválím, přece mi to nedá, abych se tak jaksi poťouchle či přímo zlomyslně nezeptal: „To myslíte vy, Němci, vážně? Tohle si troufáte?“

Zaměstnávat migranty už v době čekání na azyl, když je to vaším zákonem zakázáno? Platit jim pouhou směšnou osminu minimální mzdy? Platit jim částku, za kterou by z Evropanů byl ochoten pracovat jen věru málokdo? A navrhovat takovouto mizernou možnost někomu, kdo zaplatil nesrovnatelně více všemožným převaděčům a pašerákům lidí a mnohé si vytrpěl, jenom aby měl možnost nechat se v Německu vydržovat a mít se bezpracně jako v nebi?

Není to náhodou pohrdání zákonem a diskriminace?

Autor: Viktor Pondělík | pátek 20.5.2016 11:00 | karma článku: 35,59 | přečteno: 2180x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0