To by bylo za komunistů radosti!

Tak jsem se z médií dozvěděl potěšující zvěst. Tedy zvěst, která je mně osobně vcelku fuk a která je pro jedny důvodem k radosti, zatímco pro ty druhé možná nikoliv. A možná nebude radostí pro ty, kdo by se logicky radovat měli.

Prostě prý bude letos skvělá úroda ovoce. Bude dokonce největší za posledních sedm let a meziročně vzroste o pětinu. Kromě višní a angreštu se prý urodí více všeho a dohromady toho má být celých 181.443 tun. Dařit se prý bude zejména hruškám, dobře na tom budeme i s jablky a švestkami.

Inu, když nám přeje počasí… A to prý podle Ovocnářské unie ČR přeje. Ploch sadů sice ubyla více než desetina, ale to úrodu negativně neovlivní, protože se likvidovaly hlavně staré a jen nízké výnosy skýtající sady.

Teď prý by to ještě chtělo, aby bylo více peněz na investice, jejichž nedostatek negativně ovlivňuje naše ovocnáře, v čemž by měl pomoci Program rozvoje venkova v programovacím období EU pro roky 2014 až 2020. Protože pěstování ovoce samo je prý u nás dlouhodobě nerentabilní.

Být to za komunistů, byly by této zprávy pocházející od ČTK plné noviny. Byli bychom pyšní na to, co náš dělný lid v potu tváře dokázal, slibovalo by se, jak toho či onoho bude dostatek pro všechny.

Ovšem my už v éře komunistů nejsme. A proto se tato zpráva zase až tak masivně nerozšířila. A proto se také (tolik) neplesá. Protože výše zmíněná Ovocnářská unie ČR sice hýří optimismem, jenže znáte to…

Prý by měla být dobrá i poptávka, protože se zásoby jablek z loňské sklizně v Evropě už vyprodaly a neměla by se objevit ani deformace trhu po embargu na dovoz ovoce do Ruska, jež nás postihla loni. Kšeft by se tak měl hýbat.

Ovšem… Jak je všeobecně známo, s Rusy mají být naše vztahy na ostří nože i nadále, i nadále potrvá embargo. Ti tedy naše ovoce zřejmě opět nesní. Kolik toho u nás budou chtít udat velcí pěstitelé jako třeba nás dvacetinásobně překonávající Poláci, to je těžko říci. Stejně jako to, jak se nakonec budou věci mít v otázce evropských peněz. Protože třeba se onen již zmíněný Program rozvoje venkova v programovacím období EU pro roky 2014 až 2020 „trošku přetransformuje“… a venkov nebude dostávat peníze na ovoce, nýbrž na přijaté uprchlíky, jichž se nám letos a nejen letos rovněž urodilo dost a dost, tolik, jako už dlouho ne.

A tak bych raději nejásal. Protože třeba bude dost ovoce, jež navrch neviditelná ruka trhu pro nás obyčejné lidi zlevní. Třeba budou všichni, od producentů až po konzumenty, spokojeni. Jenže třeba z úrody taky uděláme jenom jeden velikááááánský kompost. Kterým to u nás nakonec leda tak pohnojíme.

A budiž chabou útěchou, že z tohoto časem opět něco dobrého vzejde. Na rozdíl od toho, co pohnojí naši politici sami.

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 6.7.2015 10:00 | karma článku: 13,36 | přečteno: 677x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0