Nezapomněla náhodou na něco?

Tak se paní Merkelová nechala slyšet. A její slova vyzněla naprosto jednoznačně. Že prý si zkrátka uprchlíci nemají co vybírat, do které evropské země že chtějí přesídlit. Že mají vzít zavděk jim přidělenou zemí Evropské unie.

Zkrátka se prý migranti musí nejprve povinně zaregistrovat v Řecku, a až budou mít tuto proceduru za sebou, nemají si bláhově myslet, že se pohrnou jako tradičně do Německa. Mají se smířit s azylem v té zemi, do níž budou v rámci Evropské unie přerozděleni. A přerozdělovat se budou do všech členských zemí Evropské unie (http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/396399-uprchlik-nema-pravo-si-vybirat-kde-chce-azyl-prohlasila-merkelova.html).

V Řecku je třeba podle paní Merkelové dostatek ubytovacích kapacit... A Evropská unie by mu měla více pomáhat…

 

Překlad? Jste-li jako já osobami postaršími, znalými socialistického „čtení mezi řádky“, nebude vám tento činit žádné mimořádné problémy. Protože je paní Merkelová dobře čitelná. A navíc už ji máme dávno přečtenou.

Německo zkrátka zjevně nemá v úmyslu současné migranty, jichž je v Řecku nějakých dvacet tisíc, z této země přijímat. Proč by taky mělo, když „Řecko oplývá dostatkem možností, kde migranty ubytovat“, že? Říká paní Merkelová. Jen ať si je Řecko (jakkoliv to naplno a otevřeně nezaznělo) nechá. EU mu za to dá nějaké peníze. A jakmile se bude Řecko navzdory těmto penězům, jež mu nyní citelně chybí a jež od zahraničních sponzorů potřebuje a také dost pravděpodobně dostane, aby pokračovalo ve splácení dřívějších dluhů, vzpouzet, migranti se přerozdělí do zbytku Evropské unie.

Evropské země pošlou Řecku peníze ze své společné kasy. Což, jak je zřejmé už předem, bude mít stejný efekt jako obdobná podpora přiklepnutá vcelku nedávno Turecku. Řekové se budou handrkovat, že nedostávají dost a nebude-li peněz víc, pak (jak už jsme tomu byli svědky i dříve) pustí ony migranty do Evropy stejně. A ti se pak přerozdělí do všech eurounijních států.

Říká paní Merkelová.

Jež ale zapomněla na jeden jistý detail.

Zapomněla, že ostatní evropské země mají i své politiky, i své lidi. Že paní Merkelová není jejich absolutistickou panovnicí. A že je od ní tudíž poměrně troufalé rozhlašovat, že budou oni migranti prostě navzdory svým přáním přerozděleni. Že ten půjde tam a ten onam…

Nebo mi snad uniklo, že už jsme součástí velkoněmecké říše? V níž Berlín rozhoduje, že všichni zaplatí, všem se přidělí, všichni přijmou…

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 3.3.2016 10:49 | karma článku: 36,79 | přečteno: 1069x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0