Pravdu díte, pane Sobotko

Už nějakou dobu to slýcháme ve zpravodajství. Asi nikdo před tím neunikl, a to i ten, kdo není horníkem. Společnost OKD má dluhy a handrkuje se se státem. Podle jednoho ministra na stát tlačí, podle dalšího stát vydírá.

Majitelé OKD prý mají kvůli poklesu cen uhlí a vlastní zadluženosti asi šestimiliardovou ztrátu a dohadují se s naší vládou, co a jak s firmou dál (http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/390766/sobotka-nebudeme-resit-dluhy-ktere-nasekali-vlastnici-okd.html). Prý chtějí, aby do nich stát naládoval pěkný balík peněz a stal se firemním spoluvlastníkem, do čehož se ale státu nechce. Jinak prý hrozí, že nebude-li do pondělka dosaženo dohody o restrukturalizaci, bude firma uvažovat o insolvenci a ukončení hornické činnosti. Do čehož se ale našemu státu taktéž nechce, protože OKD má skoro deset tisíc zaměstnanců a další skoro tři tisíce dodavatelských a agenturních pracovníků a kdyby tito a případně i další na firmu napojení lidé přišli o živobytí, bylo by ouvej jak oněm nezaměstnaným lidem, tak i vládě, jež potřebuje jejich hlasy.

Takže dosud raději nikdo neřekl tak ani tak. Protože vláda má i podle našeho premiéra Sobotky zájem o udržení těžby v části OKD a ministr průmyslu Mládek nevyloučil před novináři možnost dalšího jednání státu s OKD, ovšem že by se snad stal stát spolumajitelem společnosti, to těžko.

A tak se vláda připravuje na propouštění horníků, chystá se na pomoc těmto zaměstnancům. Chystají se předčasné důchody pro horníky, příspěvky na pomoc při propuštění, dávky na dojíždění za jinou prací, posílení regionálních úřadů práce, rekvalifikace i nová pracovní místa. Protože stát má sice zájem, aby se těžilo dál, v pondělí o tom bude vláda ještě jednat…

… ale zároveň z úst pana Sobotky zaznívají i zcela jednoznačná slova. Slova, jež schvalují třeba i odbory.

Pan premiér Sobotka prostě trvá na tom, že vláda nebude řešit problémy vlastníků OKD.

A má nesporně pravdu.

Přece nebude řešit dluhy černouhelné společnosti OKD! Přece nebude platit cizí dluhy!

Když (právníkovi Altnerovi) socdem neplatí ani ty svoje…

Autor: Viktor Pondělík | sobota 30.4.2016 11:05 | karma článku: 27,08 | přečteno: 564x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0