Relaxace úklidem

Pánská část společnosti se při zmínce o úklidu nejspíše chytá za hlavu. Protože uklízení nebývá zejména u chlapů činností právě oblíbenou a k této jsou nejednou nuceni toliko svými ženuškami pod nejrůznějšími pohrůžkami, fyzickým násilím počínaje a třeba odděleným ložem konče. Ale i mezi chlapy jsou výjimky. Stejně jako jsou výjimky mezi našimi drahými polovičkami, jež jsou úklidománií stíhány daleko častěji.

A byť bývá úklid často spíše či zcela za trest považovaným počínáním, proč by se tento nemohl stát někomu i relaxací, že?
Vždyť jak jen může být úklid vítanou změnou pro intelektuálně zaměstnanou osobu! Člověk myslí hlavou a nevidí častokrát pražádný výsledek svého počínání, nebereme-li v potaz ono zpravidla k pláči nutící číslo na výplatní pásce. Kdežto začne-li uklízet, vidí první plody svého počínání vlastně vzápětí. Vidí, kterak se díky úklidu uvolňuje dosud zabraný životní prostor, vidí, kterak mizí prach a další nečistoty či odpadky. Vidí to a může zaplesat. Konečně činnost, jež přináší viditelné výsledky!
Nebo takový nostalgickou duší obdařený člověk! Jak jen tomu udělá úklid dobře u srdce! Vždyť stačí jen zabrat se do úklidu více než obvykle a nejednou se objeví kdesi zastrčené, zapadlé či jinak z očí sešlé předměty, k nimž se váže nejedna krásná vzpomínka. Člověk najde věci, jež již dávno oželel, znovu se vybavují vzpomínky,…
Nebo člověk nedbalý a nepořádný, případně flegmatický až k zbláznění! Kolikrát takovému docela obyčejný úklid prospěje, a to i nemálo! Protože ejhle – složenka, která měla být zaplacena a nebyla. Šup s ní dodatečně na poštu, nejednou v posledním okamžiku předcházejícím nařízené exekuci. Nebo ejhle – tohle se mělo poslat a nějak se to neposlalo, takže šup na to, než vyprší již notně se krátící výpovědní lhůta, termín pro odvolání,…
A což teprve takový člověk činorodý až hyperaktivní. Ten, jenž vyžaduje, aby šla práce od ruky. Jenže jak má jít práce od ruky, když… tady to přece leželo a už to tu neleží… když teď popadne tohle, jenže… kam se to podělo? Jak jen je takovému příjemněji, je-li vše na svém místě! Čehož lze docílit jenom a pouze úklidem.
A tak by si každý z nás alespoň čas od času měl dopřát tohoto luxusu. Relaxace úklidem.
Protože i neuspokojí-li toto počínání žádnou touhu dotyčného, může se tento zaradovat alespoň při vědomí toho, že ho ostatní nebudou považovat za prase.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 19.2.2015 8:00 | karma článku: 4,88 | přečteno: 190x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0