Rozvod

Na úřadě vypuklo pravé pozdvižení. Protože došlo k něčemu, co nikdo nečekal. Dostavil, tedy přesněji z posledních sil došoural, se sem totiž pár stařečků, a to jenom a pouze proto, aby tito požádali o rozvod.

Jak úřední záznamy potvrzovaly, byli tito svoji po většinu svého žití, nejednu desítku let. Přes půlstoletí si byli věrní a nikdo na obci nikdy nezaznamenal žádný rozkol mezi těmito. Byli si věrnými a zjevně oddanými druhy na pouti životem, jeden o druhém nikdy na veřejnosti neřekli křivé slůvko a snad všichni rodáci by byli odpřísáhli, že široko daleko není šťastnějšího a spokojenějšího manželského páru.
A nyní, kdy už byli vlastně dávno „za zenitem“, na stará kolena najednou tohle! Učiněný blesk z čistého nebe.
Úředník, jenž je sám znal již od svého útlého dětství coby spořádaný manželský pár, nevěřil svým uším. A protože věděl své, nebo se alespoň domníval, že ví, pokusil se to stařečkům rozmluvit. Apeloval na jejich city, jež je k sobě po dlouhá léta poutaly, promlouval jim do duše, ale marně.
A protože k sobě mají lidé na venkově blízko, nezůstal tento úředník ve svém přemlouvání osamocen. Jeho názor byl podpořen i samotným starostou, jenž dával tento pár nejednou za vzor všem jím oddávaným novomanželům, na pomoc byl přivolán i předseda družstva, v němž tito po celý svůj produktivní věk pracovali, jenž měl v obci tradičně velkou váhu, přidala se i matrikářka, jež se stohem lejster v ruce přesvědčovala, že není v obci šťastnějších manželů, kteří by si byli tak dlouho životní oporou,…
Všechno marno. Stařečci trvali na svém. Rozvést, a to hned. Protože, jak svorně tvrdili, už jejich soužití nemá smyslu. Vše, co je spojovalo, zmizelo v propadlišti dějin.
Jen se jim jaksi nechtělo do vysvětlování, co že je to k sobě tak dlouho pojilo a nyní definitivně pominulo. Odpovědi na tuto otázku se snažili vyhnout jako pověstný čert kříži.
Ovšem na vsi nic neutajíš. A tak když byl k přemlouvání povolán i místní doktor, poslední z obecních neformálních autorit, vyšla pravda najevo.
Stařečci na jeho naléhání nakonec vyšli s pravdou ven. Na vině byl právě… tento místní lékař.
Až dosud totiž jejich manželství klapalo, ale doktor jim ho zničil jednou provždy. Když našel dědečkovi jakési obtíže s kardiovaskulárním systémem a kvůli tomu zničil rodinné štěstí.
Protože už dědečkovi vzhledem k jeho zdravotnímu stavu odmítl předepsat Viagru. A zmizelo tak to jediné, co onen manželský pár řadu let drželo pohromadě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | sobota 18.10.2014 8:00 | karma článku: 11,04 | přečteno: 915x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0