Provokatéři!

Ač mne facebooková reklama vesměs štve, a to tím, že se jí nelze zbavit, i tím, jak zoufale se nestrefuje do toho, co by se ke mně hodilo, a nahrazuje to do omrzení zablokovávaným alkoholem, v jednom případě jsem udělal výjimku...

… a tuto si přečetl.

Protože měla docela „škádlivý“ název. Že prý…

… Jak by měl vypadat pravý jogurt?

Autorům pochopitelně nešlo ani zdaleka o to, aby mne poučili, jak se nenechat napálit, šlo jim o to prodat právě ten jejich, dle jejich slov pochopitelně ten nejlepší. Ale ta poučná slova, jež tam zazněla, přesto měla něco do sebe.

A proto vězte, moji drazí spoluobčané, že ten nejlepší z jogurtů vypadá následovně (http://www.jogurtyveskle.cz/cs/clanek/jogurty-bez-kukuricneho-skrobu/):

Měl by být bezlepkový. Protože jogurty s lepkem jsou ty „vylepšované“ levným kukuřičným škrobem. A takové nejsou ani zdaleka tak zdraví prospěšné jako ty zahuštěné sušeným odstředěným mlékem.

Má zrát přímo v obalu, být z nehomogenizovaného plnotučného kravského mléka se sušeným odstředěným mlékem, má být očkovaný opravdovou jogurtovou kulturou, tedy pečlivě vybranými směsmi baktérií pro mléčné kvašení, má obsahovat hodně vápníku a bílkovin. Mléčný tuk se má usazovat ve vrchní vrstvě jogurtu, což dává možnost tento odstranit a získat tak lehce jogurt nízkotučný, ale též tento vmíchat.

V nejlepším jogurtu nemají být žádné umělé stabilizátory typu škrob nebo želatina, nemá tam být lepek ani žádný z konzervantů. Za materiál na obal má posloužit sklo, jež nepropouští pachy a neuvolňuje nežádoucí látky a bakterie.

Právě takový jogurt je ten nejlepší. Takový bychom si měli dopřávat, a žádný jiný. Neměli bychom se nechat šidit kdejakou pochybnou imitací.

 

A já jsem míval jogurt rád už jako malý. A věru nemám zájem nechat se brát pochybnými výrobci a obchodníky na hůl a u huby. Takže odteď už chci jíst jenom ten skutečně pravý a dokonalý jogurt.

Jen kdybych tak ještě věděl, kde ho v té záplavě toho, co se nazývá jogurt, ale konzistencí je to totéž, co normální mléko za starých zlatých časů, co obsahuje tolik „éček“, až je to pro samá E a E úplně „ee“, co zplesniví krátce po otevření a ani zdaleka nepřipomíná ani komunistické jogurty mého dětství, v nichž ještě dokázala lžička stát, najít…

Autor: Viktor Pondělík | pátek 23.6.2017 20:42 | karma článku: 11,42 | přečteno: 574x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0