Obávám se…

Tak jsem byl poněkud mediálně postrašen. Protože ono téma, jakkoliv se mne osobně netýká, se mne dost možná i osobně týká. A nejen mne. Nás všech.

Bezdomovců je prý u nás zkrátka dvakrát více, než se dosud uvádělo. Doposud se říkalo, že u nás máme přes třicet tisíc lidí bez střechy nad hlavou, podle posledního výzkumu ministerstva práce a sociálních věcí (http://www.novinky.cz/domaci/397330-bezdomovcu-je-v-cesku-dvakrat-vic-nez-se-dosud-uvadelo.html) je prý takových ale ve skutečnosti více než dvojnásobek. A alarmující je prý i to, kolik lidí je u nás bezprostředně ohroženo ztrátou bydlení; takových je prý 120.000.

Sociální pracovníci pak prý v polovině případů uvádějí, že obcím schází krizové a nízkonákladové ubytování, jež by mohlo těm zmiňovaným chudákům být k dispozici. Lidé bez domova, kteří potřebují sociální služby vzhledem k věku nebo zdravotnímu stavu, se tak leckdy nemívají kam vrtnout, problémy jsou s osobami závislými, duševně nemocnými, bez příjmů a nároku na důchod, s lidmi, kteří nejsou v evidenci úřadu práce.

Nejčastěji se prý z lidí stávají bezdomovci kvůli zadlužení (90 procent), závislosti na alkoholu (79,2 procenta) a nezaměstnanosti (78 procent), ovšem ztráta bydlení může prý postihnout i téměř každého desátého Čecha, jenž je statisticky ohrožen příjmovou chudobou.

A to je určitě hodně nepříjemné. Pro ty, kdo nebydlí, pro ty, kdo mohou přijít o střechu nad hlavou,… a taky pro nás ostatní. Dokud máme ty politiky a finančníky, které máme.

Protože jak je vám už dozajista velice dobře známo, vyznačuje se dnešní český stát především řádnou rozhazovačností. Stát vyhazuje peníze tu za to a tu za ono, cpe je do kdekoho a kdečeho a nikterak se tím netají. Naopak – chlubí se tím, jak díky jeho (vzhledem k výši rostoucího státního dluhu šílené) štědrosti dostávají přidáno důchodci, pracující i nepracující, jak štědrý je a prý i bude systém k jednotlivým segmentům ekonomiky. A jak je prý vlastně důležité, aby lidé měli hodně peněz a mohli tak hodně utrácet, čímž by se měla rozhýbat ekonomika a mělo by se tak ještě více vydělávat, rozhazovat, utrácet,…

A naše národní banka politikům sekunduje. Tiskne hory peněz a utrácí je za nákup ohromných kvant eur, jen aby se naše měna znehodnotila, abychom se dopracovali inflace. Těm spořivým už se nevyplácejí žádné nebo takřka žádné úroky, půjčuje se kdekomu a za hubičku, jen aby peníze obíhaly.

A peněz je, zdá se, v naší zemi už tolik, že je vlastně nikdo ze zainteresovaných nechce. Zkuste si je někam uložit, zkuste si naopak vzít někde půjčku, sledujte reklamy na finanční produkty a pochopíte.

A tak se bojím. Aby ona výše zmíněná data nebyla ve své podstatě jen skrytou přípravou našinců na další ekonomickou šílenost našich vládců. Protože máme příliš bezdomovců a lidí ohrožených ztrátou bydlení. Hlavně dlužníků, alkoholiků a nezaměstnaných. A sociální stát je přece nemůže nechat ve srabu…

A tak už vidím, jak se tisknou a rozhazují další peníze. Za to, aby i tací mohli bydlet, aby se peníze točily a konečně jsme se dopracovali té údajně spásné inflace, bez níž není progres možný.

Už vidím, jak se utrácejí peníze za stavbu nových nemovitostí, za rekonstrukci nemovitostí starých, za dotace nájmů pro nízkopříjmové skupiny obyvatel. A jak se zdánlivě máme.

Natolik, že se vlastně už ani nebude pracovat, spořit a snažit. Protože proč by to jeden dělal, že? Když stát tak ochotně rozmařile dává.

Dokud je ještě z čeho… Totiž i dnes, kdy už dávno není z čeho…

Autor: Viktor Pondělík | úterý 29.3.2016 10:49 | karma článku: 22,26 | přečteno: 530x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0