Pracovat? Tůdle!

Jsou v České republice lidé, kteří měli tu smůlu, že vsadili na špatné koně, a dále i jim podobní lidé, kteří prostě dělali… Kteří dělali blbosti,… jiný trefnější výraz mě nenapadá.

A kteří tak nakonec upadli do dluhů, jež nebyli, nejsou a sotva kdy budou schopni splatit.

Každou minutu prý kvůli tomu přibude v České republice jedna exekuce a tento Damoklův meč už visí nad každým desátým člověkem. Celá desetina lidí nesplácí a čeká na exekutora, pokud už u ní tento nebyl a všechno jí nesebral, čímž se ale přesto nedokázali všichni věřitelé uspokojit a tak se to bude opakovat.

Tito lidé jsou v nezáviděníhodné situaci, jistě. Ovšem v neméně záviděníhodné pozici jsou i lidé kolem nich, ba celá společnost.

I když je v této zemi rekordně nízká nezaměstnanost a zaměstnavatelé berou leckdy kohokoliv, kdo je k dispozici, tito lidé často pracovat nejdou. A to prostě proto, že se jim práce nevyplatí. Žít na dávkách je pro ně výhodnější než si jít vydělávat, protože by jim podstatnou část mzdy vzápětí sebral exekutor a oni by na tom byli ještě daleko hůře než coby nezaměstnaní.

Kolik jenom takových lidí tu je! A do budoucna jich prý má být víc a víc. Těch, kdo do práce nejdou, protože jsou pro ně sociální dávky a případný přivýdělek načerno leckdy daleko výhodnější. Těch, kdo vlastně stejně nejsou pro zaměstnavatele atraktivní. Protože je nelze finančně motivovat – i kdyby dostali přidáno sebevíc, stejně z toho nebudou nic mít. A je s nimi pro zaměstnavatele navíc spousta papírování.

A tak prý už existuje kalkulačka pro sociální pracovníky, díky níž tito mohou klientům v exekuci poradit, jakou práci a za jakých podmínek přijmout, aby si tím ve srovnání s dávkami pokud možno nepohoršili. A do budoucna by prý měla být základní nezabavitelná částka jedince nastavena tak, aby motivovala k legálnímu zaměstnání a k navyšování oficiálního příjmu.

Aby si zkrátka předlužený jedinec mohl ze svých příjmů z práce víc nechat a méně splácel věřitelům, jež není schopen uspokojit (https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/pobirani-socialnich-davek-je-pro-zadluzene-cechy-vyhodnejsi/r~4587df92f31a11e8b9390cc47ab5f122/).

Nevím jak vám, ale mně se to ani trochu nezamlouvá. To, jak se vychází a má stále vycházet vstříc těm, kdo neplatí to, co mají. Na úkor těch, kdo jim půjčili a zbyly jim leda tak oči pro pláč.

Spíše než úlevy pro dlužníky bych zkrouhnul všechny ty přídavky na děti, příspěvky na bydlení, příspěvky na živobytí, doplatky na bydlení a sociální dávky a šel po těch, kdo pracují načerno ve snaze utajit své příjmy před těmi, jimž mají platit. Natolik, aby se těm lidem vyplatilo pracovat. Aby platilo to otřepané, že kdo nepracuje, ať nejí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | sobota 1.12.2018 14:20 | karma článku: 0 | přečteno: 25x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0