O úplatnosti

Jak tvrdí mezinárodní organizace Transparency International, nejsme na tom, co se korupce týká, nijak valně. My Češi, abych byl konkrétní. Nemáme se prý rozhodně čím chlubit. A to ať se na to díváme z jakéhokoliv úhlu.

Někteří z nás, ti, kdo brojí proti úplatnosti, lkají, že zaujímáme místo až kdesi uprostřed států světa, jež byly zmíněnou organizací zkoumány. Tedy že se zhruba v polovině států podplácí méně než u nás, polovina národů si může více lebedit.
Ale důvod k úsměvům nemá ani jejich protipól, tedy ti, kdo by nejraději za vším viděli jenom a pouze neviditelnou ruku trhu a kdo pro změnu lkají, že je za námi ještě mnoho, přemnoho zemí, kde si lze kohokoliv koupit snáze a kde je méně problémů s tím, že se tam někdo koupit prostě ne a nedá.
Prostě jsme někde na zlaté střední cestě, která se u nás nosila už za minulého režimu, a od dob minula nejednou neminula. Rovnáme se tak (a někdy ani to ne) nejedné ze zemí černého kontinentu, pohybujeme se poblíž chvostu západoevropské jednatřicítky.
A to všechno prý jen proto, že naši mocní nejsou schopni dotahovat klíčová protikorupční opatření a zavést systémové změny, vládní instituce nepříliš zdárně potlačují a postihují korupci, protikorupční opatření se nejednou míjejí účinkem, úplatky jsou prolezlé různé instituce a oblasti veřejné správy, leccos není transparentní, veřejné funkce a prostředky se zneužívají, financování politických stran je eufemisticky řečeno netransparentní a chybívají záruky nezávislého vyšetřování závažné korupce.
Prostě jsme na tom nevalně a nezdá se, že by byl na obzoru výraznější obrat k lepšímu.
Ovšem přesto bychom si svou pozici v podobné statistice mohli i za stávajícího stavu věcí vylepšit. Protože já bych byl ochoten kdykoliv přestat jakékoliv úplatky brát. Jsem ochoten se takto obětovat. A jistě nejen já. Jistě je mnoho takových, kdo by byli ochotni nenechat se už nikdy v životě podmáznout. Ovšem…
Kolik dáte za to, že nebudeme brát? Přece byste nechtěli, abychom se zřekli úplatků bez patřičného úplatku!
Pojďme spolu udělat krok k našemu lepšímu hodnocení! Mrk, mrk…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | sobota 30.8.2014 10:00 | karma článku: 4,46 | přečteno: 261x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0