Pořád mi to nedochází…

Prý je to prosté. Prý se ta migrační vlna vyřeší tím, co velcí politici vykoumali právě v těchto dnech. Samozřejmě pokud se to nakonec podaří zrealizovat. Mám být optimista a rád bych i byl. Kdybych to chápal.

Jenže nechápu.

Lídři EU a Turecka se předběžně dohodli na tom, že Turecko přijme syrské běžence z řeckých ostrovů, kteří se tam dostali nelegálně, a Evropa náhradou za tyto přijme stejný počet Syřanů přímo z Turecka a letadly či autobusy tyto na vlastní náklady rozveze po o ně zájem jevících eurounijních zemích. Čili má se měnit syrský migrant za migranta, kus za kus.

Tato dohoda prý zastaví onen přímo zrůdný příval migrantů do Evropy. Prý. Prý proto, že to zlikviduje obchodní model pašeráků lidí a pro migranty bude výhodnější počkat si na umožnění legálního vstupu do Evropy v Turecku, než platit pašerákům ohromné sumy peněz za migraci nelegální.

Takže řešení by vymyšleno bylo. Kdo ze Syřanů vleze bez povolení do Řecka, bude vyhnán, ten, jenž si zažádá a počká na povolení v Turecku, bude v EU náležitě uvítán. Naši zemi nevyjímaje.

Jiné než syrské migranty pak brát nebudeme. A bude po migrační krizi.

Podle politiků. Nikoliv podle mne. Protože mně to dosud nějak nedošlo. V čem je smysl a výhoda takovéhoto počínání.

Protože:

Když jednoho Syřana vrátíme a jednoho za něj vezmeme… Mně vychází, že nula od nuly pojde. Co se počtu běženců týká; protože pokud jde o peníze, budeme na těch transportech sem a tam tratit víc než dost, o finanční a jiné podpoře „ochotnému“ Turecku ani nemluvě.

Měli bychom tím prý zlikvidovat pašeráky lidí. Protože když bude Syřan chtít do Evropy, nebude je využívat na trase mezi Tureckem a Řeckem a oni tudíž zkrachují. Jenže… zkrachují? Nikoliv. Pouze začnou vozit někoho jiného. Když nebude Evropa brát nikoho kromě Syřanů, začnou pašeráci prostě převážet Iráčany, Afghánce a další, jimž se zabouchnou před nosem pomyslné dveře Evropy. A pašeráci si i tak přijdou na své. Nezchudnou.

O samotných Syřanech pak nejspíše ani nemluvě. Protože vezměte si situaci, kdy bude v Turecku žádat o azyl v Evropě třeba milion Syřanů. A Evropa bude s Tureckem měnit tisícovku týdně. Každý Syřan hravě zjistí, že nezmění-li se pro něj nic k horšímu, bude čekat ve frontě v tureckém lágru… řádově dvacet let. Aby se pak nakonec dozvěděl, že je rozhodnutím Evropy přerozdělen namísto jeho vytouženého Německa dejme tomu do Pobaltí. Nebo na Slovensko, do Čech,… Věříte, že si na to Syřan v Turecku počká?

A tak by se podle mne takto možná mohlo podařit onu migraci mezi Tureckem a Řeckem dočasně zpomalit. Kdyby se všem dotčeným Syřanům vysvětlilo, že nemají jinou volbu, než si počkat za mořem na kladné vyřízení jejich přání přesídlit sem. Ale jak ukázaly třeba i poslední dny u makedonských hranic, běženci trpěliví nebudou. Zejména ti, které už Evropa brát vůbec nechce. Když to mohou zkoušet beranidlem proti hraničnímu plotu, zkusí to jistě klidně i jinak. Protože oni sem zkrátka chtějí. A basta!!! A tak by možná i pár dní v Turecku posečkali. Ale pak, až se jim hned nevyhoví, hrrr do Řecka! Buď projdou, nebo je vrátí a příště to zkusí znovu. A znovu. A znovu.

Dokud Evropě nedojdou peníze na jejich převážení od jedné hranice k druhé, tam a zpět. Nebo dokud nedojdou peníze na podporu Turecka beroucího je zpátky. Nebo dokud nedojde naše vůle a snaha to marně opakovat. Nebo dokud nás nezdecimují všemožní migrantomilové, pohánějící Evropu před soudy za diskriminaci běženců, jimž se v Turecku nedostává evropského standartu opečovávání.

Podle mne se tudíž onou v úvodu zmíněnou vymyšlenou novotou (http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/turecko-eu-soudy/r~af433940e50d11e59e52002590604f2e/) nic nezmění.

A je škoda, že se s ní evropští politici vůbec vymýšleli. Když jiné evropské politické veličiny přišly s daleko účinnějším a levnějším řešením (http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/beatrix-von-storch-na-hranicich-muzeme-migranty-strilet/). Ačkoliv šlo o politiky německé a dlící v Europarlamentu, o Beatrix von Storch a Marcuse Pretzella. Kteří už stihli prohlásit, že má Německo nárok použít proti migrantům při jejich ilegálních pokusech o překročení hranic i zbraně. Že každý, kdo překročí ilegálně německé hranice z Rakouska a nemá právo na azyl, musí být odmítnut; a neakceptuje-li to, je útočníkem. Proti němuž je třeba se bránit. Klidně i střelbou, byť raději nejdříve s varovným výstřelem do vzduchu.

Jenže než zkusit pár varovných výstřelů do vzduchu, to raději zbytek politiků vymýšlí zázračná řešení. A tito doufají, že výměna Syřana za Syřana je skvělým řešením migrační krize. Smysl čehož mi ne a nedochází.

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 10.3.2016 10:51 | karma článku: 28,72 | přečteno: 821x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0