Stálo to našim ministrům za to?

Máme u nás už hned několik ministrů, kteří ze sebe ve snaze zavděčit se západu udělali před domácím publikem osly. A myslím, že není třeba příliš rozvádět to, které politiky mám na mysli.

Ale stejně to raději upřesním. Jde mi především o ministra pro lidská práva Dienstbiera a ministryni školství Valachovou; ovšem pochopitelně nejen o tyto. Protože i další si (ne)dobrovolně přihřáli svou polívčičku díky rozhodnutím, jež mnohé z našich řad rozpálila doběla.

A jaký to nakonec mělo efekt? Plačte, zmínění i nezmínění čeští politici!

Jak v pátek upozornil poradní výbor Rady Evropy, sice se prý trošinku lepšíme, jenže… Stejně je to bída. Segregace Romů v naší vlasti totiž pokračuje a pokračuje (https://www.novinky.cz/domaci/408148-segregace-romu-v-cr-pokracuje-upozornila-rada-evropy.html).

Ač už dávno skřípe zuby prakticky celá odborná a zřejmě i veškerá soudná část laické veřejnosti, kdykoliv zazní slovo „inkluze“, tedy přeřazování dětí, jejichž zákonní zástupci o to projeví alespoň špetku zájmu, z praktických (tedy „zvláštních“) škol na běžné školy základní, ač už bylo s konečnou platností rozhodnuto, že se budou spolu s běžnými dětmi ve stejných třídách základních škol „vzdělávat“ i děti, které tam už na první pohled nepatří a s nimiž budou leda tak pěkně drahé potíže, jsme coby stát Radou Evropy pranýřováni za to, že romské děti i nadále čelí diskriminaci a jsou umísťovány do praktických škol, nemají tudíž dostatečný přístup ke vzdělání a jsou tak přímo předurčeny k diskriminaci ve všech odvětvích společnosti. Něco jsme prý už sice udělali, ale je třeba toho udělat ještě mnohem víc. Zmíněnou „inkluzi“ pak „Evropané“ považují za nesplněnou a vyzývají naše státní orgány, aby „bezodkladně přijaly veškerá nezbytná opatření k odstranění postupů, které vedou k segregaci romských dětí ve školách, a aby zajistily rovné příležitosti pro přístup ke všem úrovním kvalitního vzdělávání“.

Dále jsme Radou Evropy upozorňováni na to, že navzdory vládní politice na podporu tolerance mezi národnostmi ve společnosti je u nás znát nárůst xenofobie a netolerance a mnozí, včetně hlavních politických stran, tu používají protiromskou a protiimigrantskou rétoriku. A mají se tudíž u nás tyto problémy řešit… třeba efektivnějším monitorováním projevů nesnášenlivosti, rasismu, xenofobie a nenávistných projevů, jejich vyšetřováním a uplatňováním sankcí proti jejich původcům. Tedy v podstatě cenzurou ne nepodobnou té dávné socialistické.

A rovněž prý u nás žije příliš mnoho Romů v sociálně vyloučených komunitách, třeba ubytovnách na krajích měst, kde mají jejich rodiny málo prostoru a trpí ve velmi špatných životních podmínkách. A tito by měli mít možnost přemístit se z ubytoven do přiměřených sociálních bytů. Jenže nemají. I v tomto jsme se prý vlastně na chudáky Romy vykašlali…

 

Tak, vážení čeští ministři, a máte to! Udělali jste ze sebe před svým vlastním národem přímo osly ve snaze zavděčit se názorům západních kritiků. A tohle je jejich „vděk“ za vaše snažení.

Stálo a stojí vám to za to?

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 4.7.2016 9:00 | karma článku: 0 | přečteno: 22x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0