Stal se učiněný zázrak

Stalo se něco, co tu už léta nebylo. S jednou jedinou výjimkou notně omezeného rozsahu. Ani se mi tomu dosud nechce věřit, ale prý je tomu opravdu tak. Stal se učiněný zázrak.

Jaký? No přece ten pomalu nejneuvěřitelnější. Učitelé prý dostanou přidáno! A to prý výrazně!
Protože prý vláda přiklepla ministerstvu školství úplnou hromadu peněz navrch.
A tak si prý pedagogové polepší už od listopadu tohoto roku na platech o celých 460 či 465 milionů korun. Vyberte si, které z těchto informací z médií chcete věřit, nebo nad tím pětimilionovým rozdílem mávněte rukou, maje ho za nepodstatný.
A což teprve příští rok! To již zmíněné ministerstvo dostane navrch celé 4,2 miliardy korun a z toho půjdou na platy celé dvě miliardy! Skoro polovina přidaných prostředků! A i nepedagogičtí pracovníci školství si polepší, a to o půl miliardy.
Co že to znamená v praxi? Co že to jednoznačně vítá předseda školských odborů? Za co že je to rád i sám pan ministr, jenž však zároveň dodává, že mu ani toto nepřipadá dostatečným a počítá (bohužel jen počítá) se zvýšením rozpočtu svého resortu i v roce následujícím, a to o další jednu až dvě miliardy?
Nejméně si přilepší ti, na které bylo nejvíce pamatováno při posledním zvyšování; neptejte se mne ale, kdy toto proběhlo, protože už si po těch letech pamatuji leda to, že to proběhlo. Čímž míním začínající učitele, kteří si polepší o tři až čtyři stovky. My průměrní pak dostaneme více o sedm až devět stovek a „Metuzalémové“ o devět až třináct „Karlů IV“.
Podle nejvyššího z odborářů je to jeden z prvních kroků k nápravě podfinancovaného školství, pro školství je to prý krok vpřed. A vlastně se na to dá souhlasně přikývnout, byť je to krůček notně krátké a handicapované nožky. A podle pana ministra je to pak přímo důkaz, že je školství opravdovou prioritou této vlády.
Co že tato PRIORITA VLÁDY obnáší? S tím už se jaksi alespoň do této chvíle nikdo nepřepočítával nebo alespoň výsledek takového přepočítávání veřejně neprezentoval. Protože z uvedených cifer nejpve odečtěte daně a jiné povinné odvody a poté je vydělte počtem dní v měsíci. Co vyjde?
Snad to nebude považováno za skrytou reklamu na Penny Market, použiji-li tento mně nejdostupnější obchod za ilustrativní příklad. Po letech stagnace si začínající učitelé „polepší“ natolik, že si coby zaměstnanci prioritní sféry budou moci v Penny ve srovnání se současností dopřát den co den o pět krajíců chleba více, a nejzasloužilejší a tudíž nejprivilegovanější učitelé si dopřejí možná dokonce celý bochník navrch.

Což je v podtitulku jednoho z internetových zpravodajských serverů prezentováno slovy „Příští rok by mohl být pro učitele jedním z nejlepších.“.A tak mi tu pozvolna tuhne úsměv na rtech při představě, kolikrát zase bude od těch, kdo neumějí nebo jsou líní počítat, slyšet závistivé výlevy, jak se ti učitelé mají.A tuhne mi ještě více nad slovy páně ministra, že by učitelé neměli dostávat na letní prázdniny výpověď, protože to má být období, které v budoucnu využijí ke zvyšování kvalifikace, stážím, jazykovým kurzům… Že by se kantoři měli do budoucna rozloučit s dovolenou, kterou v tuto a žádnou jinou dobu čerpají?A už mám úsměv úplně tuhý, protože jsem si uvědomil ještě jedno. A sice to, že naše skvělá vláda počítá v pro učitele tak skvělém roce s takovým deficitem státního rozpočtu, s jakým počítá. Že každého z nás, robátka i vetché kmety, zadluží v průměru částkou nějakých 10.000 korun. Takže až dojde jednoho dne na splácení státního dluhu, nejzasloužilejší z nejzasloužilejších kantorů své očekávané „přilepšení“ vrátí. O těch nenejzasloužilejších raději ani nemluvme.

Autor: Viktor Pondělík | sobota 27.9.2014 11:20 | karma článku: 7,96 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0