O penízcích

Je prý u nás pořád dost a dost těch, kdo se neorientují ve finančních službách, a to napříč všemi generacemi. Nikdo není dokonalý, ale mnozí jsou přímo nedokonalí, aspoň co se využití peněz týká.

A to je rozhodně skvělé – ovšem výhradně pro ty, kdo se našince snaží ‚oškubat‘. Těm, kdo naletí a své peníze vloží tam, kam by neměli, už pak není do smíchu, ale spíše do pláče. Protože pak už bývá pozdě honit bycha a nejednou i toho, kdo nás ke špatné volbě navedl.

Protože jde třeba už jen o to, zda má jeden jistotu, že své peníze dostane zpět. Protože některé vklady jsou pojištěné, jiné nikoliv, v prvním případě vám je v nejhorším případě vyplatí někdo jiný, v případě druhém se můžete jít klouzal, a to nejen v zimě na klouzačku.
U Fondu pojištění vkladů jsou pojištěné běžné a specializované účty zaměřené na spoření, termínované účty, vkladové účty, vkladní knížky a stavební spoření, a to až do výše sta tisíc eur, neboli momentálně nějakých více než dvou a půl milionu korun.
Akcie, dluhopisy, podílové listy, životní a kapitálové pojištění a penzijní spoření pak naopak takto pojištěné nejsou a nejednou se tak stávají tím, čemu se říkává ‚sázka do loterie‘. Člověk tedy může nabýt, ale také pozbýt.
A kam tedy s penězi?
To už je na každém z nás.
Pravidlem by mělo být především to, že by člověk neměl za žádných okolností slepě věřit. I zde platí stará moudrost ‚dvakrát měř, jednou řež‘.
Člověk by neměl dát jen na cizí rady, neměl by zvolit nic, čemu nerozumí, co ne zcela chápe. Je záhodno vše dobře uvážit, nenechat se do ničeho tlačit, nepodlehnout reklamě jakéhokoliv druhu. A pokud by snad přece jenom nějaké potíže dodatečně vznikly, je záhodno pokusit se je řešit co nejdříve.
A i mezi správnými volbami jsou některé správnější než jiné a tak i zde je záhodno vážit každý svůj krok.
Protože běžné účty nebo vklady bez výpovědní lhůty jsou skvělou volbou, chceme-li mít ke svým penězům přístup kdykoliv, ovšem na úrocích tu rozhodně nezbohatneme. Ty jsou k smíchu. Nebo k pláči, chcete-li.
Vklady s výpovědní lhůtou jsou pak díky vyšším úrokům výhodnější, ovšem je třeba počítat s tím, že usmyslíme-li si náhle, že své korunky potřebujeme, máme vesměs smůlu.
A chceme-li se snad pokusit zbohatnout a máme peníze, jež nebudeme dlouhodoběji potřebovat, lze vsadit třeba na akcie, akciové podílové fondy, fondy zaměřené na reality nebo státní dluhopisy. Na čemž lze i vcelku dost vydělat… ale taky o vše přijít. Protože risk je zisk, ale taky ztráta, a tyto produkty pojištěné nejsou.
Takže pokud už jste odrostli prasátku či jiné kasičce, máte před sebou i dostatečnou škálu možných alternativ. Učiňte, jak chcete.
Ale myslete přitom hlavou. A nezapomeňte na další lidové moudro: ‚Chytrej se ptá, jen blbec ví všechno.‘

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | neděle 14.9.2014 10:00 | karma článku: 8,20 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0