Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plaťte penězi, ušetříme

Tak jsme se i my Češi stali „vyspělými“. Tedy vy jste se zřejmě takovými stali. Já ne. Já mám i nadále raději peníze než nějaké pípátko. Prostě preferuji, když mi to v kapse šustí a cinká, a ne když když to udělá „píp“ a…

… je zaplaceno. Což je prý pohodlné a bezpečné, zkrátka dokonalé. Pokud má samozřejmě majitel platební karty rozum a štěstí, tedy pokud platí úměrně svým možnostem a platí skutečně jen za sebe a za to, za co platit chce.

Už dlouho se do nás hustí, jak je placení kartou „in“. Že nad to není. A pokud by snad došlo k nějakému nekalému počínání, banka to dá do pořádku. Jenže…

Prostě tomu nevěřím. A i kdybych věřil, nemám čas ani náladu na to, abych případně reklamoval. A proto, když se mi mí bankéři pokusili namísto dosavadní karty vnutit tu pípací, tedy prostě mi ji poslali a ať se s ní smířím, hodil jsem jim ji pomyslně na hlavu. A zůstal zkostnatělý s tou k platbám nepoužívanou „nepípací“.

Protože já zkrátka raději risknu velice málo pravděpodobné okradení o hotovost, než okradení jisté… a zcela legální.

Protože to, co se ve vší tichosti předpokládalo od samého počátku, je realitou.

Člověk si prostě pípne a má svatý klid. A nic ho to prý nestojí.

Jenže stojí.

Protože bankéři nám své pípací služby logicky neposkytují zadarmo, jakkoliv nám je zadarmo poskytují. Za všechno se platí.

Ti, kdo si pípají, se o nic nestarají. Protože jen málokdy je po nich žádáno, aby za použití karty k platbě zaplatili i nějaký ten poplatek. Jenže, aniž by to možná tušili, platí. Platí pípalové a… platíme kvůli oněm pípalům vlastně i my jedinci nepípaví. My, kdo jsme třeba ani jednou v životě nepípli.

Protože banky si za toto pípání tak jako tak zaplatit nechávají. Pouze až na výjimky ne od vlastníků karet, nýbrž od obchodníků. Od těch, kterým to je nejednou proti srsti, protože ono to není zase až tak docela laciné. Za platbu debetní kartou si rozhodnutím „hodné Evropy“ mohou bankéři naúčtovat 0,2 % ze zaplacené částky, u karty kreditní ještě desetinu navrch, a jak si někteří obchodníci stěžují, chtějí po nich banky navzdory regulaci někdy i více, u malých transakcí pak i fixní minimální poplatek. Obchodníci za všechny pípaly mezi námi platí bance, která vydala tu kterou platební kartu, platí ale i karetní asociaci a bance, která transakci zprostředkovala a vybavila obchodníka platebním terminálem. To vše na svůj vrub.

Nikdo sice obchodníky nenutí, aby karty přijímali, nikdo jim nebrání, aby to, co povinně zaplatí bankéřům, požadovali uhradit od zákazníků u pultu, jenže znáte to… Jakmile jednomu prodavač řekne, že si má za použití karty něco připlatit, případně že lze takto zaplatit jen nákup větší, u nějž se to jakž takž vyplatí, je na problémy zaděláno. Stejně jako když se někomu řekne, že tam a tam karty nepřijímají. Protože takový zákazník půjde příště jinam. Tam, kde při placení platit nemusí.

Byť… vlastně musí. Protože žádný obchodník nepodniká pro své potěšení. Každý potřebuje vydělávat. A tudíž to, co za každé „píp“ odvede povinně bankéřům,… Co asi?

Ano. Přirazí to k cenám.

A tak podle průzkumu společnosti MasterCard platí mnozí našinci v obchodech kartami i za drobnosti. Sedm z deseti našinců v obchodech rádo bezkontaktně pípá, jen devět procent Čechů platí kartou jenom za velké nákupy. A naopak je mezi námi jen šest procent těch, kdo kartu vůbec nemají, a sedm procent nás, kdo ji máme, ale neplatíme s ní.

Naprostá většina z našinců si z regálů vezme, co hrdlo ráčí a rozpočet dovolí, a udělá „píp“. A zatímco tito spokojeně odcházejí domů, neviditelné banky kdesi v pozadí „monitorují podezřelé transakce, autorizují, provádějí servis, provozují hot linku,…“ a inkasují a inkasují. A obchodníci to odvedené bankám připisují k cenám. Jež příště „bezplatně“ zaplatí všichni pípalové. A také my nepípavci. Protože mít různé ceny pro nás s penězi a pro ty s kartami nelze, to by přinejmenším zavánělo diskriminací.

A tak si při nákupu hezky pípněte. A pak se nevztekejte, je-li snad pro vás v obchodech zbytečně draho. Protože zkrátka někdo zaplatit musí. Ty prodejce… a taky ty bankéře. Kteří vám „bezplatně“ poskytují tu úžasnou možnost nakupovat bez hotovosti. A na mě v souvislosti s tímto nenadávejte; protože já ještě v životě ani jednou nepípnul…

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 21.1.2016 11:58 | karma článku: 26,90 | přečteno: 1248x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik