Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šetřeme! A plaťme za to!

Kde se vzali, tu se vzali, objevili se u nás kdysi alespoň v něčem trochu moudří politici. Politici, kterým leželo na srdci blaho jejich země, potažmo Země jako takové. A tak tehdy rozhodli tak, jak rozhodli.

Usmysleli si, a to (myslím) naprosto správně, že zásoby nerostných surovin nejsou neomezené, že ty typu uhlí, nafta nebo plyn tu nebudou věčně a až je proženeme komínem, nikdy se už nevrátí. A není možné si někde uložit do podzemí vrstvy rostlin a živočichů a doufat, že se tyto stačí přeměnit na fosilní paliva, jež bychom využili za pár let.

Prostě oni moudří nebo aspoň v tomto moudří politici seznali, že je třeba energiemi šetřit. A protože na člověka nejlépe zabírá to, co souvisí s obsahem jeho peněženky, rozhodli tak, jak rozhodli.

Po letech plýtvání a drancování byly povinně zavedeny všemožné typy měřičů. Počalo se tak měřit i spotřebované teplo. Někde naprosto přesně, jinde alespoň poměrné množství zjišťované množstvím odpařené kapaliny v trubičce, na tom teď nesejde. Prostě – chceš-li se vyhřívat, člověče, top si a pak zalov hluboko v peněžence; a chceš-li ušetřit, topení omez.

Nevím přesně, jak významnými byly takovéto úspory, ale dozajista nemalými byly. Dozajista se mezi námi našlo dost těch, kdo přestali bezbřeze plýtvat. Byť i jen proto, že se jim nechtělo utrácet.

Účelu bylo dosaženo. A je tak tomu vlastně dodnes. A do zítřka. A… do konce roku. A pak možná šmytec.

Protože kde se vzali, tu se vzali, objevili se dnešní politici, kteří dospěli k názorům odlišným. Tedy že je na matičce Zemi zřejmě tolik zásob paliv, že je nelze nikdy vyčerpat. Že tu budou do skonání věků a ještě déle. Anebo – a to spíše – si to dotyční nemyslí, avšak zastávají heslo „po nás potopa“. Hlavně ať oni se někomu zalíbí, oni ať na tom naženou nějaké ty politické body. Hezky po socialisticku. Totiž skoro.

Protože naši moudří politici právě dospěli k poznání, že je svět „nespravedlivý“. A že oni jsou ti, kdo by měli v zájmu svých nebohých poddaných tuto „nespravedlnost“ zprovodit ze světa. Ať to stojí, co to stojí.

A tak vymysleli vyhlášku. Novou vyhlášku ministerstva pro místní rozvoj, jež vstoupí v platnost v lednu příštího roku a jež „napraví dosud páchané křivdy“.

Po dlouhých čtrnácti letech se za teplo a ohřev teplé vody pro domy začne platit po novu spíše postaru. Stovek tisíc našich domácností se to dotkne. Někoho kladně, někoho pochopitelně nikoliv.

V čem onen zázrak spočívá?

Od nového roku budou spořiví lidé prostě daleko více platit. Ti, kdo u sebe doma neplýtvají teplem, kdo netopí pánu bohu do oken, začnou nejednou platit více, na rozdíl od těch, kdo topení nezavřou snad ani za největších veder.

Protože prý není spravedlivé, že někdo doma topí strašně málo. Že je „otužilec“, který se nechá v některém středovém bytě jen vytápět sousedními byty, respektive že se v některém bytě netopí proto, že se tam nikdo nezdržuje.

A tak budou takoví spořiví lidé „potrestáni“. Už od ledna budou platit i za to, co neprotopí. Tací budou automaticky nově platit nejméně 80 procent průměru domu na metr čtvereční, a to i kdyby nikdy ani na okamžik neotevřeli kohoutek radiátoru. Ani kdyby domů byť i jen jednou jedinkrát nezavítali, budou za (ne)topení platit na metr čtvereční skoro tolik, kolik ti topící.

A naopak bude nově zaveden i strop ve výši dvojnásobku průměru celého domu. Kdo bude topit jako divý, zaplatí za čtvereční metr nanejvýš dvakrát více než průměrný spotřebitel z téže budovy. I kdyby svůj byt doběla rozpálil, víc nazaplatí.

Jakmile budete topit příliš málo či moc, „provede poskytovatel služeb úpravu výpočtové metody způsobem uvedeným ve vyhlášce, ale pouze u těch příjemců služeb, u nichž k překročení došlo“, tedy u škudlilů či marnotratníků. U ostatních příjemců se bude vycházet z náměrů instalovaných měřidel.

Jistě, netýká se to přímo spotřebovaného tepla, jež bude i nadále měřeno a zčásti ovlivní cenu vytápění jako doposud, čili zde škudlil i nadále ušetří a naopak. Týká se to toho, co se platí v rámci pochybné férovosti automaticky. Prostě za to, že člověk byt má, bez ohledu na to, zda a jak jej užívá.

Díky nové vyhlášce (http://www.novinky.cz/finance/385090-setrite-v-byte-teplem-od-ledna-si-priplatite-za-to-co-sami-neprotopite.html) u nás bude topení férové. Totiž „férové“. Všichni budou podle velikosti svého bytu platit bezmála stejné peníze. Za to, že (ne)topí.

A tak v lednu pořádně roztočím kohoutky topení i při odchodu z domu. Protože tím sice o něco zvýším svou složku spotřební, ale aspoň to bude fér. Protože přece nebudu platit za nic. Za to, že si sousedé jsa po celý den doma topí, zatímco já jsem v práci či někde na cestách a teplo domova mi není k ničemu.

Roztočím kohoutky ústředního topení. Ať se u nás v teplárně činí. Čert vem to, že se někde kvůli prolomení těžebních limitů zboří nějaká vesnice a že pro má vnoučata už možná žádné uhlí nezbude, že se někde někdo bude dusit kouřem z komínů. Protože přece nebudu šetřit! Když mi to podle nové vyhlášky spočítají nakonec stejně tak šikovně, abych platil skoro tolik co všichni kolem. Hezky spravedlivě, hezky průměrně. Hezky skoro jako za komunistů. Jen o hodně dráž.

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 5.11.2015 11:05 | karma článku: 26,61 | přečteno: 811x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik