Taková banální chyba!

Ministr spravedlnosti Pelikán by si prý přál speciální protikorupční státní zastupitelství. Prý aby se u nás mohlo lépe bojovat proti zlu jménem korupce. Tolik by si to prý přál! Jenže se mu jeho plány tak nějak nedaří realizovat.

Jak údajně vyšlo najevo, jeho vládní kolegové z ČSSD a KDU-ČSL jím navrhovanou podobu speciálního protikorupčního státního zastupitelství, jak je tato navrhována v novém zákoně, nepodporují (http://www.denik.cz/z_domova/pelikan-nenasel-podporu-pro-zrizeni-protikorupcniho-statniho-zastupitelstvi-20160330.html). A tak se prý má o tomto tématu jednat až na příštím zasedání vlády.

Koaliční partneři prý mají námitky ke konstrukci onoho speciálu, bez čehož pan Pelikán považuje onen zákon za bezcenný, legislativní radě vlády se nelíbí to, že nad protikorupčním speciálem chybí dohled Nejvyššího státního zastupitelství, námitky mají i krajská státní zastupitelství či Unie obhájců ČR.

A tak to s oním zákonem posilujícím postavení i odpovědnost státních zástupců, rušícím obě vrchní státní zastupitelství, stanovujícím u vedoucích státních zástupců funkční období, povinná výběrová řízení a odvolatelnost pouze v kárném řízení, zavádějícím pravidelné hodnocení státního zástupce s možností jeho přeložení v případě opakovaně negativního hodnocení, omezujícím riziko zneužívání dohledu nad zastupitelstvími ke skrytému vyžadování informací nesouvisejících s dohledem a zavádějícím od ledna 2017 takzvaný protikorupční speciál pro boj s nejzávažnější hospodářskou kriminalitou nevypadá momentálně dobře.

Někteří kritici třeba tvrdí, že by se s úpravou mělo počkat na připravovaný nový trestní řád, ministr pro legislativu Dienstbier by spolu s některými kolegy chtěl, aby nad tím existoval dohled. A nejtěžší to podle ministra Pelikána samotného bude zřejmě v parlamentu.

A panu Pelikánovi tak prý nezbývá, než hledat s koaličními partnery během nadcházejících dnů shodu na změně v detailech. Protože prý zásadní změnu k lepšímu nepředpokládá. Ale v zásadní části návrhu přesto nehodlá ustoupit. Když už si s tím dal jeho tým takovou práci, když už je to, co se financování týká, podporováno i ministrem financí. Bude se zjišťovat, jak to ti koaliční partneři s tím bojem proti korupci vlastně myslí.

A tak se nám politici budou handrkovat. Pan Pelikán bude nejspíše chtít stůj co stůj prosadit změnu k lepšímu, ač se to prý jeho partnerům nelíbí. Bude se zřejmě dlouho a složitě řešit, navíc s nejistým výsledkem.

Protože pan ministr Pelikán udělal vlastně banální a hloupou chybu. Ona změna v boji proti korupci mohla totiž být zřejmě prosazena daleko rychleji a snáze.

Proti korupci už se možná mohlo efektivně bojovat podle jeho pravidel. Kdyby býval svým oponentům strčil bokem nějaký ten úplateček…

Autor: Viktor Pondělík | pátek 1.4.2016 10:42 | karma článku: 15,75 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0