Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neznáte nějaký obchod…

Ne že by mi při rozměrech mé postavy v dohledné době hrozila smrt hlady, ale přesto jsem si minulý týden potřeboval dojít koupit něco k jídlu. Protože to víte… nějaký ten žvanec je vždycky zapotřebí.

A protože žiji v poměrně velkém městě, měl jsem možností k nákupu dost a dost. Protože tady je tolik obchodů, že se mi mačkají dokonce i v poštovní schránce. Byť tam v podobě pouhých letáků. Do nichž jsem se začetl.

A jaká to jenom byla kupa nabídek! Kolik jenom jsem toho mohl mít! A jak výhodně! Byť na druhou stranu je mi už dávno známo i to, že úměrně počtu procent slevy u toho kterého zboží stoupá i nepravděpodobnost, že bych ho v regálech ještě našel.

Ale prostě se mi tam toho nabízelo! Tolik možností, jak výhodně nakoupit… Nabízely se mi tam nejen slevy v podobě velkým písmem vytištěných procent či v podobě přeškrtnutých cen, za něž by nakupoval leda tak idiot, nahrazených cenami, za něž nakupují občas i pouze „idioti“.

Mimo prosté možnosti nákupu za údajně příznivé ceny jsem si tam mohl počíst i o dalších výhodách, jež mi ten který obchod zrovna nabízel na přilepšenou.

A tak jsem si mohl v jednom z inzerujících obchodů dopřát třeba možnost pořídit zákaznickou kartu a díky této si za věrnost dopřát pár druhů zboží se slevou. Tentokrát polévku, sýr nebo bonbony.

Jinde mi nabídli, že mi dají při koupi mléka ubrousky zdarma, k předraženému čaji nabízeli malého plyšáka a k obojku přívěsek grátis. Tamtéž mi rovněž nabídli, že u vybraných výrobků dostanu při koupi tří ten nejlevnější z těchto zdarma.

V dalším obchodě mi nabídli, že mi po dobu několika měsíců budou dávat za každou utracenou stovku u pokladny bod, ony body si mám lepit na věrnostní kartu, a až jich budu mít dost, dají mi za ně některý z výrobků jisté značky.

Zatímco v právě zmíněném případě šlo o výrobky vcelku obyčejné, nabídli mi jinde darem daleko hodnotnější doplňky. Střešní nosič za pět tisíc, zimní pneumatiky a autopříslušenství s třetinovou slevou, ba i pojištění zdarma, a to za pouhou koupi auta jisté značky na splátky.

U jiných jsem si měl nakoupit též na splátky, za což mi nabízeli za každou splátku klubové body; pouze bez uvedení toho, k čemu mi tyto budou dobré.

Jinde jsem měl za nákupy v určitém časovém období nasbírat známky a při dosažení jejich určitého počtu získat slevu na plyšáky.

Další mi nabízeli, abych si koupil čokoládového velikonočního zajíčka a díky tomuto počinu se zúčastnil soutěže o zájezd.

Jinde jsem se měl zaregistrovat do Bonus klubu a získávat tak nikoliv body, ale rovnou peníze z každého nákupu na jejich kartu, s níž si prý pak budu moci něco koupit.

Jinde mi nabízeli k nákupu zboží konkrétní značky v předepsané minimální ceně plakát zdarma, jinde mi nabízeli k zakoupenému psímu krmivu jistý reklamně velebený zázrak na ochranu psího chrupu.

Ti následující mi v Bonus klubu nabízeli o třetinu levnější pleny, snad kdybych se z těch jejich cen…

Další mi za patnáct stovek klubových bodů nabízeli desetiprocentní slevu na další nákup, jiní mýdlo zdarma při nákupu v ceně od sedmi stovek a poukázku při nákupu za aspoň patnáct set. Jedni se podbízeli, ať si nakoupím, kolik jenom chci, na splátky a bez akontace, jiní chtěli složit jen desetiprocentní zálohu.

Další doporučovali, ať hledám zásadně produkty označené zeleným jablíčkem, a během hledání bych prý měl bedlivě naslouchat jejich rozhlasu, protože poznám-li tajemný zvuk, nakoupím za dvě stovky a pošlu SMS, budu moci druhý den nakoupit levněji a nakonec mě možná vylosují i v soutěži o Super výhru.

U dalších obchodníků jsem měl na pokladně předložit vybrané kupóny a nejlépe si i pořídit Kartu výhod, za což mi kupříkladu sami jejich odborníci naplánují, jak má správně vypadat moje kuchyně. A když už jsem u té kuchyně… jiní mi nabízeli, že mi prodají se slevou nové hrnce, odevzdám-li jim zároveň své hrnce staré, plus mi nabízeli „bláznivé slevy“, jichž bych vážně využil leda tehdy, když bych se zbláznil.

Další mi nabízeli, že nakoupím-li potraviny v dostatečné ceně, budu moci levněji natankovat. Že by na zapití oněch potravin benzínem, pokud bych neměl na mléko, jež se nabízelo o korunu levněji, to ovšem pokud bych nekoupil jedno litrové balení, nýbrž naráz takovou menší mlékárnu?

Jinde mi nabízeli tašku k výrobkům vlasové péče a dětský batůžek k fotoaparátu a jinde patnáctiprocentní slevu na vše, co se mi podaří naládovat do jejich modré tašky, již mi dají zdarma…

 

Všechny tyto nabídky se mi nashromáždily během jediného týdne v poštovní schránce. A kdybych četl pečlivěji, určitě bych ještě nejednu „skvělou nabídku“ odhalil.

Ale jednu nabídku jsem mezi těmito trháky nenalezl. A proto bych se vás rád zeptal…

Neznáte nějaký obchod tady v okolí, kde by mi docela obyčejně nabídli stabilní a férové ceny? Kde bych dopředu věděl, kolik bude to či ono stát, kde bych si mohl být jist, že mi ranní ptáčata nevykoupí to, co se právě zdá být výhodným, kde nebudu šokován šílenými cenami nastavenými jenom proto, aby se pak mohly tyto snížit a kupující měl pocit, že se méně šílené ceny jeví být atraktivními? Neznáte tu nějaký obchod, kde bych nemusel nosit a předkládat kartu, vystřihovat a nalepovat známky či kupony, počítat si body,…

Neznáte tu zkrátka nějaký obchod, kde se prostě a jednoduše prodává? Hezky na rovinu, bez pozlátka, chytáků a podrazů?

Jestli znáte, dejte mi prosím vědět. Budu v něm nakupovat, i kdybych kvůli tomu měl jet přes půl města.

 

Autor: Viktor Pondělík | středa 16.3.2016 10:50 | karma článku: 23,34 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik