Prosba

Jsou lidé, kterým u nás v dnešní době nezaměstnanost a bída nehrozí. A jsou to i lidé obyčejní jako já nebo vy; nemám tu na mysli žádné papaláše, šťastné výherce v loterii, dědice bohatých strýčků,…

Oněmi šťastlivci jsou… řidiči. Tedy profesionální řidiči nákladních aut a autobusů. Protože ekonomika prý roste, je třeba tu to a tu ono převážet z místa na místo, lidé musí často tam i zpět. A tak je potřeba řidičů větší a větší. Ovšem je jich prý naopak spíše méně a méně.

Bezmála šest tisíc dalších řidičů by už dnes bylo zapotřebí. Plus prý rok co rok odchází sedm a půl tisíce stávajících řidičů do penze a zhruba stejné množství do zahraničí a za pět tisíc z nich už se pravidelně nepodaří sehnat náhradu. A tak údajně dokonce hrozí, že za pět až deset let nebude nikoho, kdo by vozil lidi v autobusech.

Mnozí z takových řidičů míří k našim bohatším západním sousedům, kteří jim nabízejí nesrovnatelně vyšší platy. A je věru rozdíl, zda jezdit u nás za průměrně pětatřicet až čtyřicet tisíc či v Německu za řekněme dvojnásobek.

Zaměstnavatelé takovým řidičům slibují kdeco. Třeba třináctý plat, náborový příspěvek, volné víkendy, příspěvek na penzijní připojištění a životní pojištění,… Ale co je to všechno platné! Když je to profese náročná pro tělo i ducha, a to za nikterak přehnaně záviděníhodné peníze za tuto. Jeden musí brázdit světa kraj, jiný se handrkovat s cestujícími,… To pak není divu, že je navzdory našemu skoro půlmilionu nezaměstnaných o tuto profesi tak malý zájem, či spíše nezájem.

A nezachrání to už ani cizinci. Pro Slováky a Poláky nejsme finančně zajímaví, Ukrajinců, Srbů, Bělorusů a jim podobných jsou k mání nanejvýš desítky či stovky.

A tak se prostě už dnes nezvládá převážet to, co by se převézt mělo či mohlo. A naděje na zlepšení veškerá žádná. Spíše bude hůř a hůř.

A proto bych si dovolil poprosit vás, vážené přes nás migrující uprchlíky. Vezměte to prosím do svého vysněného Německa či Velké Británie někudy jinudy. Už takhle nestíháme převážet vše potřebné, zabíráte místo nákladům, po nichž příjemci na rozdíl od vás touží. A každý z vás skrytý na korbě kamionu je jen dalším hřebíčkem do rakve naší silniční dopravy.

Autor: Viktor Pondělík | úterý 8.9.2015 11:00 | karma článku: 10,91 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0